Garo Paylan: Bu bütçe halkın değil 5 müteahhidin bütçesi

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerin sivil toplum örgütlerine ve basına açık yapılması talebimiz yapılan oylama ile reddedildi. Diyarbakır Milletvekilimiz Garo Paylan Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin ilk gününde (6 Kasım) özetle şunları söyledi: 

Halkın taleplerini bütçeye yansıtmamız lazım

Bütçeler bir ülkenin vicdanıdır ve iktidarlar yaptıkları tercihleriyle vicdansız ve adaletsiz davranabilirler. Bu noktada o milletin temsilcileri devreye girer ve halkın, işçinin, emekçinin, emeklinin bütçesini yapmaya çalışırlar. Bu noktada bizim devreye girmemiz lazım, halkımızın taleplerini bu bütçeye yansıtmamız lazım. Türkiye kadar imkânları olan bir ülke yok ama ne huzurumuz var ne refahımız var. Halkın büyük çoğunluğu yoksul ve açlık sınırının altında bir ücrete sahip. Halkın yüzde 70’i borçlu. Çünkü kötü yönetiliyoruz, bu ülke kötü yönetiliyor.

Cumhurbaşkanı 113 bin 750 TL maaş alacak; bu 57 asgari ücret demek

8 milyon işsiz var. Bu, her evde bir işsiz var demek. Şu bütçede işsizlik meselesiyle ilgili bir şey gördünüz mü? Burada Saray'ın bütçesi var. Saray'ın bütçesi büyümüş. Uçan saraylar, kışlık saray, yazlık saraylar, yürüyen saraylar. Cumhurbaşkanının maaşı kaç para oldu? 81 bin 250 lira oldu. Cumhurbaşkanı bir de 44 yaşından beri emekli maaşı alıyor, 32 bin 500 lira. Toplamda 113 bin 750 lira maaş alacak. Düşünün 57 asgari ücretlinin maaşı kadar maaş alacak.

Bu bütçe 5 müteahhidin bütçesi

Bakın, bu bütçe yüzde 1’in bütçesi, yandaşların bütçesi, 5 müteahhidin bütçesi. Bir vatandaşımız kredi kartını ödeyemediği zaman evine haciz gidiyor ama ne hikmetse bu 5 müteahhit 2 milyar euro borçlarını ödeyemiyor. Kalan 5 milyar euroluk borçlarını da yapılandırabiliyorlar. Bütün yandaşların borçları yapılandırılırken milyonlarca vatandaşımız borç altında inim inim inliyor. Yüzde 1’e vergi istisnası, yüzde 1’e vergi affı, yüzde 1’e teşvik. Yüzde 1’i iyi hissettirmekten başka herhangi düşüncesi yok bu iktidarın.

Kaynaklarımız savaşa gidiyor

Cumhurbaşkanı emeklilikte yaşa takılanlara ne dedi? “Siz bir kurşunun, merminin kaç para olduğunu biliyor musunuz?” İşte, kaynaklarımız maalesef silaha, savaşa, güvenlikçi politikalara gidiyor. Oysa o aktarılan kaynaklar yerine halkımızın sorunlarını çözebiliriz. Bu bütçede çiftçi yok. Güvenlikçi politikalardan vazgeçip barışa dönersek çiftçi desteklerini 2 kat artırabiliriz. 100 binlerce öğretmen atama bekliyor ama bu bütçeyle öğretmen atanamaz. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi öğretmen atanacak kadar artırılmış değil.

Barışı sağlarsak 100 milyar tasarruf yaparız

Bu bütçede ekolojiyi duyan oldu mu? Bu bütçede ekolojik bir bakış yok, bu bütçede kadın yok. Ne var bu bütçede? Maalesef güvenlikçi bakışın hakimiyeti var. Bakın, barış sürecinin sürdüğü 2014 yılında bütün güvenlikçi kalemlerin toplamı 46 milyar TL’ydi. Benim hesaplarıma göre bu sene 160 milyar TL güvenlik harcamalarına gidecek. Eğer barış sürseydi şu anda güvenlik bütçemiz 50-60 milyar TL olacaktı. Yapmamız gereken, ülkenin huzurunu sağlamak, barışını sağlamak, toplumsal barışı sağlamak. Bunu sağladığımız anda en az 100 milyar TL tasarruf yaparız. Bu tasarrufla emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözeriz, atanmayan öğretmenleri atarız.

İçki ve sigara vergisi 837 bin büyük şirketten fazla

Vatandaş içki, sigara içiyor, size 68 milyar vergi veriyor. Ama 837 bin büyük şirket; bankalar, sermaye şirketleri, bütün endüstri şirketleri size 55 milyar vergi vermiş. Bu hak mıdır? Yani haram olduğunu saydığınız bir kalemden en büyük vergiyi alacaksınız, 837 bin şirketten 55 milyar vergi alacaksınız.

7 Kasım 2019