
Batman Milletvekilimiz Feleknas Uca’nın Êzî Bayramı (Cejna Êzî) için kutlama mesajı:
Êzidî toplumu tarafından her yıl 3 hafta boyunca 9 gün tutulan orucun ardından kutlanan Êzî Bayramı bütün Êzidî halkına Kutlu olsun! Êzî Bayramı (CejnaÊzî), Êzidî halkının temel dini ve toplumsal değerlerinden biridir. Tüm inançlarda bayramların kutsal bir yeri vardır, kadim Êzidî halkı tarafından binlerce yıldır kutlanan Êzî bayramı da bu kutsal bayramlardan biridir. Êzidîler her yıl 3 hafta boyunca 9 gün oruç tutup ardından Êzî Bayramı’nı kutlarlar.
“Mezopotamya’nın dağılan tespih taneleri” Êzidîler tarih boyunca onlarca defa katliama maruz kalmış, Avrupa başta olmak üzere Suriye, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan gibi farklı ülkelere göç etmiştir. Bu nedenle Êzidî toplumu yıllardır Êzî Bayramını kendi ana yurtlarından uzakta, dünyanın farklı yerlerinde kutlamak zorunda kalmıştır.
IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e saldırısı nedeniyle Rojava’ya, Türkiye’ye, Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan Êzidîler, bu yıl da Êzî Bayramı’nı Rojava, Türkiye ve Avrupa’da kutlamak zorunda kalmıştır. Êzî Bayramı ülkemizin en temel inanç ve kültürel değerlerine sahip çıkma geleneği olarak görülmelidir. Êzî Bayramı’nın kutsallığı Êzîdî inancı açısından bugün her zamankinden daha anlamlıdır, çünkü bu kadim inanç bugün yok olma tehlikesi altındadır. Êzidîleri korumak bütün insanlığın görevidir, o açıdan herkes Êzîdî toplumunu, Êzîdî halkının kültür ve inancını daha fazla sahiplenmeli ve korumalıdır.
Kadim Şengal topraklarında Êzidî Halk Meclisleri oluşturularak Êzidî halkının kendi kendini yöneteceği özerk kurum ve örgütlenmeler inşa edildi. Bu temelde, Şengal dışında kalan Êzidî toplumunun Şengal’e giderek demokratik sistem içerisinde yerini almasını ve demokratik özerk sistemin kurulmasına katkı sunmasını temenni ediyoruz.
Kürt halkı başta olmak üzere, Türkiye halkları ve bütün dünya halkları, dini inançları sebebiyle tarih boyunca katliama maruz kalan ve hala hayatta kalmak için direnen Êzidî toplumunu ve Êzîdî inancını korumalı ve Şengal’in yeniden inşasına destek olmalıdır. Yine, tüm dünya Êzidîlere uygulanan katliamı “soykırım” olarak kabul etti, ancak binlerce Êzidî’nin IŞİD’in elinde olduğu bir dönemde Türkiye halen bu katliamı soykırım olarak kabul etmiş değildir.
Dün akşam Ezî Bayramının arifesinde Türk Savaş ucakları Mexmûr ve Şengali bombalayıp DAIŞ’ın açtığı derin travmayı yeniden canlandırmıştır. Hiçbir dinde hiçbir inançta başka bir inancın bayramına saldırı gibi bir emir yoktur. Bu bir suç ve büyük bir günahtır. Êzidî toplumu, şimdiye kadar 73 Fermandan geçirilmesine rağmen hiç bir zaman ulusal ve dini değerlerinden vazgeçip geri adım atmadı, atmayacaktır.
Türkiye, bir an önce Kürtlere karşı beslediği düşmanca politikalara son verip, hem iç barışı hem de bölgesel barış için gerekli sorumluluklarını yerine getirmelidir.
Êzî Bayramı vesileyle bir kez daha, katliamda hayatını kaybeden bütün Êzidîleri saygıyla anıyoruz. Êzî Bayramı’nın halen IŞİD’in elinde bulunan kadınların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ediyoruz. Êzidî halkının kendi topraklarında özgür ve demokratik bir gelecek kuracağına olan inancımızla, başta Şengal’de mücadele eden Êzidî halkı olmak üzere, bütün Êzidî toplumunun bayramını kutluyoruz. Êzidî halkının gelecek günlerinin bayram sevinci ve mutluluğuyla dolu olmasını ümit ediyoruz.
Feleknas Uca
HDP Batman Milletvekili
14 Aralık 2018