Diyarbakır Valiliği işkenceyi gizliyor ve işkencecileri koruyor!

Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

26 Haziran tarihinde evine yapılan baskın sırasında 3 buçuk saat boyunca işkenceye uğrayan HDP Yerel Yönetimler Kurulu üyemiz Sevil Rojbin Çetin’in fotoğraflarının kamuoyuna yansıması sonucu ciddi tepkiler gelişti.

Evine yapılan baskın sırasında iki polis köpeği tarafından işkenceye maruz bırakılan Sevil Rojbin Çetin ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu olan kurumlar işkenceci polislere sahip çıkan bir açıklama yaparak işlenen suça ortak olmuşlardır.

Raporlarla belgelenen iki bacakta köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama vücudunun farklı yerlerinde darp izi ile işkence tartışmaya yer bırakmayacak kadar açıktır. İşkence suçunu inkar etmek ve işkencecilere sahip çıkmak AKP iktidarına bağlı Valilik ve Emniyet Müdürlüklerinin yeni görev tanımlarından biri olduğu anlaşılıyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün açıklaması ile işkenceyi aklama gayreti ortada olmakla birlikte işkence kamusal alanda meşrulaştırılmaya çalışılmakta ve yargıyı da etkileme girişiminde bulunulmaktadır. 

Asker, polis ve bekçiler aracılığıyla engel tanımadan kapalı ve açık tüm alanlarda, sokak ve meydanlarda açık, sistematik ve her türlü şiddet aracı ile işkence uygulanıyor.

Emniyet Müdürlüğünün “özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş” şeklinde yaptığı tutarsız açıklamaya, hakikati inkar eden tutumuna cevap vermek bizim açımızdan zül olsa da şunu soruyoruz “ Öyleyse Sevil Rojbin Çetin’in yüzünde oluşan morarmalar ve dudağının patlatılması hangi insanlık dışı el tarafından gerçekleştirildi?” Bizler ve kamuoyu yanıtını biliyoruz . Bu insanlık dışı uygulama Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler eliyle gerçekleştirilmiştir.

Bu açıklama ile sadece arkadaşımıza yönelik işkence manipüle edilmekle kalınmıyor geçmişte yapılan işkencelere sahip çıkılıyor ve gelecekte uygulanacak işkence suçları cesaretlendirilmeye çalışılıyor. 

Valiliğin insanlığa karşı suç kapsamında olan işkence suçunu işleyenleri koruyan ve suçu gizlemeye çalışan tavrını asla kabul etmiyoruz. İşkence suçunu işleyenlerin, azmettirenlerin, suçu karartmaya ve suçluları korumaya çalışanların yargılanmaları ve cezalandırılmaları için, bıkmadan, usanmadan mücadele edeceğiz.

Ümit DEDE
Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
28 Haziran 2020