Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen önergemiz

Urfa Milletvekilimiz Ömer Öcalan'ın emeklilik hakkı kazandığı halde bu haklarından mahrum edilen yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Meclis'e sunduğu, AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen araştırma önergesi:

GEREKÇE

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin olumsuz etkilediği kesimlerin başında emekliler gelmektedir. Hâlihazırda çok düşük maaşlarla geçimlerini sağlamaya çalışan emekliler gerek enflasyon oranlarının rekor seviyelere çıkması sebebiyle geçim şartlarının zorlaşması karşısında gerekse de dolar kurunun artması neticesinde reel gelirlerinde yaşanan büyük düşüş karşısında çok ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Temel geçim ürünleri olan sebze ve meyve başta olmak üzere elektrik, doğalgaz, petrol ürünlerinin de dâhil olduğu uzunca bir listenin her geçen gün zamlanması emekli yurttaşlarımızı ciddi oranda etkilemekte ve yaşam standartlarını diplere doğru çekmektedir. Emekli yurttaşlarımızın ezici çoğunluğu bugün açlık ve yoksulluk sınırının çok altında yaşamaya çalışmaktadır. Emeklilerin hayatlarını bu ülkede çalışarak geçirmelerine rağmen ekonomik büyümeden pay alamamaktadırlar. 2017’de ekonomi yüzde 7,4 büyümesine rağmen emeklilerin ilk aylık hesaplamasına 2,2 gibi düşük bir oran yansıdı.

Emekli olmak için yaş haddinin çok yüksek olması, çalışmak zorunda kalan emeklilerin büyük bir sömürü ile karşı karşıya kalması, düşük emekli maaşları, intibak sorununun çözülememesi, ağır vergi yükleri, sendika hakkının tanınmaması, sosyal haklarının tanınmaması gibi belli başlı sorunların çözümü için 12 milyon emekli yurttaşımız politikalar oluşturulmasını beklemektedir. Emeklilik yaşının yükselmesi ve yıl ve prim gün sayısının tamamlayanların yaş koşuluna takılması nedeniyle büyük mağduriyetler ortaya çıkmaktadır.

Bilindiği üzere emeklilik çalışmaya bağlı bir haktır. Fakat geçim sıkıntılarından ötürü emekli yurttaşlar çalışmak zorunda kalmaktadır. Çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanmaktadır. 2003 yılında 1,5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2017 itibariyle 4 milyonu aşmıştır. Çalışan ve iş arayan emeklilerin sayısının giderek artmasının temel nedeni emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir.

Emekli olan yurttaşlarımız sayısız sorunla uğraşırken, bir de emeklilik hakları gasp edilen yurttaşlarımızın emeklilik hakkının tanınmaması mevcut mağduriyetleri ciddi anlamda derinleştirmektedir. 1999 yılında çıkarılan kanun ile emeklilik hakları ellerinden alınan Emeklilikte Yaşa Takılan yurttaşların haklarının bir an önce iade edilmesi gerekmektedir. Emeklilik, çalışmaya bağlı bir haktır ve bahse konu olan yurttaşlar bu hakkı emekleriyle, alın terleriyle, çalışmalarıyla kazanmıştır. Kazanılmış bir hakkın iade edilmemesi sosyal devlet ve hukuk devleti ilkelerine açıkça aykırıdır. AKP iktidarı, emeklilere hep umut vermiştir ancak emeklileri sürekli aldatmış ve hayal kırıklığına uğratmıştır. 

Emekli yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü ve emeklilik hakkı kazandığı halde bu haklarından mahrum edilen yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için TBMM’nin devreye girmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, acilen bir Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını ve en kısa sürede yukarıda kısaca ifade edilen sorunların çözülmesini talep ediyoruz.

16 Ekim 2018