Eğitim emekçilerinin insanca yaşam ve çalışma koşulları sağlanmalıdır

Eğitim Politikaları, Spor, Kültür Sanat Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

5 Ekim tarihi uluslararası düzeyde ‘Dünya Öğretmenler Günü’ olarak kutlanmasına karşın, ülkemizde 12 Eylül darbesi sonrasında ilan edilen ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ her yıl olduğu gibi bu sene de öğretmenlerin en temel sorunlarının bile gündeme gelmediği, hamasi nutukların atıldığı ‘resmi’ bir gün olarak kutlanıyor.

24 Kasım’larda öğretmenlere övgüler dizilirken, ekonomik kriz nedeniyle yaşam koşulları ciddi oranda ağırlaşmış olan öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarının çözümü için adım atılmıyor. Yıllardır dile getirdikleri temel talepler karşılanmıyor ve yaşadıkları sorunlara kalıcı çözümler üretilmiyor.

Türkiye’de öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan, en düşük maaş alanlar arasında yer alıyor. Yüzde 80’i geçinebilmek için ek iş yapıyor, üçte ikisi borçlarla yaşıyor.

Eğitimde esnek, güvencesiz ve angarya çalıştırma uygulamaları artıyor. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının artışıyla eğitimde güvencesizlik büyütüyor.

Ataması yapılmayan yaklaşık 700 bine yakın öğretmen işsizlikle ve başka işlerde çalışma zorunluluğuyla karşı karşıya kalıyor. 

Öğretmenlik mesleği siyasi iktidarın ve MEB’in politikalarıyla her gün daha fazla itibarsızlaştırılıyor.

Covid-19 salgını sonrasında, uzaktan eğitim süreciyle mesai kavramının tamamen ortadan kalktığı, öğretmenlerin 7/24 mesai yaptığı esnek ve belirsiz çalışma koşulları yaşadıkları sorunları katmerlendiriyor.

Nitelikli eğitim nitelikli öğretmenle mümkün olabilir ancak. Bu ise öğretmen yetiştirme süreçlerinden başlayarak, öğretmenlik mesleğinin mesleki saygınlığının yeniden kazanılması, öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi, eğitim sendikalarının taleplerinin karşılanması ile gerçekleşebilir. Öğretmenleri senede bir gün, o da hamasi nutuklar için hatırlamakla değil…

Halkların Demokratik Partisi olarak; bu vesileyle bir kez daha yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen fedakarca çalışan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin insanca yaşayacak bir iş ve nitelikli eğitim mücadelelerinin yanında olduğumuzu dile getiriyoruz.

Sevtap Akdağ Karahalı - Ender Öndeş
Eğitim Politikaları, Spor, Kültür Sanat Komisyonu Eş Sözcüleri
24 Kasım 2020