Buldan: İstanbullular koltuklarını salladı, iktidardan göndermeyi de mutlaka başaracaktır

Demokrasi Buluşmaları kapsamında “Kanal İstanbul” projesi ve ekoloji yıkımına karşı İstanbul’da “Ekoloji Buluşması” gerçekleştirdik. Farklı ekoloji çevrelerinin katıldığı buluşmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi:

Kanal İstanbul’a direnen, yaşam alanlarını korumak için mücadele eden siz sevgili yoldaşlarımı; özellikle Karadeniz ve Ege’den bugün buraya gelen Türkiye’nin dört bir yanından Ekoloji Buluşması’na katılmak için aramızda olan herkesi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Bugün, partimizin başlatmış olduğu Demokratik Mücadele Programı kapsamında “Ekoloji Buluşması”nı gerçekleştiriyoruz.

Doların yeşilini doğanın yeşiline tercih eden iktidar geleceği zehirliyor

Karşımızda doğaya, ağaca, ormana düşman bir iktidar var. AKP iktidarının doların yeşilini doğanın yeşiline tercih etme tutkusu halklarımızın ve tüm dünya canlılarının geleceğini zehirlemeye devam etmektedir. Kentler beton yığınlarına çevrildi. Bu buluşmada da gördüğünüz gibi bir beton yığını arasında buluşma gerçekleştiriyoruz. Tarihi ve kültürel dokuları yıkarak yerine ucube yapılar inşa eden bir iktidarla karşı karşıyayız. 

Fetih hırsıyla doğa, kültür ve tarih tanımazlık had safhada

Ormanları, dereleri, akarsu yataklarını ekonomik ve siyasi çıkarları doğrultusunda talan etmekten bir dakika bile geri durmayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Fetih hırsıyla doğa, kültür ve tarih tanımazlık had safhaya çıkmış ve yağma başlamıştır. Kanal İstanbul ve yapı alanları inşası 3. köprü ve 3. havaalanı gibi mega proje adını verdikleri mega yıkım ve talan projelerini iktidarın devreye koyduğunu hep birlikte görüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi demokrasiyi yıktığı gibi doğayı da yıkan bir sistem

Elbette ki amaçları iktidarlarını ayakta tutmak, yandaş sermayeye yeni rant kanalları açmaktır. Bunların derdi insan değil, insanlık değil, yandaşlarının cebini doldurmaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dedikleri sistem demokrasiyi ve adaleti yıktığı gibi aynı zamanda doğayı ve çevreyi de yıkan bir sistemdir. İktidarın her gün propagandasını yaptığı mega projeler tüm canlıların ortak yaşam alanlarını sermayenin çıkarları doğrultusunda talan etmekte ve yağmalamaktadır. Bu proje İstanbul'a, İstanbullulara yapılacak en büyük ihanettir. İktidar bütün uzmanların uyarılarına ve İstanbulluların itirazlarına rağmen Kanal İstanbul projesindeki akıl almaz ısrarını sürdürmektedir.

Kanal İstanbul, kendileri ve yandaşları için açmak istedikleri rant kanalıdır

Son olarak Kanal İstanbul çevresinde uygulanacak yeni şehir imar planları da hızlıca onaylandı. Bunu HDP olarak takip ediyoruz. Bunun arkasındaki gerçek tez zamanda açığa çıktı. Katar Emiri’nin annesinin ve Hazine Bakanın aldığı araziler de eş zamanlı olarak imara açıldı ve bunu da yakından takip ediyoruz. Çok büyük toplumsal ve ekolojik yıkımlara yola açacak projedeki ısrarın sebebi işte budur. Türkiye halklarının bu gerçeği yakından bilmesi ve iktidarı, AKP hükümetini yakından tanıması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Kendilerine ve yandaşlarına rant kanalı açmaktan geri durmuyorlar. Doğa düşmanı bu zihniyet, İstanbul gibi deprem gerçeği ile yüz yüze olan bir kentte depreme karşı önlem almak yerine kendi rantlarını öncelemektedir.  

Kıyıları yapılaşmaya açarak sermayelerine sermaye katmayı planlıyorlar

Küçükçekmece lagününü ve Terkos’u yok ederek, Kuzey Ormanlarını, tarım alanlarını, Karadeniz ve Marmara kıyılarını yapılaşmaya açarak sermayelerine sermaye katmayı planlıyorlar. Bunlar İstanbul'u, İstanbulluları gözden çıkarmış durumdadır. Gözleri paradan ve ranttan başka hiçbir şey görmemektedir. Halkın yaşam alanlarını elinden alacak, halkı yerinden edecekler. Bunların her söylediği yalan, her yaptıkları talandır. HDP olarak Kanal İstanbul’a ve yeni lüks rant alanlarını yapmaya yönelik tüm süreçleri yakından takip ediyoruz ve her aşamasına halkımızla birlikte, İstanbullularla birlikte müdahil oluyoruz. Bundan sonraki aşamalarda da İstanbul'a bu ihanetin yapılmaması için tüm toplumsal muhalefetle ortak hareket etmeye hazırız. Bunu herkes böyle bilmelidir. 

İstanbullular koltuklarını salladı, iktidardan göndermeyi de mutlaka başaracaktır

Bölgede yaşayanlara, ekoloji ve kent mücadelesi verenlere hep birlikte yaşam alanlarını koruma çağrımızı buradan bir kez daha HDP olarak yinelemek istiyorum. Gelin AKP iktidarının İstanbul’u yıkmasına izin vermeyelim. Yıkılması gereken şey bu iktidarıdır, İstanbul değildir. İstanbullular bunların koltuklarını sallamayı 31 Mart ve 23 Haziran'da başardı, iktidardan göndermeyi de mutlaka ama mutlaka başaracaktır.

Karadeniz’deki doğa felaketleri ve ölümlerden iktidar bire bir sorumludur

Elbette ki sadece İstanbul değil. Bu iktidar, Karadeniz’in sahillerini taşla doldurup, yaylalarını yapılaşmaya açarak ve tünel ve duble yol projeleri ile ormanları katletti. Turizm ve maden ocakları ile yaylaları yağmaya ve talana açtılar. Vadileri taş ocaklarına çevirdiler. İrili ufaklı HES'lerle dereleri kuruttular. Halkın yaşam alanlarını ellerinden aldılar, yerlerinden ettiler. Karadeniz'de yaşanan sel ve heyelan felaketleri bu ekolojik yıkımın sonucudur. Her yıl yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve heyelanda onlarca insanımız yaşamını yitirmektedir. Bu ölümlerden doğa ve insan yaşamını hiçe sayan iktidar bire bir sorumludur. 

Kaz Dağlarında altın madeni için koca bir ekosistem katlediliyor 

Yine Ege bölgesi, termik santraller, JES’ler ve RES’lerin yarattığı ekolojik yıkımla karşı karşıyadır Ege halkı, Ege’de yaşanan insanlarımız. Aydın’da birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulan JES, zeytini, üzümü, inciri bitirme aşamasına gelmiştir. Bunlar zeytin ağaçlarına bile düşman bir iktidardır. Dünyanın sayılı zengin oksijen üreten dağ alanlarından biri olan Kaz Dağlarında altın madeni işletmek için ormanlar, su kaynakları, canlılar koca bir ekosistem katlediliyor. Akdeniz’de taş ocakları, termik santraller doğaya ve yaşama geri dönülemez zararlar veriyor. Fukuşima ve Çernobil felaketlerinin sonuçları gözler önündeki iken Akkuyu Nükleer Santrali ile geleceğimizi karartmak istiyorlar. 

Cudi maden ocakları ile talan edilmiş durumda

Karadeniz’den Akdeniz’e, Marmara’dan Ege’ye devam eden ekolojik yıkım yandaş sermayeye alan açmak için devam ederken, çevre katliamı bölgede politikaların bir sonucu olarak devreye konulmaktadır. 2015 yılının ilk yarısından itibaren, her yaz olduğu gibi bu yaz da Dersim'de Mardin'de, Şırnak’ta sistematik olarak orman yangınları yaşanıyor. Yapılan, yapılmakta olan HES projeleri devletin güvenlikçi politikalarının sonucudur. Cudi Dağında her yıl olduğu gibi orman yangınları aralıksız devam ediyor. Onlarca maden ocaklarıyla Cudi Dağı talan edilmiş durumdadır. 

Zilan’da 1930’da yapılan katliam doğa katliamı ile sürdürülmektedir

1930 Zilan Katliamında insansız bırakılan, 15 bin insanın katledildiği alan şimdi ise HES saldırısı altındadır. Bölgede çalışanlar ve kepçe operatörleri çalışma sırasında alandan hala kemikler çıktığını belirtmektedir. 1930’daki katliam şimdi de doğa katliamıyla sürdürülmektedir. Yine 145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de Munzur dağlarının tamamı maden sahası ilan edildi. Kutsal Munzur gözeleri koruma öncelikli reaksiyoner peyzaj projesi altında yapılacak yapılarla yıkım tehdidi altındadır. 1937-38’de kadın çocuk yaşlı binlerce Dersimlinin katledildiği Halvori gözelerinde Otel inşa edilmek isteniyor şimdi de. Kutsal Munzur suyuna baraj ve HES ile set vurulmak isteniyor. İnsanlık tarihi ve kültürümüz açısından önemli yerleşim alanları ve kültürel mirasımız sular altında bırakılmaktadır. 

Kürtler Hasankeyf’i unutmayacak, bunun hesabını soracaktır

Doğu ve Batı kültürümüzün izlerini günümüze kadar taşıyan 12 bin yıldır insanların yaşadığı ve 19’uncu yüzyıla kadar bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf Antik Kenti ve 199 yerleşim alanı, 50 yıllık baraj için sular altında bırakıldı. Kürtler ve Türkiye toplumu bunu unutmayacak, bunun hesabını iktidardan soracak. İstanbul’u, Kanal İstanbul ile yıkmayı hedefleyen bu zihniyet Hasankeyf’i de baraj ile yıktı. Hasankeyf'in yeni yüzü olarak basına servis ettikleri fotoğraflar aslında kendi yüzleridir, aslında yüzsüzlüklerinin bir resmi ve fotoğrafıdır. Bu fotoğraflar tarihe, kültüre ve doğaya olan düşmanlıkların belgesidir.

Birlikte mücadele edersek talanın ve yağmacılığın önüne geçebiliriz

Biliyorum ki bizler eğer birlikte mücadele edersek; el ele, omuz omuza, yürek yüreğe yürümeyi başarırsak bu iktidarın her türlü talanının, yağmacılığının önüne geçebiliriz. Biz birlikte yürüyeceğiz, birlikte mücadele edeceğiz. Tüm dostları, tüm arkadaşlarımı ve özellikle İstanbulluları bu rant projesine karşı durmaya çağırıyor, katıldığınız içi hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

24 Temmuz 2020