Emniyetteki işkence cezaevinde de sürüyor

Eş Genel Başkan Yardımcımız Ayşe Acar Başaran'ın Van'da işkenceye maruz kalanlara ilişkin açıklaması.

Emniyetteki işkence cezaevinde de sürüyor

Özgürlükçü Hukukçular Platformu Van Şubesi, aynı aileden 15 Temmuz’da gözaltına alınarak tutuklanan 2'si çocuk 6 kişiye işkence yapıldığını duyurmuştur. Van TEM Şube ve Çocuk Şube tarafından gözaltında alınan yurttaşlarımız, gözaltı süresi boyunca sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardır.

Gözaltına alınan tüm aile fertleri, uğradıkları işkencelerin izleri hala bedenlerindeyken, 18 Temmuz tarihinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Van T Tipi Cezaevine gönderilmişlerdir.

Emniyet’ten sonra işkence ve kötü muamele cezaevinde de devam etmiştir.

Yaşanılan olay, insanlık onurunun, insanlık değerlerinin, hukukun bir kez daha yok sayıldığının ve bundan sonra da yok sayılarak çiğneneceğinin; 90’lı yıllardan bu güne devam eden işkenceciliğin bir göstergesidir.

İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına hatırlatıyoruz; evrensel sözleşmelerde ve TCK’nun 94. Maddesi’nde de tanımlanan işkence bir insanlık suçudur.

Demokratik kamuoyunu ve insan hakları örgütlerini, gözaltında başlayan ve Van T Tipi cezaevinde sürdürülen işkenceye karşı duyarlılığa ve tepki göstermeye çağırıyoruz.

Canavarca hislerle bu suçu işleyen kimi güvenlik güçleri ve infaz memurları; gözünün önündeki işkenceye göz yuman Cumhuriyet Savcısı ve tüm aile hakkında hukuksuzca tutuklama kararı çıkartan Sulh Ceza Hakimi hakkında etkin bir soruşturma derhal başlatılmalıdır.

Hükümetin, emrindeki güvenlik güçlerinin insanlık dışı uygulamalarına, yıllardır sürdürdüğümüz demokrasi, hukuk ve insan hakları mücadelemizle cevap vereceğiz.

Ayşe Acar Başaran
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı