Ekonomi Komisyonumuz Haymana’da çiftçileri ve tarım işçilerini ziyaret etti

Ekonomi Komisyonu üyelerimiz Rıdvan Turan, Dilan Dirayet Taşdemir, PM üyelerimiz ve Ankara İl yöneticilerimizden oluşan heyet Haymana’da tarım işçilerini, süt üreticilerini ve çiftçileri ziyaret etti. Bütçe buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Haymana'nın Demirözü, Tepeköy ve Çeltikli mahalle ve köyleri ziyaret edildi. Burada üreticilerin sorunlarını dinleyen heyetimiz Çözüm Bütçemizin esaslarını da paylaştı.

Çiftçi tarlanın yarısını ekebiliyor, yarısını ekemiyor

Demirözü Mahallesinde heyetimize konuşan bir çiftçi, köyde sel yaşandığını ancak kendilerine gerekli desteğin verilmediğini belirtti. Bunun Kürt olmalarından kaynaklandığını söyleyen çiftçi şöyle devam etti: "Biz çiftçiye yardım ediyoruz diyorlar. 10 liradan buğday verse ne faizi ne kârı var. Sözde destek verdiklerini söylüyorlar, o desteği de kışın ortasında veriyorlar. Tarlalarımızın yarısı ekiliyor, diğer yarısı kalıyor. Çiftçi olarak sıkıntılarımız çok" dedi. Tepeköy Mahallesine geçen heyetimiz burada Tepeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Süt üreticileri: Ayakta kalmaya çalışıyoruz

Kooperatifi Başkanı Fırat Yılmaz, "Haymana da ayakta durmaya çalışan tek kooperatifiz, süt sürekli dengede tutulmaya çalışılıyor. Sütü düne kadar 7 liraya satıyorduk, asgari ücret arttı, doğalgaz arttı şu anda yetişemiyoruz. Yonca 100 TL, destek 27 TL. Destek sağlanıyor ama yonca hala 100 TL. Kuraklık, sel ya da don olduğu zaman hiçbir şey yapamıyoruz. 78 tane büyükbaş hayvanım vardı, şimdi 12 hayvana düştü. Buna bir çözüm bulunmalı. Köklü bir çözüm üretmek için müdahale yapılması lazım" dedi.

Süt üretiminin yapıldığı işletmeleri gezen heyete bilgi veren Yılmaz, "Sıcak demiyor, yağmur demiyor, çamur demiyoruz. Üretimin sonuna kadar devam etme aşmasındayız. Destek bekliyoruz, sürdürülebilirlik açısından ciddi sıkıntılar var" dedi.

Heyetimiz daha sonra Çeltikli Mahallesini de ziyaret etti. 6 aydır bölgede bulunan tarım işçileri, tarım işçilerine dair bir iyileştirme yapılmamasını eleştirdi.

20 Ekim 2022