Gazetecilik görevini yapan Merdan Yanardağ derhal serbest bırakılmalıdır

Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın açıklaması: 

TELE-1 Televizyonu’ndaki programda Sayın Öcalan üzerine düşüncelerini ifade eden gazeteci Merdan Yanardağ’ın birkaç gündür süren yoğun linç kampanyasından sonra apar topar tutuklandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik tahammülsüzlüğün geldiği içler acısı durumu göstermesi açısından örnek olabilecek bu tutuklama aynı zamanda rejimin temel karakterinin adaletsizlik ve hukuksuzluk olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Sayın Yanardağ, yayında yaptığı değerlendirmede “Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin hukukta hiçbir yeri yok. Kaldırılması lazım. Biz görmüyoruz, duymuyoruz, tartışamıyoruz. O izliyor mu izlemiyor mu bilmiyoruz... Ailesi ile bile görüşemiyor. Avukatları ile görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi?” diyerek Türkiye’deki kişiye özel hukuk rejimini eleştirmiştir.

Bu değerlendirmedeki hangi ifade tutuklanması için bir neden olabilir? Bu ifadelerin benzerlerini çok değil birkaç yıl önce birçok partiden siyasetçi, gazeteci, aydın ve yazar daha önce söylediği halde, panikle çıkarılan bu tutuklama kararı demokrasi ve barıştan duyulan korkudan başka bir şeyle açıklanamaz.

Gazetecilik görevini yapan Yanardağ derhal serbest bırakılmalı ve düşüncelerini özgür bir şekilde ifade etmeye devam etmelidir.

İmralı’nın sesi çıktığında şiddet ve çatışmanın sesinin kısılacağını, Kürt sorununda barışa kapı aralanacağını bilenler, hamasi milliyetçi nutuklarla gerçekleri örtbas etmek ve zulüm saltanatlarını devam ettirmek istiyorlar.

Evet, İmralı’da mutlak tecrit vardır. Sayın Öcalan’dan 28 aydır haber alınamıyor. Anayasa ve yasaların dahi uygulanmadığı, avukat ve aile görüşünün olmadığı, sağlık durumu ve tutulma koşullarına dair resmi bir bilginin paylaşılmadığı mutlak iletişimsizlik hali söz konusudur.

Türkiye’de yaşayan vicdan sahibi ve adalet isteyen her gazeteci, siyasetçi, aydın ve demokrat yurttaşı; bu gerçeği dile getirdiği için tutuklanan Sayın Yanardağ’a yapılan hukuksuzluğa ve tecride karşı durmaya çağırıyoruz.

Pervin Buldan-Mithat Sancar
HDP Eş Genel Başkanları
27 Haziran 2023