DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Avrupa Êzidi Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet ve BDP Hewler bürosu temsilcileri Cemal Coşkun ve Şilan Eminoğlu'ndan oluşan heyet, ulusal birlik, ortak savunma ve ortak diyalog amacıyla gerçekleştirdikleri Federe Kürdistan ve Rojava temaslarını tamamladı. Üç gün süren Federe Kürdistan Bölgesi temasları ardından bu sabah Semalka Sınır Kapısı'ndan Rojava'nın Derik kentine geçen heyet, Cizre Kantonu'nun üst düzey yetkilileri tarafından karşılandıktan sonra kalabalık bir araç konvoyuyla Derik kentine geçti. İlk olarak Şengalli Êzidîlerin konakladığı Newroz Kampı'na geçen HDP ve DTK heyeti, burada Êzidî din adamları ve kamp yetkilileri tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Bir süre kampta kalanlarla sohbet eden heyet adına açıklamada bulunan Ahmet Türk, Êzidîlerin daha önce 73 kez katliamdan geçirildiğini hatırlatarak, IŞİD çetelerinin Şengal'de soykırım yapmak istediğini, ancak Kürt gençlerinin ortak direnişiyle bu saldırıların boşa çıkarıldığını vurguladı.

Kampın genel durumu ve ihtiyaçlarına ilişkin yetkililerden bilgi alan heyet, daha sonra Derik kentinde bulunan "Xebat Derik Şehitliği"ni ziyaret etti. Mezarlıkta saygı duruşunda bulunan heyet üyeleri dualar okuduktan sonra IŞİD ile yaşanan çatışmalarda yaralanan YPG ve YPJ'li savaşçıların tedavi gördükleri sağlık merkezine geçti. Bir süre yaralı savaşçılarla sohbet eden heyet üyeleri, geçmiş olsun dileklerinde bulunduktan sonra Girkê Legê kentine geçti. Girkê Legê'de bulunan Valilik binasına geçen heyet, Cizîre Kantonu Eş Valileri Şex Hemedi Diham-El Asi ve Hediye Yusuf'la görüştü. Basına kapalı gerçekleşen yaklaşık bir saatlik görüşme ardından Rimelan'dan ayrılan heyet, Amudê kentine geçerek Cizre Kantonu Hükümeti Eş Başbakanları ve bakanlarla görüştü.

Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmeye eş başbakanların yanı sıra çok sayıda bakan da katılırken, görüşmede ulusal birlik, ortak savunma, Rojava'nın genel durumu ve Şengalli sığınmacıların ihtiyaçları ve IŞİD ile mücadele konularının görüşüldüğü belirtildi. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası ortak açıklama yapan heyet ve Cizîre Kantonu yetkilileri ulusal birlik ve Kürt halkının kazanımlarının korunması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklamada ilk konuşmayı gerçekleştiren ve ulusal birliğin önemine vurgu yapan Türk, ulusal kongrenin bu güne dek gerçekleşmemesi nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi, IŞİD çetelerinin saldırılarıyla birlikte ulusal kongre ve birliğin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Cizîre Kantonu Hükümeti Eş Başbakanı Ekrem Hiso ise heyetin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, Rojava devriminin sonuç alması için verdikleri destek ve ulusal birliğin inşası için verdikleri çabalar nedeniyle teşekkürlerini iletti. Kürtler arası birliğin kendileri için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Hiso, "Rojava devrimi yalnızca askeri ve politik bir devrim değildir, Rojava devrimi aynı zamanda bir kadın ve ekonomi devrimidir. Rojava devrimiyle birlikte Kürt halkı çok önemli kazanımlar elde etti. Şüphesiz bu kazanımlar yalnızca Rojava'da yaşayan Kürtlerin değil, dört parça Kürdistan'ın kazanımlarıdır. Biz Rojavalı yetkililer olarak, ulusal birlik çabalarını çok anlamlı buluyor ve sonuna kadar destek sunacağımızı buradan bir kez daha vurgulamak istiyoruz" dedi.

Selma Irmak ise daha önce yaptıkları ziyaretlerde edindikleri gözlemleri ve yetkililerin kendileriyle paylaştıkları bilgileri Türkiye ve Kürdistan kamuoyuna duyurduklarını söyledi ve "Biz Kürt halkı ve Kürdistan'da yaşayan tüm diğer halkların refah ve huzur içerisinde yaşaması için elimizden gelen her türlü girişimi insani ve kutsal bir görev olarak kabul ediyoruz. Bundan böyle Kürtler ve diğer halklar arası diyalog kanallarının açılması ve ortak mekanizmaların inşası için çabalarımız sürecek. Çünkü diğer arkadaşlarımın da dile getirdiği gibi ulusal birlik ve ortak savunma mekanizmaları kurulmadığı sürece Kürtler daha da zor süreçlerle karşı karşıya kalabilir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Rojava temaslarını tamamlayan HDP ve DTK heyeti, Dirbesiye kentine geçti. Burada Cizîre Kantonu yetkilileriyle vedalaşan heyet, Şenyurt Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçiş yaptı.

13.09.2014