Şırnak Milletvekilimiz Ferhat Encü, TÜBİTAK’ın kitap toplatma ve imha uygulamasına ilişkin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakani Ali Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergenin gerekçesi şöyle:

6 Kasım 2015 tarihinde Yeniçağ gazetesinin Aslan Bulut’un kaleme aldığı “ TÜBİTAK’ta Şamaş mı Var?” başlıklı yazısından sonra TÜBİTAK’ın kitap toplatma ve imha etme eylemine ilişkin bilgiler ortaya çıkmıştır. Söz konusu köşe yazısında yazar, TÜBİTAK’ın yayınlarından biri olan “Gök Kuşağının Tüm Renkleri” adlı kitapta nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Hıristiyanlık ve Yahudilik ile ilgili bilgilerin var olduğu, resimlerle ve sözlerle Yahudilerin Hanuka (Yeniden Adanma) bayramının ve Hristiyanlığın vaftiz sembollerinin “Türk” çocuklarına benimsetilmek istendiği belirtilmiştir. Bu yazıya cevap olarak TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin söz konusu gazete köşe yazarına teşekkür mektubu yazmıştır. Mektubunda geriye dönük olarak TÜBİTAK yayınlarını “kültürel uygunluk ve yerlilik” testinden geçirdiklerini, bu çerçevede 50.000’den fazla kitabın imha edilmek amacıyla toplatıldığını, 1993’ten bu yana yayınlanmış 700 farklı kitabın 362’sinin bu testten geçtiğini, kitaplar tespit edildikçe basım ve dağıtım işlemlerinin de durdurulduğunu dile getirmiştir. Ayrıca Ergin, “ Biz de milletimize kaliteli entelektüel eserler kazandırırken kültürel ve ahlaki erozyona sebebiyet vermeyecek eserler yayınlanmasına gayret göstermekteyiz” ifadeleri kullanılarak başka inanç ve kültürlere ait bilgilerin çocuklarımıza sunulmasının “kültürel ve ahlaki erozyona” sebep olacağı ima edilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. 1

    Söz konusu “ kültürel uygunluk ve yerlilik” testinin içeriği, kapsamı nedir? Hangi kişi veya kuruluşlara kim tarafından hazırlatılmıştır?

  2. 2

    “Kültürel uyum ve yerlilik” denetiminin emrini kim vermiştir? TÜBİTAK yayınları hangi karar, yönetmelik, değişiklik ile bu denetimden geçirilmeye başlanmıştır?

  3. 3

    Toplatılan 50000 adet kitabın akıbeti nedir? Bu kitaplar ne şekilde imha edilmiştir? Daha kaç kitap toplatılıp imha edilecektir?

  4. 4

    TÜBİTAK’ın toplatma ve imha etme kararı aldığı kitapları evlerinde bulunduran vatandaşlar hakkında bir işlem yapılacak mıdır? Bu yayınları bulundurmak suç olarak mı kabul edilecektir?

  5. 5

    Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan kültürel açıdan farklı bütün grupları gökkuşağının renkleri misali kültürümüzün bir parçası olarak gören ve farklılıkların bir arada yaşayabileceğini savunan bir içerikteki kitabın toplatılıp imha edilmesi 64. Hükümet programında açıklamış olduğunuz “..toplumsal zenginliğimizin tüm unsurlarını çoğulcu bir yaklaşımla kucaklamaya devam edeceğiz.” ifadesine ters değil midir?

  6. 6

    Bakanlığınız ile ilgili bir kurumun dolayısıyla devlete ait bir kurumun ülkesinde yaşayan tüm kültür ve inanç gruplarına eşit şekilde davranması gerekmektedir. Bu doğrultuda TÜBİTAK tarafından, Müslümanlık ile birlikte Hıristiyanlık ve Yahudiliğin bayramları ile ilgili bilgiler veren yayınların da basılmış olması bakanlığınız tarafından “kültürel ve ahlaki erozyona” sebep olarak mı görülmektedir? Bu Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?