Êzidî toplumunun Êzî Bayramı kutlu olsun!

Huzur, mutluluk, sağlık ve barış için evveliyata şükran, geleceğe minnet adına her yıl olduğu bu yıl da Êzidî toplumu 3 hafta boyunca 9 gün tutulan orucun ardından Êzî Bayramı’nı kutluyor. Êzî Bayramı bütün Êzidî ve Orta Doğu halklarına kutlu olsun! 

Êzî Bayramı (Cejna Êzî), Êzidî halkının temel dini ve toplumsal değerlerinden biridir. Tüm inançlarda bayramların kutsal bir yeri vardır, kadim Êzidî halkı tarafından binlerce yıldır kutlanan Êzî bayramı da bu kutsal bayramlardan biridir. “Mezopotamya’nın dağılan tespih taneleri” Êzidîler tarih boyunca onlarca defa katliama ve fermanlara maruz kalmış, Avrupa başta olmak üzere Suriye, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan gibi farklı ülkelere göç etmiştir. Bu nedenle Êzidî toplumu yıllardır Êzî Bayramını kendi ana yurtlarından uzakta, dünyanın farklı yerlerinde kutlamak zorunda kalmıştır.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e saldırısı nedeniyle Rojava’ya, Türkiye’ye ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan Êzidîler, bu yıl da Êzî Bayramı’nı kendi topraklarında kutlayamamıştır. Êzî Bayramı Êzidîlerin en temel inanç ve kültürel değerlerine sahip çıkma geleneği olarak görülmelidir. Êzî Bayramı’nın kutsallığı Êzidî inancı açısından bugün her zamankinden daha anlamlıdır, çünkü bu kadim inanç bugün yok olma/edilme tehlikesi altındadır. Bu tehlike altında bu geleneği korumak, bütün insanlığın görevidir. 

Bu temelde, ana toprakların dışında kalan Êzidî toplumunun ana topraklarına dönüş yaparak Mezopotamya kültür zenginliği içerisinde yerini almasını ve çok-kültürlü ve demokratik sistemin kurulmasına katkı sunmasını temenni ediyoruz.

Kürt halkı başta olmak üzere, Türkiye halkları ve bütün dünya halkları, dini inançları sebebiyle tarih boyunca katliama maruz kalan ve hala hayatta kalmak için direnen Êzidî toplumunu ve Êzîdî inancını korumalı ve ana yurtlarının yeniden inşasına destek olmalıdır. Özellikle son 5 yılda Êzidîlerin maruz kaldığı katliam girişimleri, Afrin’de binlerce yıllık yurtlarında sürgün edilmeleri, Rojava işgaliyle yeniden göç yollarına düşmeleri, bunu zaruri kılmaktadır. 

Tüm dünya Êzidîlere 2014 yılında Şengal’de uygulanan katliamı “soykırım” olarak kabul etti, ancak Türkiye halen bu katliamı soykırım olarak kabul etmiş değildir. Türkiye, bir an önce Kürtlere karşı beslediği düşmanca politikalara son verip, hem iç barışı hem de bölgesel barış için gerekli sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Êzî Bayramı vesilesiyle bir kez daha, katliamda hayatını kaybeden bütün Êzidîleri saygıyla anıyoruz. Êzî Bayramı’nın halen IŞİD’in elinde bulunan kadınların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ediyoruz. Êzidî halkının kendi topraklarında özgür ve demokratik bir gelecek kuracağına olan inancımızla, başta Şengal’de mücadele eden Êzidî halkı olmak üzere, bütün Êzidî toplumunun bayramını kutluyoruz. 

Nimetullah Erdoğmuş
Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü
20 Aralık 2019