Engellilere yönelik şiddet politiktir!

Engelliler Komisyonu Eş Sözcümüz Hatice Betül Çelebi'nin açıklaması: 

Türkiye’de 10 milyon engelliye ve ailelerine sunulan kamu hizmetlerinin, bütçenin ve desteklerin yetersizliği, engellilere yönelik sistematik ayrımcılık ve sağlamcılık; engellilerin temel hak ve özgürlüklerini hergün tehdit ediyor. Neredeyse hergün bir engellilinin şiddete maruz kaldığı, darp ve taciz edildiği bu düzende, kamusal sorumluluğu olanlar hiçbir tedbir almadan bu haksızlıklara zemin sunuyor. 

Büyükçekmece’de özel bir “bakım” merkezinde engelli bir bireye yönelik saldırı, şiddet ve cinsel taciz de bulunan şahıslar görüntülerin kamuoyuna yansıması üzerine tutuklandı. Engellilere yönelik sunulan hizmetlerin özelleştirilmesi, bu alanın bir rant alanına dönüştürülmesi, hizmetin erdemli bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılması bu tarz şiddet ve tacizlerin asıl nedenidir. Her ne kadar saldırganlar tutuklanmış olsa da saldırganlara ve tacizcilere yönelik yaptırımsızlık halinin devam etmesi, asıl sorumluların hiçbir zaman tam olarak yargılanmaması da önemli bir etkendir. 

Valilik ve “ilgili” bakanlığın kamuoyuna yaptığı açıklama bu saldırının “münferit bir olay olduğu ve sadece söz konusu bakımevinde yaşandığı” yönündedir. Birçok sorumlunun olduğu bu vakada sadece saldırganın gözaltı ve tutuklama ile karşı karşıya kalmış olması vahim bir durumdur. Görüntüyü kayıt altına alan kişi, işletmenin yönetimi, işletmenin denetiminden sorumlu olan kamu görevlileri de yargılanmalıdır. 

Bakımevi adı altında “işletilen” birçok yerde sistematik şiddet uygulandığı, bu yerlerin tam olarak denetlenmediği ve şiddet vakalarının çoğunlukla sümen altı edildiği bilinmektedir. Çözüm bu yerlerin tamamen kamulaştırılması, ailelerin ve insan hakları örgütlerinin denetimine açık hale getirilmesidir. 

Engellilere dayatılan izolasyon, sosyal dışlanma ve toplumsal şiddet kader değil, resmi engellilik ideolojisinin yaşamın her alanında tezahür eden pratikleridir. Son olarak engellilere yönelik sistematik şiddet saldırılarına karşı demokratik kamuoyunu, engelli örgütlerini ve tüm insan hakları örgütlerini sorumluluk almaya davet ediyoruz. Engellilere yönelik sistematik şiddetin durdurulması, bu saldırıya karşı sesin yükseltilmesi hepimizin öncelikli görevidir. 

Hatice Betül Çelebi
Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü
26 Temmuz 2023