Çelebi: Sonuç alana kadar engelliler için mücadeleye devam edeceğiz

Engelliler Komisyonumuz Diyarbakır’da düzenlediği panel ile “Engelliler İçin Yeni Bir Yaşam Mümkün” kampanyamızı başlattı.

Engelliler Komisyonu Eş Sözcümüz Hatice Betül Çelebi, panelde engelliliğin tarihsel olarak sosyal, kültürel inşası ve sağlamcılığı başlığında yaptığı konuşmada, komisyonun yaptığı çalışmalardan örnekler verdi. Çelebi, engellilik ile yaptıkları çalışmalarda milyonlarca engellinin sorumluluğunun bilinci ile yola çıktıklarını belirterek, engelliler için sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Milyonlarca engellinin karanlığa, tecride, ötekileştirilmesine hizmet eden engellilik kültürünün kilidinin korunma, bakım ve ihtiyaç duyan kişi gibi kavramlarda gizli olduğunu belirten Çelebi, “Resmi engellilik ideolojisi tıbbi modelle şekilleniyor. Engellileri eksik ve hasta gören bir yaklaşım. Sorunları toplumun değil bireyin sorunu olarak görüyor” dedi. 

Çelebi, engellilerin toplumda yaşadığı ötekileştiren sorunlara örnekler vererek devam ettiği konuşmasında, utandığı için çocuklarını ve yaşlı bireyleri dışarı çıkaramadığını belirtti. Çelebi, konuşmasına şöyle devam etti: “BM 24.  madde  engelli çocukların bütünleştirilmiş eğitim haklarından bahsediyor, Türkiye'de okullarda kaynaştırma eğitimi hak gaspları ile dolu. Binlerce nöroçeşitli çocuk okullardan kovuluyor. Engellilik konusu toplumun yapması gereken ve yapmadıklarının listesidir. Erişilemez binalar, bilgi, okullar, hastaneler, bunlar yapmadıklarımız. Bir de yaptıklarımız var. Engelliliği dilde inşa ediyoruz. Onlar bizim meleklerimiz gibi onlarca sözle engellileri kendimizden görmediğimiz ortaya koyuyoruz. Engelliler Günü'nü kutluyoruz, hepimiz engelli adayıyız. Bu kelimenin altındaki anlam engelli olmak trajik ve sefil bir hayattır.”

“Engellilerin hakları demokratik haklar olduğu için herkesin bu haklara sahip çıkması gerekiyor” diyen Çelebi, şunları kaydetti: “Bu çalışmayı bugün başlatırken şunu söylüyoruz: Hepimiz bir yerden bugün başlayabiliriz. Davetimiz var, böyle gelmiş ve böyle gitmesin. Aynı zamanda türcü, homofobik ve cinsiyetçi olan dili hep birlikte dönüştürelim”.

Engelliler Komisyonu Üyemiz Sinan Ok ve Diyarbakır İl Eş Başkanımız Gülistan Atasoy da panelde birer konuşma yaptı.  

30 Ekim 2022