Dış İlişkiler Komisyonumuz 18 ülkenin diplomatik temsilcileriyle video konferans gerçekleştirdi

Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcümüz ve Diyarbakır Milletvekilimiz Hişyar Özsoy, aralarında Avrupa Birliği, ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve İspanya gibi ülkelerin bulunduğu 18 ülkenin büyükelçilik temsilcileri ile 4 Mayıs günü bir video konferans gerçekleştirdi.

Özsoy, başta ayrımcı İnfaz Yasası ve salgınla mücadele olmak üzere, hukuksuz bir şekilde belediyelere kayyım atanması, HDP’nin Kardeş Aile Kampanyasının kriminalize edilmesi ve HDP’li Kars Belediyesine yönelik  saldırılar, Türkiye’nin yönetiminin salgını fırsat bilerek insanlığa karşı  suç olan Rojava’daki demografik yapı değişikliği ve bölgeye nüfus kaydırma çalışmaları, tahrip edilen mezarlar, cezaevindeki siyasi tutsakların sağlık durumu ile devam eden ölüm oruçları gibi bir dizi konuya ilişkin partisinin görüşlerini paylaştı.

Çetelere af muhaliflere ceza düzenlemesine karşı kayıtsız kalmayın

İnfaz Yasasının AKP-MHP ortaklığıyla siyasi tutsakları kapsam dışı bırakarak Meclis’ten geçtiğini belirten Özsoy, bu yasanın hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade ederken; özellikle Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Komisyonu’nun (AK) bu duruma kayıtsız kalmamasını istedi. HDP olarak AB ve AK’nin birçok organı ile bu yasa konusunda yaptıkları çalışmaları özetleyen Özsoy, 4 Mayıs’ta aralarında Osman Can, Rıza Türmen ve Rona Aybay gibi profesörlerin bulunduğu 11 Anayasa hukukçusunun ortak deklarasyonunu hatırlatarak hükümlü çete liderlerinin bu yasa ile serbest bırakıldığını, ama birçok sağlık problemi yaşayan ve muhalif düşünceleri yüzünden hapsedilen binlerce siyasetçinin tahliye taleplerinin reddedildiğini aktardı.

İktidar Rojava’da demografi değiştiriyor, içeride HDP’ye saldırıyor

BM’nin salgın nedeniyle yaptığı küresel ateşkes çağrısına rağmen Türkiye’nin ülke içinde ve dışında askeri hareketlilik ve saldırıları arttırdığına da dikkat çeken Özsoy, salgına rağmen AKP-MHP hükûmetinin Kuzey Suriye’de demografik yapıyı değiştirme çalışmalarına hız verdiğinin altını çizdi.

Kardeş Aile Kampanyası vesilesiyle toplumu dayanışmaya sevk eden HDP’ye yönelik saldırılara da dikkat çeken Özsoy, AKP medyasının Kars Belediyesi’ni hedef alan saldırıları hakkında misyon temsilcilerini bilgilendirdi ve AKP-MHP salgın fırsatçılığını HDP ve demokratik muhalefet üzerindeki baskıları arttırarak sürdüğüne işaret etti.

Uluslararası kamuoyuna İbrahim Gökçek için duyarlılık çağrısı

Konserleri engellenen, üyeleri tutuklanan Grup Yorum emekçilerinin yaptıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine de işaret eden Özsoy, iki eylemcinin hayatını kaybettiğini, İbrahim Gökçek’in durumunun çok kritik bir hal aldığını belirterek uluslararası toplumu eylemcilerin haklı taleplerinin kabulü için tavır göstermeye, ilgili Türk yetkilileri teşvik etmeye çağırdı.

Toplantının soru cevap bölümünde muhalefetin önündeki sorunlar, derinleşen ekonomik kriz, erken seçim ihtimali, olası bir erken seçimde HDP’nin rolüne de değinen Özsoy, Türkiye’nin demokratik geleceğinin inşası için parti olarak üzerlerine düşen görevi yapmayı sürdüreceklerini vurguladı.

05 Mayıs 2020