Demirören Grubunun Doğan Medyayı alması nasıl bir talimat ile gerçekleşmiştir?

Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, Doğan Medya Grubu'nun Demirören Grubu'na satılmasını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu:

Bir müddetten beri kamuoyu gündemini meşgul eden hadiselerden birisi de ülkenin en büyük ve en köklü medya grubu olan Doğan Medya Grubunun hükümete yakınlığı ile bilinen Demirören Grubuna satılmasıdır. Kuşkusuz bu satış ile bir medya grubunun doğrudan iktidarın tekeline girmesi son derece vahim bir tablonun da habercisidir.

Medyada algı yönetiminin hâkim olduğu, objektif gazeteciliğin yargı kıskacında olduğu, yalnızca yanlı haberlerin yurttaşlara ulaştırıldığı ve ekonomiden politikaya değin ülkede meydana gelen gelişmelerin yurttaşlardan gizlendiği bir süreç de böylelikle tam bir başlangıç yapmış olmaktadır. Diğer yandan Doğan Medya grubunun satışı için gerekli olan 675 bin Doların Demirören grubu tarafından doğrudan ödenmeyip 2 yıl ötelemeli ve 10 yıl vadeli olarak Ziraat Bankası kredisiyle ödenecek olması bu büyük medya grubunun hükümet desteği ile satın alındığına dair iddiaları güçlendirmektedir. Nitekim daha önce de Ciner Grubu tarafından Dinç Bilgin’den satın alınan Sabah Gazetesi ve ATV’ye TMSF 2007 yılında el koymuş; daha sonra da bu medya grubu, 22 Nisan 2008’de 1.1 milyar dolar karşılığında Çalık Grubu’na Halkbank ve Vakıfbank kredileri ile satılmıştı. Sabah ve ATV Grubunu, TMSF’den 1.1 milyar dolara satın alan Çalık Grubu, Halk Bankası ve Vakıfbank’tan 375’er milyon dolar olmak üzere toplam 750 milyon dolar kredi kullanmıştı.

Aynı dönemde, Halk Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Hüseyin Aydın kredinin altına imza atmıştı. 2014 yılında ise tam da 17-25 Aralık operasyonlarının gündeme gelmesinin ardından bu satışın nasıl gerçekleştiğine dair ses kayıtlarının kamuoyuna yansıması üzerine Sabah Grubu tekrar el değiştirerek Ömer Faruk Kalyoncu’nun sahibi olduğu Zirve Holding’e satılmıştır.  Bunun haricinde o dönem kamuoyuna yansıyan haberler ve tartışmalar da  “Çalık Grubu’na ait Sabah ve ATV’nin satın alınması için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzun, 200 milyon dolarlık kısmının Türkiye Ziraat Bankası’ndan karşılandığına ilişkindi. Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, kredinin kullandırılmasında büyük çaba sarf ettiği ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile kredi konusunda birçok görüşme yaptığı şeklinde tartışmalar da söz konusuydu ve bu nedenle Doğan Medya Grubunun aynı yöntemlerle satışı kamuoyunca kaygı ile izlenmektedir.

Bu bağlamda;

1- Doğan Medya grubunun satış kararı nasıl verilmiştir? Karar kim tarafından verilmiştir?

2- Demirören Grubunun Doğan Medyayı alması nasıl bir talimat ile gerçekleşmiştir?

3- Doğan Medyayı satın alacak gücü olmadığı halde iktidara yakınlığı ile bilinen Demirören grubuna kredi desteği neden sağlanmıştır? Ziraat Bankası bu finansmanı ne için ve neyin karşılığında Demirören grubuna sağlamıştır?

4- Ziraat Bankası 2 yıl ötelemeli 10 yıl vadeli ve düşük faizli kredi gücünü nereden almıştır? Hâlihazırda Türkiye Varlık Fonuna ait olan bankanın Demirören grubuna sunduğu kredinin nitelik itibariyle türü nedir? Bu kredi bankacılık usul ve teamüllerine uygun mudur?

5- Daha önce de benzer yöntemle Çalık Grubunun ATV – Sabah Grubunun satın alındığı değerlendirildiğinde iktidar partisinin kamu bankaları desteğiyle bazı sermayedarlara avantaj sağlaması hangi yasal dayanakla gerçekleşmektedir? Kamu bankalarının tasarruflarını iktidara yakın çevrelere aktarması hukuki midir?

18 Nisan 2018