2015 Bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde elektrik kesintileri ve üretimine ilişkin tartışmalar yaşandı. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Ermenek'teki işçileri anarken, Soma faciasını da hatırlattıktan sonra, Bakan Taner Yıldız'a; "bu facialar sonrası insanî olarak hicap duymuş olsanız da, bir Bakan olarak bu iş cinayetlerinden birinci derece sorumlulardan birisiniz" dedi ve istifa etmesini istedi.

Zozani Bakan Yıldız'ı, "Esasında yaptığınız politikalarla, ipin ucunu kaçırdığınızın en temelde siz de farkındasınız ama nerede kaçırdığınızı bilmiyorsunuz. Ben söyleyeyim; mavinin kırmızıya dönme politikasında, yani kamudan özele beleş devirlerde, taşeronlaşma ile ipin ucunu kaçırdınız" sözleriyle eleştirdi. Soma sonrası yapılan düzenlemelerin de hiç bir tedbir içermediğini bunu da o dönemki görüşmelerde defalarca dile getirdiklerinin altını çizen Zozanî, "ancak dinletemedik. Gerçekleri halen dinletemiyoruz. Bu işin fıtratında var dediniz, ölen ölür kalan sağlar bizimdir, diyorsunuz. Şimdi çok daha vahim bir noktadayız" ifadelerini kullandı.

Bölgede kurulmak istenen elektrik santrallerine de, "Sizin zihniyetinizde her yeri ticari alana dönüştürme üzerinden düşündüğümüzde bile; Ilısu barajının 50 yılda getireceği gelir ile Hasankeyf'e yapılacak turizm yatırımının 50 yılda getireceği geliri karşılaştırdığınızda, bir ilkokul öğrencisi bile, turizmden elde edilecek gelirin daha fazla olduğunu çok rahatlıkla söyler" sözleriyle tepki gösteren Zozani, Şırnak bölgesinde özellikle suyun olmadığı vadilerde yapılan barajların 50 yıl çalıştırılsa bile kendi maliyetlerini çıkaramayacağını dile getirdi.

Bölgedeki ve özellikle Hakkari'deki elektrik kesintileriyle ilgili Bakan Yıldız'a yüklenen Adil Zozani şöyle konuştu:

"Geçen sene bu komisyonda, yine bütçe görüşülürken 7 saat boyunca Hakkari'de mum ışığında çalışan esnafın fotoğrafını göstererek protesto yaptım. Bakan ile hep bu hususta kavga ediyoruz. Geçen sene bürokratlarına talimat verdiğini söylediği halde, bugün Hakkari'deki elektrik kesintilerine ilişkin geçen seneden farklı olarak bir metre yol alındıysa, ben bir şey bilmiyorum. Bir kar yağdı Hakkari'ye, bütün kent bir hafta elektriksiz kaldı. Size bununla ilgili soru önergesi verdim. Cevabınızda, kesintilerin sebebi olarak tahsilat yapılamadığından bahsettiniz. Biz de size dedik ki, tahsilat yetkisini özel sektöre nasıl devrettiyseniz aynı koşullarda, bu yetkiyi belediyelere devredin. Eğer tahsilat yapamıyorsa, belediye vatandaşa sorumlu olsun. Hadi buna da yok dediniz. İkinci bir önerimiz var. Belediyeler elektriği hem üretsin, hem tüketsin diyoruz. Bakın çözüm üretiyoruz. Bunu söylediğimiz zaman da, vay efendim siz elektrikle petrolden devlet payı mı istiyorsunuz. Evet, doğru, istiyoruz! Batman'da petrol üretiliyorsa, Batman halkı bu petrolden yararlanmalı. Batman halkı orada üretilen petrolden, Elazığ ve Urfa da, oralarda üretilen elektrikten yararlanmalı, pay almalıdır. Bu sorunun cevabı çok basit. Enerjiyi oradan al, bölgeye katkısı olmasın, olur mu böyle bir şey? Biz bunları söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Üretilen maden, elektrik, petrol ve diğer bütün enerji kaynaklarından o bölgenin pay alması gerekiyor!"

14.11.2014