Partimizin kapatılması girişimine ve Gergerlioğlunun vekilliğinin düşürülmesine dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor

Partimizi kapatma girişimi ile Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine dünyanın dört bir tarafından tepkiler gelmeye devam ediyor. AB üyesi ülkelerden çevreler ile Kıbrıs, Belçika, Malezya, İspanya gibi ülkelerden yapılan açıklamalarda, söz konusu girişimler “demokrasiye darbe” olarak nitelendirildi. İlgili açıklamalar şöyle:

Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun açıklaması:

Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun Yönetim Kurulu olarak, en son muhalefet partisi HDP’li siyasetçilere ve insan hakları savunucularına karşı uygulanan baskı örneğinde olduğu gibi, Türkiye’de muhalefete ve sivil topluma karşı uygulanan ve giderek güçlenen baskı ve kovuşturmalardan kaygı duymaktayız. 

Muhalif siyasetçilere karşı uygulanan bu güncel baskılar; düşünce, toplantı ve örgütlenme özgürlüğü gibi demokratik temel haklara yönelik kısıtlamaları daha da derinleştirmektedir. Bugün tekrar hedef tahtasına yerleştirilmiş olan muhalefet partisi HDP, yıllardır devam eden siyasi baskılarla karşı karşıyadır. Mayıs 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarlı talepleri doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi birçok HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması kapsamında, dönemin HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve yanı sıra en az 13 HDP milletvekili gözaltına alınmıştır. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kurucularından olan ve bugün eş başkanlığı görevini sürdüren Eren Keskin’e karşı verilen mahkeme kararında görüldüğü üzere, siyasi saiklerle açılan davaları ve HDP’li milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu örneğinde uygulandığı üzere, Büyük Millet Meclisi üyesi milletvekillerinin parlamenter dokunulmazlıklarının kaldırılması doğrultusunda meclis gündemine getirilen fezlekeleri, muhalefeti susturma ve sivil toplumun hareket alanını daraltma çabalarının ifadesi olarak değerlendirmek mümkündür. 

Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun Yönetim Kurulu olarak Federal Hükümet’e sesleniyoruz ve kendisinden, muhalefete ve sivil topluma karşı uygulanan siyasi takibata son vermesi için Türk Hükümeti nezdinde girişimlerde bulunmasını ve demokrasinin ve hukuk devletinin üstünlüğü ilkesinin temel değerlerine bağlı kalınmasını sağlamak üzere etkide bulunmasını talep ediyoruz. 

Avrupa Hür İttifakı’nın (EFA) açıklaması: HDP, Türkiye’deki siyasi seslerin önemli bir bölümünü temsil ediyor

Erdoğan yönetimindeki Türk hükümeti HDP’yi yasaklamak için harekete geçti. EFA olarak HDP’ye tam desteğimizi sunarak, HDP'nin yanında kararlı bir şekilde olduğumuzu belirtiyoruz.

Erdoğan'ın Türkiye’deki muhalefete yönelik yıllarca süren baskıları ve bastırma girişimlerinin ardından şimdi de savcılık, HDP'yi tamamen yasaklamaya çalışıyorSavcı, HDP'yi yasa dışı PKK’nin siyasi cephesi olmakla suçlasa da HDP militanlarla resmi bağlarını kesin bir şekilde reddediyor ve partilerine yapılan zulmün tek sebebinin Erdoğan hükümetine karşı duruyor olmalarının olduğunu söylüyor.  

HDP, Türkiye parlamentosunun üçüncü büyük partisi olarak Türkiye'deki siyasi seslerin önemli bir bölümünü temsil ediyor. EFA, Türkiye'deki demokratik seslerin baskı altına alınmasına karşı duruyor.

İspanya Bask ülkesi ve Navarre siyasi koalisyonu EH Bildu'nun açıklaması: Kürt halkının hakları ihlal ediliyor

EH Bildu olarak, Türkiye'nin HDP’yi yasa dışı ilan etme girişimini ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekili statüsünden çıkarılmasını kınıyoruz.

Türkiye, Kürt halkının haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Bu kez Türkiye'nin ana Kürt partisi HDP'yi yasa dışı ilan etmek istiyor. Bu anlamda uluslararası toplumu bu keyfiliği reddettiğini ifade etmeye ve Türkiye'de var olan cezasızlık karşısında Kürt halkının haklarını savunmaya çağırıyoruz.

EH Bildu, HDP'nin siyasi faaliyetini ve genel olarak Kürt halkının haklarını savunmaya ve Türkiye'nin işlediği sistematik insan hakları ihlalini kınamaya devam edecek.

Kıbrıs'tan AKEL’in açıklaması: HDP'nin kapatılması girişimi muhalefete yönelik topyekun bir saldırıdır.

AKP hükümetine yönelik muhalif sesleri susturma uygulamasına devam eden Türk yetkililer, dün HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçti.  Gergerlioğlu beş yıl önce bir sosyal medya mecrasında yaptığı paylaşımdan hapis cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda dün bir yüksek mahkemesi savcısı da HDP'nin kapatılması için dava açtı. Bu, HDP'ye ve herhangi bir muhalif siyasi veya örgütlü grubun demokratik ve siyasi haklarına yönelik topyekun bir saldırıdır.

AKEL, HDP'ye yönelik bu yeni saldırıyı kınayarak, HDP’nin tutuklu üyeleri ve seçilmişleriyle ve Erdoğan rejimine karşı mücadele eden Türkiye'deki tüm güçlerle dayanışmasını ifade ediyor. AKEL'in Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcileri bu yeni saldırıyı kınayacaktır.

Malezya Sosyalist Partisinin açıklaması: HDP'ye yönelik saldırılar yasa dışıdır, siyasi hakların ihlalidir

Malezya Sosyalist Partisi olarak HDP’ye karşı yürütülen kapatma davasını şiddetle kınıyoruz. HDP'nin yasaklanma girişimi, Türkiye'deki demokratik muhalefet güçlerine yıllarca uygulanan baskının ardından geldi.

HDP'yi kapatma davası, hükümetin HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekili statüsünü kaldırmasıyla aynı gün geldi. 2019'dan bu yana pek çok Kürt belediye başkanının acımasızca görevden alınması ve bir dizi HDP'li milletvekilinin görevlerinden alınmasının ardından, Türk yetkililer şimdi milyonlarca insanın oy verdiği demokratik bir partiyi yasaklamak için harekete geçiyor. Bu yasa dışıdır, demokratik değildir; medeni ve siyasi hakların ihlalidir. Erdoğan'ın otoriter rejiminin önündeki esas muhalefeti temizlemek istediğini göstermektedir.

Türk yetkilileri, kapatma davasını ve HDP'ye yönelik baskıyı durdurmaya ve seçilmiş tüm HDP temsilcilerini serbest bırakmaya çağırıyoruz. Baskılara karşı mücadelesinde HDP ile dayanışma içindeyiz.

Belçika Ecolo Partisinden milletvekili Samuel Cogoloti’nin açıklaması:

Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olan HDP’nin yasaklama ve milletvekillerinin vekilliğini düşürme çabaları, ülkedeki demokrasiyi ciddi şekilde baltalıyor. Demokratlar olarak sessiz kalamayız ve Türkiye'de özgür, barışçıl, demokratik ve çoğulcu bir toplumu her zaman destekleyeceğiz. Milyonlarca vatandaşın oyuna saygı gereği, ikinci büyük muhalefet partisinin Türkiye'nin siyasi hayatına katılabilmesi engellenmemelidir.

Avrupa Parlamentosu'ndaki İlerici Sosyal Demokratlar İttifakı Grubu SPD’den Dietmar Köster’in açıklaması:

Türkiye demokrasisi adım adım ölüyor: AB harekete geçmeli

Kürt belediye başkanlarının skandal bir biçimde görevden alınmalarının ardından Erdoğan şimdi de milyonlarca kişinin oy verdiği demokratik bir parti olan HDP'yi yasaklamak istiyor. Bu sadece yasa dışı ve antidemokratik değil, aynı zamanda medeni ve siyasi hakların da ihlalidir. Ve bu diktatörlüğe giden son adım olacaktır. HDP Milletvekili Faruk Gergerlioğlu en son olarak milletvekilliği statüsünden düşürüldü ve her an tutuklanma riski altında. Türkiye demokrasisi böyle adım adım ölmektedir. Meslektaşlarım ve ben Türkiye'deki siyasi zulüm gören ve ilerici güçlerin yanındayız. AB artık harekete geçmelidir!

19 Mart 2021