Cezaevlerindeki ölümlerin sorumlusu olan AKP iktidarı şimdi de cenazeleri ailelerinden kaçırıyor

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcümüz Ayşe Acar Başaran'ın açıklaması:

AKP iktidarının dayattığı tecrit hukuksuzluğunun sona erdirilmesi için başta cezaevlerindeki tutsaklar olmak üzere binlerce kişi açlık grevinde. Yaşanan ölümlerin siyasi sorumlusu AKP iktidarı, tecrit hukuksuzluğunu şimdi de cenazeleri kaçırarak sürdürüyor.

Zülküf Gezen'in cenazesini kaçırarak defneden iktidar, bu kez de Ayten Beçet'in cenazesini kaçırıyor. Savcılık aracılığı ile Beçet'in cenazesinin 20:40 uçağı ile Antep'e gönderilmesi kararı alındı. Cenazeyi almak için Ankara'ya kadar gelen Beçet ailesi ise bu yasadışı karar üzerine Antep'e dönmek zorunda kaldı.

Ayten Beçet de tıpkı Zülküf Gezen gibi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi talebiyle ve açlık grevlerine yönelik sessizliği protesto etmek amacıyla hayatına son verdi. Her iki ölümün sebebi de AKP iktidarının bütün ülkeyi tecride ve hukuksuzluğa sürükleyen politikalarıdır. İktidar ölümleri durdurmak yerine cenazeleri kaçırarak sorunu çözeceğini düşünüyor.

İktidar işlediği suçlara yeni suçlar ekliyor. Cezaevindeki insanların yaşam güvencesi devletin sorumluluğu altındadır. AKP iktidarı hiçbir biçimde bu sorumluluktan kurtulamaz.

Bu hukuk tanımazlığı ve cenazelere yönelik bu tutumu en sert şekilde kınıyoruz. Her türlü kutsal ve dini değeri siyasi rant aracı haline getiren iktidar, bugün değilse yarın cenazelere yönelik bu saygısızlığın hesabını mutlaka verecektir.

Biz ne bu insanların bir bir yitip gitmesine, ne de iktidarın bu konudaki suçlarını gizlemesine izin vereceğiz. Halkımızı bu ölümler karşısında seyirci kalmamaya çağırıyoruz.

Ayşe Acar Başaran
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi