Deniz Poyraz Davasında karartma sürüyor; önce dava kaçırıldı, şimdi de avukatlara kısıtlama getirildi

İzmir il binamıza 17 Haziran 2021'de yapılan silahlı saldırı ve Deniz Poyraz yoldaşımızın katledilmesine ilişkin davanın görülmesine İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor. Başından beri katili ve arkasındaki güçleri koruyan mahkeme heyeti, geçen duruşmada davayı Şakran Cezaevine kaçırmıştı. Aynı heyet bugün de davaya katılacak avukatlara kısıtlama getirdi ve listeye almadığı avukatların davaya girmemesi için talimat verdi. Duruma tepki gösteren avukatlar bunun, hukuku kısıtlamak anlamına geldiğini söyledi.

Duruşma öncesi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcülerimiz Nuray Özdoğan, Serhat Eren, Milletvekillerimiz Serpil Kemalbay, Şevin Coşkun, Murat Çepni, Ali Kenanoğlu, kadın örgütleri temsilcileri, avukatlar ve çok sayıda kişi Şakran Cezaevi önünde bir araya gelerek hem davanın kaçırılmasını hem de mahkemenin tutumunu protesto etti. 

Kemalbay: Deniz Poyraz Davasına yönelik karartma sürüyor

Adliye önünde konuşan İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay, “Deniz Poyraz Davası için cezaevi yerleşkesine geldik.12’sinde yapılan duruşma kaçırılarak Aliağa Şakran Cezaevi Kampüsüne getirildi. Burada da hukuksuzluklarla karşı karşıyayız. Gizlilik kararı olmamasına rağmen içeriye sınırlı sayıda kişi alınıyor. Avukatları da duruşma salonuna almıyorlar. İzleyici almıyorlar. Bu yapılan tam bir hukuksuzluktur. Duruşmayı kamuoyundan kaçırmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğimizi söylüyoruz. Avukatlarımız görüşme halinde. Bu karartmanın kaldırılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz” diye konuştu. 

Ayrıca Kadın Birlikte Güçlü adına yapılan konuşmada, davanın kaçırılarak katliamın karartılmaya çalışıldığı ve kadın katillerinin korunduğu söylendi.

Çepni: Mahkemeyi nereye kaçırırsanız kaçırın, adalet mücadelesini yükselteceğiz

Milletvekilimiz Murat Çepni ise, davanın Şakran’a kaçırıldığını belirterek şunları söyledi: “Çünkü Deniz Poyraz’ı alçakça katleden korkak tetikçi böyle istedi. Onun isteğine biat eden heyet, bunu görev sayarak mahkemeyi buraya kaçırdı. Bu mahkemeyi nereye kaçırsanız kaçırın, Deniz Poyraz için adalet demeye devam edeceğiz. Faşistlerin, katillerin yakasına yapışmaya ve adalet mücadelesini yükseltmeye, cinayetin arkasındaki siyasi güçten hesap sormaya devam edeceğiz. 

Katil korunmaya devam ediyor

Tüm demokratik kamuoyuna sesleniyoruz. Bu katil aylarca kendi sosyal medyasında HDP’ye yönelik katliam planladığını yazmıştır.  Katil bizzat devletin organizasyonuyla Suriye’ye götürülmüş, SADAT eliyle resmi üniformalarla eğitim almıştır. Eğitim poligonlarında eğitim almıştır. Silah ruhsatı almak için 28 kez İzmir Emniyetini aramıştır. Katil katliamdan önce lüks otellerde zaman geçirmiş, yapacaklarını kamuoyuyla paylaşmıştır. Buna rağmen uçan kuştan haberimiz olur diyen kolluk güçleri bu katili takip etmedi. Katilin il binamıza girerken elindeki çanta bile kayıtlarda yok. Bu çantada ne olduğu kayıtlarda yok. Bu çantada ne oldu hala bilinmiyor. Bugüne kadar ortaya çıkan bütün bilgiler avukat arkadaşlarımızın titiz çalışmalarıyla ortaya çıktı. Bu katil sadece 18 saat gözaltında kaldı. Sokakta hakkını arayanlar işkence edilerek gözaltına alınıp günlerce gözaltında tutulurken, böyle bir cinayetin sorumlusu sadece 18 saat gözaltında kaldı. 

Deliller karatıldı, şimdi de mahkeme kaçırıldı

Bu 18 saat içerisinde cinayetle ilgili kendisine tek bir soru sorulmadı. Yargılama aşamasında tek bir somut delil ortaya çıkarılmadı. Tam tersine gerçekler karartılmaya, somut deliller yok edilmeye çalışıldı. Şimdi de mahkeme heyeti mahkemeyi apar topar Şakran’a kaçırdı. Şimdi de özel yetkilendirilmiş başkan avukat arkadaşlarımızın kendi yerlerinde oturmasını engelledi, gerilim yarattı. Deniz Poyraz’ın kardeşi darp edildi, mahkeme salonuna gaz sıkıldı. Bir plan dahilinde atanan mahkeme başkanı görevini yerine getirdi. Bu görevi ona Süleyman Soylu, yani AKP-MHP iktidarı, yani bu katliamdan doğrudan sorumlu olanlar verdi. 

Deniz Poyraz Katliamı bu ülkenin yaşadığı temel sorunların göstergesidir

Biz başından beri şunu söyledik. Bu, organize bir katliamdır ve devlet eliyle gerçekleştirilmiştir. Tüm kamuoyunu, bu davayı sıradanlaştırma hamlelerine izin vermemeye çağırıyoruz. Bu katliam sıradan bir katliam değildir. Bu ülkenin yaşadığı en temel sorunların göstergesidir. Bu dava nereye kaçılırsa kaçılırsın, tüm demokrasi güçleri daha güçlü bir şekilde orada bulunmalıdır. Çağrımız halkımıza, emek ve demokrasi güçlerinedir. Deniz Poyraz yoldaşımız onurumuzdur, HDP’dir, kadındır, gençtir, Kürt'tür. Şimdi Şakran Cezaevindeyiz ve burada daha güçlü bir şekilde katillerin yakasına yapışacağız. Yağma yok kaçamazsınız, ensenizdeyiz. Katillerden ve destekçilerinden sonuna kadar hesap soracağız. Deniz Poyraz isyanımızdır, irademizdir, inancımızdır.

14 Ekim 2022