Deniz Poyraz Davasında mahkeme heyetinin tavrına tepki gösteren izleyiciler: Katili yargılayın

İzmir İl Örgütümüze 2021'de yapılan saldırı ve Deniz Poyraz yoldaşımızın katledilmesine ilişkin davanın 5’inci duruşması İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya Poyraz ailesi, Parti Sözcümüz Ebru Günay, Milletvekillerimiz Murat Çepni, Serpil Kemalbay ve Oya Ersoy, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, birçok baro başkanı ve çok sayıda yurttaş katıldı.

''Avukatlara söz hakkı tanımayacağız'' 

Duruşma kimlik kontrolüyle başladı. Mahkeme heyeti ara karar açıkladı. Heyet dava vekili dışında yetki belgesiyle görevlendirilmiş avukatların dosyada taraf olmadığını kabul etti ve avukatlara ait bölgeden ayrılmaları kararını verdi. Avukatların duruma tepki göstermesi üzerine mahkeme başkanı “Asil avukatlar varken sizin konuşma yapmanıza gerek duymuyorum. Avukatlara ayrılan bölümü terk edin” dedi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de “Yetki belgesiyle yetkilendirildik. Bize izleyici bölümünde oturun diyemezsiniz. Bulunduğumuz bölümden ayrılmıyoruz. Ayırmak istiyorsanız başka bir yöntem bulacaksınız” diye belirtti. Bunun üzerine mahkeme heyeti başkanı “Sizin konuşma hakkınız yok. Ara karar tartışmaya açık değildir. Avukatlara söz hakkı tanımayacağız” dedi. Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ise alınan kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Diğer dava avukatı Gurbet Uçar da “Meslektaşlarımızı duruşma salonundan çıkarıyor musunuz? Tavrınız dosyaya mı özgü?” diye sordu.

Mahkeme heyetinin tavrına tepki gösteren izleyiciler: “Katili yargılayın” 

Bu sırada güvenlik görevlileri ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Mahkeme heyetinin tavrına tepki gösteren izleyiciler başkana “Katili yargılayın” diye seslendi. İzmir Milletvekilimiz Murat Çepni de tepki göstererek mahkeme başkanının ortamı gerdiğini söyledi. Bu sırada katil Onur Gencer, önünden geçen Deniz Poyraz’ın kardeşi Kamuran Poyraz’a laf attı. Kamuran Poyraz’ın Gencer’e cevap vermesi üzerine jandarmalardan birisi Kamuran Poyraz’a vurdu. Bunun üzerine salondaki izleyiciler duruma tepki gösterirken salonda arbede yaşandı. Mahkeme heyeti salonu terk etti.

Duruşma yarına ertelendi

Verilen 20 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti salona geldi. Söz alan savcı duruşmanın ertelenmesi, tanıkların başka bir gün dinlenilmesi ve Onur Gencer’in tutukluluk halinin devamı mütalaasını verdi. Katılan vekilleri adına söz alan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise “Yargılamanın uzamaması açısından tanık dinlenilmesine geçilmesini istiyoruz. Gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Ayrıca zapta geçtiğiniz hususta avukatlarla jandarma arasında arbede yaşandığını söylediniz. Fakat jandarma katılana vurmak suretiyle olayı başlattı. Bu kişinin kimliğinin tespitinin ve savcılığa bildirilmesini istiyoruz” dedi. Katil Onur Gencer ise “HDP Kapatma Davasındaki dosyanın kendi dosyama eklenmesini istiyorum. Çünkü olay budur” dedi. 

Mahkeme heyeti, yargılamanın bundan sonra Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesinde yapılmasına karar vererek duruşmayı 14 Ekim Cuma günü saat 10.00’a erteledi.

12 Ekim 2022