Fransa Sosyalist Partisi: Kayyım atamaları Fransa ve Avrupa Birliği tarafından güçlü bir şekilde kınanmalıdır

Partimizin üç büyükşehir belediyesine kayyım atanmasına uluslararası arenadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Fransa'dan Sosyalist Parti, kayyım atamalarını kınarken, Fransa hükümeti ve Avrupa Birliği’ne de çağrıda bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Sosyalist Parti, 19 Ağustos 2019 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda Kürt'lerin çoğunluklu olarak yaşadığı Diyarbakır, Mardin ve Van kentlerinin belediye başkanlarının görevden alınmasını şiddetle kınamaktadır.

31 Mart'ta demokratik yollarla seçilen HDP'li belediye başkanlarının yerine devlet tarafından keyfi bir şekilde valiler atanmıştır. Aynı zamanda, çoğunluğu meclis üyeleri ve belediye çalışanları olan 418 kişi de terörle mücadele adı altında gözaltına alınmıştır. 

Sosyalist Parti, yakın zamanda demokrasiye yönelen bu darbeyi kınamakta ve Türk hükümetinin başta HDP olmak üzere herhangi bir demokratik muhalefete yönelik güç kullanımına karşı derin endişesini dile getirmektedir. Daha önce de yaklaşık 100 belediye başkanı görevden alınmış ve yerlerine Ankara'dan valiler atanmıştı. HDP’nin iki eş genel başkanı da dahil milletvekilleri hala cezaevinde tutulmaktadır. 

Sosyalist Parti, terörizmle mücadelenin demokrasiye yapılan bu saldırıları veya Kürt halkına uygulanan zulmü hiçbir şekilde haklı çıkarmadığını bir kez daha belirtmektedir. Yaşanan bu olay, Fransa ve Avrupa Birliği tarafından güçlü bir şekilde kınanmalıdır.

21 Ağustos 2019

Etiketler: #van , #diyarbakır , #mardin , #kayyım