IŞİD’ın katliamının ardından günler süren göç yolculuğu ile terk etmek zorunda kaldıkları yurtları Şengal'den Kuzey Kürdistan'a ulaşan Êzidî yurttaşların barınma ve diğer sorunları giderilmesi için başlatılan yardım kampanyaları devam ediyor.

IŞİD çetelerinin saldırıları nedeniyle yurtları Şengal'den zorunlu göçle Kuzey Kürdistan'a ulaşan 120 kişiden oluşan 20 Êzidî aile, Mardin’in Derik ilçesinde Derik Belediyesi ve DBP Derik İlçe Örgütü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Bahçelievler Mahallesi’nde kendileri için hazırlanan bir binaya yerleştirildi. Êzidî aileleri Belediye eş başkanları Sabahat Çetinkaya ve Abdülkerim Erdem, DBP ve HDP ilçe yöneticileri, Peljin Kadın Evi çalışanları ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri karşıladı. Burada konuşan Belediye Eş Başkanı Sabahat Çetinkaya, Derik halkı olarak Êzidîleri misafir etmenin onur ve heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Kürt halkının tarihi aslında bir katliamlar tarihidir. Egemenler yüzyıllardır halkımızı bazen özgürlük talepleri için, bazen de inançları için katliamlardan geçirdi. Ancak, içinde bulunduğumuz süreç itibariyle, Kürt halkı yaratmış olduğu örgütlülük ve birlik ruhuyla artık bu katliam ve trajedilere izin vermeyecektir" dedi. Uzman doktorlar tarafından sağlık kontrolünden geçirilen Êzidiler, dinlenmek üzere kendileri için hazırlanan binaya geçti.

Katliamından kaçan 48 aile de Çınar'a geldi

Şengal'deki katliamın ardından göç eden 48 aile de Diyarbakır'ın Çınar ilçesine geldi. Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı olan yaklaşık 200 Ezîdî, Çınar Belediyesi'nin Buğday Borsası binalarına yerleştirildi. Belediye Meclis üyeleri tarafından karşılanan ailelerin, binalara yerleşir yerleşmez ilk işleri Diyarbakır'ın Yenişehir ve Bismil ilçelerine yerleştirilen akrabalarını aramak oldu. Belediye çalışanları ve meclis üyeleri her aileden birer kişi alarak diğer kamplara yerleştirilen akrabalarının yanına ziyarete götürdü.

Tutsaklardan anlamlı destek

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan siyasi tutsaklar ise Êzidî yurttaşların acılarını paylaşmak ve yanlarında olduklarını göstermek için başlatılan destek kampanyasına katkı sundu. Tutsaklar, gönderdikleri mektupta kendi giysi, battaniye, ayakkabı ve mutfak malzemelerini aileleri aracılığıyla Êzidî yurttaşlara ulaştırdıklarını açıkladı. Tutsakların gönderdiği 150 adet battaniye, 12 çuval giysi ve bir çuval da ayakkabıyla birlikte çok sayıda gıda malzemesini kampanya koordinasyon merkezine ulaştırdı. Tutsaklar gönderdikleri mektupta, IŞİD saldırılarından dolayı göç eden Êzidî yurttaşların acısını duvarlar ardından büyük bir acı ve çaresizlik içerisinde izlediklerini belirterek, "Maddi ve manevi olarak tüm yüreğimizle Şengal Dağları'ndan hem inleyen halkımızın hem de direnen Egit ve Beritanların Çağdaş Derwêş ve Edûlelerin özgürlük ve direniş tililerini yüreklerimizde hissediyoruz. Ayrıca 21. yüzyılda bu soykırım vahşetine seyirci kalan görmez ve duymazdan gelen tüm uluslar arası güçleri de kınıyoruz" mesajını paylaştı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan PKK-PAJK, TKP/ML, TKEP/Leninist davası tutsakları da DİHA'ya gönderdiği mektupta IŞİD'in katliamının ardından Kuzey Kürdistan'a göç eden Êzidilere destek amacıyla başlattıkları dayanışma kampanyası hakkında bilgi verdi. IŞİD tarafından Êzidilere uygulanan vahşeti büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini belirten kadın tutsaklar, Êzidi halkının en zor anlarında fiziki olarak yanlarında olmasalar da onların acısını paylaştıklarını ifade etti. Kadın tutsakların gönderdiği mektupta, "Bu acılı süreçte katliamdan kurtulmayı başaran insanlarımızın özelde de kadınlarımızı yanlarında olduğumuzu gösterebilmek adına biz Bakırköy zindanında bulunan PKK-PAJK,TKP/ML, TKEP/Leninist kadın tutsaklar olarak bulunduğumuz yerden battaniye, nevresim, giysi, ayakkabı ve 500 TL nakit para yardımı ve ayrıca kendi üretimimiz olan el işlerinin dışarıda satılmak üzere elde edilen geliri Silopi'deki Êzidi halkımıza gönderiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Hakkari Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsaklar da dayanışma amacıyla topladıkları giysi ve battaniyeden oluşan yardım malzemelerini aileleri aracılığıyla iletti.

Rojava ve Êzidî halkı ile dayanışma sürüyor

Şengal ve Rojava halkı için başlatılan yardım kampanyası kapsamında toplanan yardım malzemeleri de Nusaybin Hudut Sınır Kapısı’ndan Qamışlo`ya gönderilmeye devam ediliyor. Yardımları gönderme esnasında Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, DBP Siirt İl Eş Başkanı Mehmet Atay İnan, Siirt Belediyesi Başkan Yardımcısı Şakir Demir hazır bulundu. Van Belediyesi ve halkın topladığı 3 TIR çadır, Siirt Belediyesi ve halkının topladığı 2 TIR kuru gıda, Elbistan ve Sevdilli Köyü sakinlerinin topladığı gıda ve et yüklü 2 kamyon, Cizre Belediyesi ve halkının topladığı 2 kamyon ile yine Nusaybin Belediyesi ve halkının topladığı 2 kamyon insani yardım malzemesi, Nusaybin Hudut Sınır Kapısından Rojava'nın Qamişlo kentine gönderildi. Gönderilen yardım TIR’ları Rojava İnsani Yardım Toplama Derneği Eş Başkanı Hember Hesen ve dernek yöneticileri tarafından teslim alındı.

Dersimli Alevilerden IŞİD’e tepki

Dersim Alevi Ocak mensupları da IŞİD çetelerinin Şengal ve Rojava'da devam ettirdiği katliamları protesto etmek amacıyla Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Mustafa Genç, IŞİD çetelerinin Suriye ve Irak'ta, kendisinden olmayan hakları, inanç ve kimliklerinden dolayı katlettiklerini belirterek, Irak ve Suriye'de ikinci bir Kerbela olayının yaşandığını söyledi. Dağlara sığınan on binlerce yaşlı, kadın ve çocuğun açlık ve susuzluktan yaşamlarını yitirdiğini hatırlatan Genç, sağ kalanların da her an ölümle karşı karşıya olduğuna işaret etti.

Genç, "Geçmişte katliamlara uğramış Dersim Alevileri olarak Ortadoğu'da katliama uğramış ve uğrayacak çağrımızdır. Dersim ocaklar ve evliyalar diyarıdır. Bu diyarda herkese yer vardır. Kimliğiniz, inancınız ne olursa olsun kapımız herkese açıktır" dedi.

Barış Anneleri Êzidî aileleri ziyaret etti

Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyeleri, IŞİD çetelerinin Şengal'i işgali ile başlayan katliamlarından kaçarak Kuzey Kürdistan'a ulaşan ve Diyarbakır'da Yenişehir Belediyesi'ne ait sosyal tesislere yerleştirilen Êzidî aileleri ziyaret etti. Sosyal tesislerde bulunan çadırları tek tek gezen Barış Anneleri, Êzidî ailelerle sohbet edip, ihtiyaçlarını öğrenmeye çalıştı.

Ailelerin yoğun memnuniyetlerini dile getirdiği ziyarette konuşan Barış Annesi Seher Güvenç, Kürdistan'ın her parçasının Êzidîlerin evi olduğunu söyledi. IŞİD çetelerinin saldırılarının hiçbir inanış ve kitapta yer almadığını belirten Güvenç, "Tarihten bugüne kadar kimseye zarar vermemiş bu halka yapılan saldırıların altında, dış güçlerin menfaatleri gereği yürüttüğü politikalar yatıyor" dedi. AKP Hükümeti'nin Filistin halkı için yaptığı destekleri Şengal halkına yapması gerektiğini vurgulayan Güvenç, "Şengal'de yaşayanlarda insan değil mi? Erdoğan'ın IŞİD saldırılarına sessiz kalması onun bu çeteleri desteklediğinin kanıtıdır" şeklinde konuştu.

Êzidilerin Viranşehir’e gelişi devam ediyor

IŞİD katliamlarından kaçan Êzidîlerin Urfa'nın Viranşehir(Wêranşar) ilçesine göçleri devam ediyor. Şu ana kadar bin 500'den fazla Êzidî'nin yerleştiği ilçeye bugün de 50 kişilik bir grup Êzidî daha geldi.

Viranşehir Belediye yöneticileri tarafından karşılanan Êzidi yurttaşlar belediyeye ait şantiyeye yerleştirildi. Geçici olarak burada konumlandırılan Êzidiler kurulan çadırlardaki hazırlıkların tamamlanmasının ardından Oğlakçı mahallesinde bulunan bu çadırlara yerleştirilecek.

Uzun, yorucu ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Viranşehir’e yetişen yurttaşlar, katliamcı IŞİD çetecilerinin vahşetini ve yaşadıklarını anlattı. Çoğunluğu çocuklardan oluşan grubun içinde yer alan Êzidîler'den Nadya Dexîl isimli 25 yaşındaki kadın, IŞİD çetecilerinin saldırıları esnasında bulundukları Xanesor Köyünü terk ederek dağlara kaçtıklarını söyledi. Bölgede bulunan ve kendilerini savunması gereken Peşmergelerin kendilerinden önce kaçtığını belirten Dexil, PKK'lilerin kendilerine yardım ederek, sınıra kadar eşlik ettiğini belirtti. Dexil; "Babam ve diğer akrabalarımız orada kaldı. Kadınlarımızı kaçırdılar. 200 dinara sattılar. Bu insanlık mıdır? Allah onları kahretsin. 9 gün yollarda kaldık. Aç ve susuz kaldık. Sonra sınıra geldik. Orada da baya beklettiler. Ardından ağaçların gölgesinde kaldık. Bize yardım etsinler. Bize de haklarımızı versinler. Bizim hiç mi hakkımız yok” dedi.

Yaşadığı dehşet ve yorgunluğun izlerini henüz atamayan 50 yaşındaki Nofa Dexil ise “Biz Şengal yakınlarındaydık. Ailelerimizle birlikteydik. Bize saldırdılar. Bizler de kaçarak günlerce dağlarda kaldık. Çocuklarımız hastalandı. Aç ve susuz kaldık” diye konuştu.

Viranşehir Belediye Eş Başkanı Filiz Yılmaz ise gelen yurttaşların geçici olarak belediye şantiyesine yerleştirildiğini, Êzidî yurttaşlar için Oğlakçı Köyü'nde kurulan çadırların tamamlanmasının ardından çadırlara yerleştirileceğini söyledi.

Mardin'de Êzidî sayısı 6 bin 531'e ulaştı

Mardin ve ilçelerine yerleştirilen Êzidî sayısı 6 bin 531'e ulaştı. Êzidî yurttaşların barınma ve diğer gereksinimleri, DBP ve belediyeler tarafından oluşturulan bir komisyonun yanı sıra kimi sivil toplum örgütü ve hayırsever yurttaşlarca karşılanmaya çalışılıyor.Şu ana kadar Şengal'den göç ederek Mardin ve ilçelerine yerleştirilen Êzidîlerden bin 50'si Artuklu'ya, 600'ü Kızıltepe'ye, 667'si Nusaybin'e, 601'i Midyat'a, 223'ü Savur'a, 224'ü Ömerli'ye, 160'ı Dargeçit'e, 206'sı Mazıdağı'na ve 100'ü Derik'e yerleştirildi. AFAD tarafından Midyat'ta kurulan kampta ise 2 bin 700 kişi bulunuyor. Bu sayıyla birlikte Mardin ve ilçelerinde bulunan Êzidîlerin sayısı da 6 bin 531 kişiye ulaşmış oldu.

Öte yandan MEYA-DER Mardin Şubesi, Artuklu ilçesinde bulunan Mardin otogarına yerleştirilen Êzidîlere bir kamyon yorgan, battaniye ve yastık yardımında bulundu. Yapılan yardımlara ilişkin kısa bir açıklama yapan MEYA-DER Başkanı Gülbeyaz Güneş, Şengal'den gelen Êzidîlere bir nebzede olsa yardımda bulunmak istediklerinin altını çizerek, herkesin bu yardımları yapması gerektiğini söyledi. DBP Mardin il yöneticisi İsa Durç ise, bütün sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunarak, binlerce Êzidî'nin Mardin'e yerleştirildiğini bu yüzden, herkesin Êzidî yurttaşları sahiplenmesini istedi. Durç, imkanı olan herkesin her türlü desteğini beklediklerini söyledi. Yapılan açıklamaların ardından bir kamyonet dolusu yastık, battaniye ve yorgan Mardin otogarına bırakıldı.

Silvanlılar Şengallileri kucaklamaya hazır

Rojava ve Şengal'de yaşanan İŞİD teröründen kaçan binlerce Êzidî yurttaştan 500'ünün yerleştirileceği Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de çalışmalar hızlandı. Hazırlıklara ilişkin Silvan Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya belediye eş başkanları Melikşah Teke ve Yüksel Bodakçi ile DBP İlçe Eş Başkanı Kerem Canpolat ve parti yöneticileri yanı sıra belediye meclis üyeleri katıldı. İlçeye yerleştirilecek olan yurttaşların barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için komisyonlar kurulurken, yapılacak olan çalışma ile birlikte Silvan'da bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri ile iletişime geçilerek gerekli çalışmalara başlandı.

Erciş'te yardım çadırı kuruldu

Van'ın Erciş ilçesinde HDP, BDP, Zilan Kültür ve Sanat Derneği, KURDÎ-DER, Eğitim-Sen ve Erciş Belediyesi ortaklaşa Şengal ve Rojava halkıyla dayanışmak amacıyla Zilan Parkı'nda çadır kurdu. Rojava ve Şengal'de yaşanan dramın fotoğraflarının asıldığı yardım toplama çadırında kısa bir açıklama yapan Belediye Meclis üyesi İzzet Bütün, Rojava halkına destek vermesi çağrısında bulundu. Gıda, giysi, temizlik malzemesi gibi birçok ihtiyaç malzemesini bağış olarak kabul ettiklerini ifade eden Bütün, toplanılan bağışların en kısa sürede Rojava ve Şengal halkına göndereceğini belirtti.

03.09.2014