Gölyazı (Xelikan) halkının temiz su sorunu acilen çözüme kavuşturulmalıdır!

Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Rüştü Tiryaki‘nin açıklaması:

Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı Mahallesi’nde yıllardır var olan su sorunundaki ısrarlı çözümsüzlük nedeniyle mahalle sakinleri son iki aydır herhangi bir şekilde temiz suya erişememektedir.

İçmeye elverişli suya sahip olmayan Tuzgölü Havzasında yer alan Gölyazı, Belde Belediyesi iken 50 kilometrelik mesafede bulunan Pınarbaşı ilçesinde kendi imkanlarıyla yaptırdığı kuyu üzerinden taşıma su ile kısa ve orta vadede su sorununu çözmeye çalışmış ancak 06/12/2012 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile birlikte mahalle statüsüne geçirildikten sonra İdare tarafından söz konusu su sorununun çözümüne yönelik neredeyse hiçbir somut adım atılmamıştır.  

Bölgede faaliyet gösteren Tuzla İşletmesinin var olan kısıtlı suyu tuz yıkamak için kullanması; patates, şeker pancarı ve mısır gibi aşırı su tüketen ürünlerin tarımının denetimsiz bir biçimde yapılıyor olması; Gölyazı’ya gelen su hattının Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) tarafından Cihanbeyli ile birleşik hat yapılması ve ancak Cihanbeyli ilçe merkezinde su artarsa Gölyazı’ya su verilebiliyor olması vb. sebeplerle mahalle, gelinen aşamada tamamıyla susuz kalmıştır.  BM tarafından “küresel ısınmaya çok hassas” olarak tanımlanmış Konya Ovasının yanlış tarım politikaları sebebiyle 25 yıl içerisinde çöle döneceği gerçeği ile birlikte düşünüldüğünde bölgede yaşanan su sorununun çözümüne yönelik geçici tedbirler yerine bütünlüklü bir yaklaşım şarttır.

Bireylerin ve toplumların sağlıklı, içilebilir temiz suya koşulsuz ve bedelsiz ulaşım ve tüketim hakkı en temel insan hakkı olan “yaşam hakkı”yla doğrudan ilintilidir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 28 Haziran 2010 tarihinde aldığı karara göre; güvenli ve temiz içme suyu ve sanitasyon hakkı (hijyen ve sağlık koşullarının oluşturulması ve devamı), temel bir insan hakkıdır. Dolayısıyla su hakkının kamusal bir hizmet olarak sunulması ve korunması devletin öncelikli yükümlülüğüdür. 

Çevre, sağlık ve hatta yaşam hakkını ihlal eden bu sorun için acilen somut adımlar atılmalı; kısa vadede Cihanbeyli’den artan suyun Gölyazı’ya verilmesi uygulamasından derhal vazgeçilerek mahalle sakinlerinin temiz suya kesintisiz erişimi sağlanırken uzun vadede yanlış tarım politikaları ve iklim krizinin yarattığı çölleşme ve kuraklığın önlenmesine yönelik bütünlüklü bir yaklaşımla eylem planı hayata geçirilmelidir. 

Mehmet Rüştü Tiryaki
Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
1 Eylül 2022