Dilan Dirayet Taşdemir: Kadınları siyasette özne olmaya, HDPden aday adayı olmaya çağırıyoruz

Kadın Meclisi Sözcüsümüz Dilan Dirayet Taşdemir, 24 Haziran seçimlerine ilişkin partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi:

24 Haziran’da bir seçim var. Bugün seçim çalışmalarımıza yönelik Kadın Meclisimizin görüşlerini paylaşacağım. Kadın ittifakının heyecanı ile 24 Haziran’a hazırlanıyoruz. Biz 24 Haziran’a giderken, AKP-MHP ittifakına karşı, zulüm politikalarına karşı olan herkes için 24 Haziran bir hesap sorma günüdür. AKP-MHP ittifakı kadın karşıtı politikası ile, tecrit ve siyasi soykırım politikaları ile, yolsuzluklar ile, Afrin’e yönelik işgal ile ülkeyi bir krizin içine sokmuştur. Bu krizi aşmanın yolu olarak panik seçim süreci başlatıldı.

24 Haziran’da daha güçlü bir şekilde Meclis’te yer alacağız

Uyum yasaları bile Meclis’ten çıkmadan bu seçim kararı alındı. Seçim tartışmaları gündemde iken, YSK’dan doğru kimi değişimler yapıldı. Bunların amacını çok iyi biliyoruz. Bunlar yasa değil hiledir. 

Özellikle eşit temsiliyet konusunda partimizin ve kadın hareketinin verdiği mücadelenin, kadınların muhalefetinin engellenmesi için bu yasalar çıkartılmıştır. Kadınların siyaset yapmasından korkuyorlar. Onun için bizler bir kez daha 24 Haziran’da kadınların siyasetten uzaklaştırılmasına karşı daha güçlü olarak parlamentodaki yerimizi alacağız. 

AKP’yi kadın düşmanı politikalarından çok iyi tanıyoruz

Kurumsallaştırılmak istenen faşizm kadar, kadın düşmanlığı da kurumsallaştırılmaya çalışılıyor. Bunu AKP’nin 15 yıllık kadın politikalarından biliyoruz. Sözde açılım süreçlerinde bile kadınlara dair söyledikleri tek şey kadınları eve kapatmak, bir eklektik güç haline getirmekti. Biz AKP’yi kadına yönelik şiddet politikalarından, çocuklara yönelik taciz ve tecavüzü meşrulaştırma yasalarından çok iyi tanıyoruz. Nüfusun yarısıyız, ama eşit haklara sahip değiliz. 24 Haziran’da bizler bunu değiştireceğiz.

Siyasette vitrin değil özne olduk

Biz 7 Haziran’da kadınların verdiği büyük bedellerle seçim sonuçlarını zafere götürmüştük, ama biliyorsunuz ki kadınların bu mücadelesine ciddi müdahaleler oldu. Çünkü biz siyasette hiçbir zaman vitrin olmadık, özne olduk ve bu özne olma durumu bugünkü rehin alma politikalarını gündeme getirdi. 

Eşbaşkanlık sistemimiz bunun için hedef haline getirildi, kadın mücadelesinin yerelden örgütlendiği alanlara kayyumlar aracılığı ile müdahale edildi, kadınların kazanımları gasp edildi. OHAL bahanesi ile 54 kadın kurumu kapatıldı. Biz bu rehin alma politikalarının, kayyumcu politikaların bir korkunun ifadesi olduğunu biliyoruz. Bizim mücadelemiz tek adam karşısında özgürlük mücadelesidir. Onlar da biliyor ki, kadın mücadelesinin olduğu yerde tek adam rejimi başarılı olamayacaktır.

AKP’nin 15 yıllık politikalarından kadına yönelik şiddetin ne kadar arttığını sürekli ifade ettik. Sadece bu politikaları desteklemekle, beslemekle kalmadılar. Ataerkiyi besleyen sözlere biz parlamento kürsüsünde tanıklık ettik.

Kadınlara güveniyoruz

Biz kendimize güveniyoruz. Biz ne tek adama, ne de onların kurumlarına güveniyoruz. Biz büyük bedellerin sonucu ile buradayız. Biz alanlarda, cezaevlerinde, evlerde büyük bir mücadelenin sahibi olduk. Biz bunun için kazanacağımızı biliyoruz. Biz her zaman, her yerde kadın mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. AKP kadın katillerini savunabilir,  ama biz kadınlar yan yana durarak başaracağız. 24 Haziran bizler açısından bir dönüm noktasıdır. Biz sadece oylarımızı kullanmayacağız, ayrıca sandıklarımıza da sahip çıkacağız. Bunu da en iyi kadınların yapacağına inanıyoruz.

24 Haziran’a giderken cezaevinde tutulan, katledilen kadınları unutmayacağız

Yapmamız gereken şey, sandıkları koruyarak oylara sahip çıkmaktır. Evet baskı çok fazla, zulüm gittikçe artıyor, hukuksuzluk diz boyu, ama biz kadınların direnişçiliğine inanıyoruz. 24 Haziran’a giderken aklımızda, yüreğimizde taşıyacağımız bazı değerler var. Biz sandığa giderken Figen’i, Gültan’ı, Sebahat’i unutmayacağız. Biz 24 Haziran’a giderken, savaş politikalarına karşı çıktığı için 7 gün cenazesi yerde kalan Taybet Ana’yı unutmayacağız. 85 yaşında cezaevinde tutulan Sisê Ana’yı unutmayacağız. Şiddet sonucu katledilen kadınları unutmayacağız.

Yüksel Caddesi’nde hepimiz adına direnen Perihan ablanın o morartılmış gözlerini unutmayacağız ve hesabını soracağız. Bir kez daha Perihan ablanın mücadelesini selamlıyoruz. Bizim sorumluluğumuz AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı bu politikalarını teşhir etmek olacaktır.

Kadınları HDP’den aday adayı olmaya davet ediyorum

Biz kadınlara çağrıda bulunuyoruz. Yüzlerce kadın arkadaşımız aday olmaya geldi, onlara teşekkür etmek istiyorum. Bugün bu faşizan, ırkçı, kadın düşmanı politikalar yürüten AKP-MHP ittifakına karşı kadınları birbirine omuz vermeye, siyasette yer almaya, HDP’den aday olmaya, mücadele etmeye davet ediyorum. Bizler kazanacağız, bu rejimi bizler değiştireceğiz. Değişim HDP ile, değişim kadınlarla gelecek.

Eş Cumhurbaşkanlığı sistemini de kadınların mücadelesi ile getireceğiz

Soru: HDP’de kadın temsiliyeti nasıl olacak?

İlkesel olarak eşit temsiliyet bizim programımızda var. Yine tüm mekanizmalarımızda eşit temsiliyet uygulanacak. Milletvekillerimizin yarısı kadın olacak. Bizim Cumhurbaşkanı adayımız kazandıktan sonra önümüzdeki yıllarda Eş Cumhurbaşkanlığı sistemini de kadınların mücadelesi ile getireceğiz. 

3 Mayıs 2018