DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Avrupa Êzidi Federasyonu Başkanı Leyla Ferman, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan heyet, üç gündür devam eden temaslarının sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Ulusal birlik, ortak savunma ve Şengal ile Ninova'nın durumunu görüşmek üzere gerçekleştirdikleri Federal Kürdistan Bölgesi temasları kapsamında KCK, YNK ve KDP yetkilileriyle görüşen heyet üyeleri, görüştükleri tüm güçlerin ortak diyalog iradesini beyan ettiğini ifade etti. Görüşmelerle ilgili DBP Hewler Bürosu'nda basın açıklaması yapan heyet üyeleri, görüşmelerin umut verici olduğunu vurguladı. İlk açıklamayı yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, konuşmasına İŞİD çetelerinin Kürdistan'a yönelik saldırılarına kahramanca direnen ve saldırıları boşa çıkaran tüm Kürdistan'i güçlere başarılar dileyerek başladı. Ortadoğu'da oldukça önemli kazanımlar elde eden Kürt halkının saldırılarla hedeflendiğini dile getiren Türk, "Kürt halkı ulusal birliğini inşa etmediği sürece bu tarz saldırlar hep devam edebilir ve Kürtler için zor günler ortaya çıkabilir. Biz Kuzey Kürdistan'da mücadele eden siyasetçiler olarak, Kürdistan'ın dört parçasında bulunan Kürt güçlerinin iç çekişme ve sıkıntıları bir kenara bırakarak, böylesi önemli bir süreçte diyalog içerisinde olmasını istiyoruz" dedi. Tüm Kürt güçlerine çağrıda bulunan Türk, bazı medya organlarının kışkırtıcı bir dil kullandığını hatırlattı ve Kürt güçlerinin medya üzerinden birbirine kırıcı mesajlar vermekten kaçınması gerektiğini belirterek, "Tüm Kürt siyasetçi ve güçlerine çağrıda bulunuyoruz. Ortak bir akılla hareket etmeli ve medya üzerinden değil direk bir diyalog içerisinde olmalıyız" şeklinde konuştu.

'Ortak beklenti birlik'

Kürt güçleri arasında yaşanabilecek her türlü çelişki ve sıkıntının düşmana hizmet etmekten başka bir şey kazandırmayacağını dile getiren Türk, "IŞİD'in Şengal saldırıları sırasında sorunlar yaşandı doğru ama biz kırıcı bir dil kullanarak bunu ihanet noktasına çekmek yerine, bundan böyle bu tarz sıkıntıların yaşanmaması için neler yapılabilir bunları konuşmalıyız" dedi. Türk, birlik, diyalog ve ortak diplomasinin tüm Kürt halkının ortak beklentisi olduğunu söyledi.

Irmak: Şengal ve Ninova'nın siyasal statüsünün netleşmesi için girişimlerin başlaması gerekiyor

DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise üç gündür devam eden ziyaretlerinde tarafların verdiği diyalog mesajlarının kendilerine umut verdiğini ifade ederek, geleceğe dair güçlü bir diyalog ve birliğin inşası için uygun ortamın olduğunu kaydetti. Şengal ve Ninova'da yaşanan insanlık krizine de değinen Irmak, Kürt güçlerinin birliğini inşa etmemesi ve ortak savunmasını yapmaması durumunda Kerkük, Hewler, Rojava ve Diyarbakır'ın da Şengal ve Ninova'nın kaderini paylaşabileceği uyarısında bulundu. Irmak, iç çekişmelerin bir tarafa bırakılması gerektiğini belirterek, Federe Kürdistan, Rojava ve Türkiye'de bulunan Şengal halkının karşı karşıya kaldığı insanlık krizinin çözüme kavuşması için acil bir şekilde yardımlar ulaştırmaları gerektiğini ifade etti. Halen IŞİD çetelerinin elinde yüzlerce Şengal'li kadının esir olduğunu hatırlatan Irmak, "Ninova ve Şengal'in siyasal statüsü ve İŞİD çetelerinin elinde esir bulunan ve pazarlarda satılan Êzidi kadınların kurtarılması için girişimlerin başlatılması gerekiyor. Biz görüşmelerde taraflar arsında sorun olmadığını yalnızca bir diyalog eksikliği olduğunu tespit ettik. Biz tüm Kürt halkının beklentisi olan birlikteliğin bir an evvel inşa edilmesi için taraflara diyalog çağrımızı sizin aracılığınızla bir kez daha yenilemek istiyoruz" dedi.

Demirtaş: Cephede ortaya çıkan birliğin siyasal zeminde de sağlanması gerekiyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, görüştükleri bütün hareket ve partilerin diyalogla sorunların ve sıkıntıların giderilmesine dair irade beyan ettiği bilgisini verdi. Demirtaş, Ninova, Şengal ve Kürdistan'da yaşayan halklar tarihi bir katliamla karşı karşıya iken Kürt silahlı hareket ve Kürt siyasi güçlerinin IŞİD çetelerine karşı birlikte mücadele etmesi, savaşması ve ortak savunma yapmasının tüm Kürt halkının temennisi olduğunu söyledi. IŞİD belasının ancak birlikle boşa çıkarılabileceğine dikkat çeken Demirtaş, "Cephede omuz omuza verilen mücadelenin ve birlik ruhunun siyasete de yansıması lazım. Siyasi partilerin, örgütlerin ve hareketlerin cephede oluşan birlik ruhunu halkın beklentileri, duyguları, talepleri olarak siyasi birliğe dönüştürmeleri gerekir. Bunu için basın üzerinden birbirine mesaj vermek, birbirini eleştirmek, basın üzerinden diyalogu zora sokacak üsluplar kullanmak şu dönemde hiçbirimize fayda sağlamaz. Bütün partilerin, hareketlerin, örgütlerin sözcü ve yöneticilerinin asgari düzeyde buna dikkat etmelerini rica ediyoruz. Yüz yüze diyalog mekanizmasıyla, yüz yüze görüşerek bu tarihi süreçte hem sorunları çözmek hem de birlikte hareket etmenin imkanlarını yaratmak gerekmektedir" dedi.

'İç çekişmeler en fazla İŞİD ve benzeri yapıların işine yarar'

Görüşme yaptıkları bütün çevrelerin diyaloga açık olduğunu ve yaşananlardan dolayı bir araya gelerek sorunları çözme ihtiyacı hissettiklerini gözlemlediklerini ifade eden Demirtaş, "Bu bizim açımızdan memnuniyet vericidir çünkü Kürtler arası gerilimden, Kürt partileri arası siyasi gerilimden en fazla faydalanacak olan IŞİD gibi insanlık ve hepimizin düşmanı güçlerdir. Dolayısıyla düşmanı sevindirecek en küçük sözden ve tavırdan davranıştan kaçınmak lazım. Var olan eksikliklerin, hataların bir daha tekrarlanmaması ve yaşanmaması için ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini bir araya gelip tartışarak ortaya koymak zorundayız. Biz heyet olarak yaptığımız bu görüşmelerin daha çok tıkanan diyalog kanallarının açılması için bir gayret olarak görüyoruz. Diyalog eksikliğinin halkımıza dönük saldırılara daha da açık hale getirdiğini görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

'Diyalogsuzluk devam ederse ciddi tehlikeler bizleri bekliyor olacak'

"Özellikle Şengal'deki Êzidî halkına, Ninova'daki Süryani halkına dönük saldırılar genelde Kürdistan'ın kazanımlarını hedefleyen saldırılar, bu tür diyalog eksiliğinde daha da güçlü saldırılara dönüşebilir. Hiçbir inancı, hiçbir halkı kendi kaderiyle baş başa bırakamayız" diyen Demirtaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kürdistani güçler olarak bilmeliyiz ki bugün Şengal'e ise yarın Kürdistan'ın herhangi bir şehrine yöneleceklerdir. Bugün Şengal'e sessiz kalınırsa yarın Silopi'ye, Şırnak'a yöneleceklerdir. Bu yüzden bugünden tedbirimizi almak zorundayız halkın, sokağın istediği şekilde güçlerimizi bir arada tutmak zorundayız. Geçmişten de dersler çıkararak öfkeyle değil kardeşlik duygularıyla eksikliklerimiz diyalogla çözerek bir an önce önümüzü görmek zorundayız. Özellikle Şengal'in savunulması ve Êzîdî halkının güven içerisinde topraklarına dönüşünün sağlanması için acil olarak bir araya gelmek gerekiyor" dedi.

Federal Kürdistan Bölgesi temaslarını tamamlayan DTK ve HDP heyeti, geceyi Dıhok kentinde geçirdikten sonra yarın Semlka Sınır Kapısı'ndan Rojava'ya geçip Cizre Kantonu yetkilileriyle görüşecek.

11.09.2014