Buldan: İddia ediyoruz; Türkiye’nin hiçbir yerinde HDP olmadan kimse seçim kazanamayacak

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Demokratik Mücadele Programımız kapsamında Iğdır'da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buldan, burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

Iğdır halkına geçmiş olsun demeye geldik. Kısa bir süre önce Iğdır'ın iradesi, Iğdır halkının seçilmiş temsilcisi belediye eşbaşkanları Yaşar Akkuş ve Hasan Sefa arkadaşlarımız gözaltına alınıp tutuklandılar. Bu arkadaşlarımızın yerlerine kayyımlar atandı. Iğdır halkının iradesi bir kez daha gasp edildi. 

HDP'nin başarısı hazmedilemedi ve kayyım atandı 

31 Mart yerel seçimlerinde Iğdır halkı kendi iradesini seçti, HDP’ye oy verdi, Yaşar Akkuş’u belediye eşbaşkanı olarak seçti. Iğdır’da yaşayan sadece Kürtler değil. Iğdır’da yaşayan Azeriler, Terekemeler, Türkler bir bütün olarak Iğdır halkı tercihini HDP'den yana yaptı. Ancak kazanılan ve elde edilen başarı hazmedilemedi. Belediye eşbaşkanlarımız görevden alındı yerlerine atanmış bir vali, kayyım olarak geldi. Bu bir siyasi darbedir. Bu Iğdır halkının iradesine yönelik siyasi bir darbedir. Bu siyasi darbe yeni değildir. Uzun süredir Türkiye’de yönetim şekli haline gelmiştir. Uzun süredir milletvekillerimize, belediye eşbaşkanlarımıza yönelik siyasi gasp operasyonları ve  kayyım yönelimiyle halklarımızın, seçilen arkadaşlarımızın şahsında iradelerine el konulmuştur. 

Iğdır Belediyemiz Türk, Kürt, Azeri, Terekeme ayrımı yapmaksızın hizmet etti

Biz biliyoruz ki Iğdır halkı, yarın önüne sandık konulsa, yarın seçim yapılsa bir kez daha iradesini HDP’den yana koyacaktır. Çünkü Iğdır Belediyesi Iğdır’da hiçbir ayrım yapmadan Türk’üne, Kürd’üne, Terekeme’sine Azeri’sine, nerede olursa olsun mahallesinden ilçesine, her yere aynı hizmeti götürmüş, insanlar arasında ayrım yapmamıştır. Ve bu ayrım yapan insanlara karşı da HDP’nin farkını ortaya koymuştur. 

Kayyım atamak Iğdır halkının barış iradesine de müdahaledir 

Bu kentte Türkler, Kürtler, Azeriler, Terekemeler yıllardır barış içerisinde birlikte, kardeşçe yaşamayı esas almıştır; yapılan operasyon atanan kayyım Iğdır halkının barış iradesine de müdahaledir. İşte biz bu yapılan ayrımcılığı, bu yapılan gaspı asla kabul etmediğimizi ve Iğdır halkının iradesine yapılan bu operasyonu kınadığımızı ifade etmek istiyoruz. 

Kayyımlar, saldırılar AKP’nin kaybettiğinin göstergesidir 

Şunu çok açık olarak ifade etmek isterim ki AKP hükümeti toplumsal karşılığını artık kaybetmiştir. Toplumsal desteği kaybeden bir iktidar bu kaybetme karşısında muhalefete saldırıyı esas almıştır. Anketlerde AKP’nin düşüşünü görüyoruz. Anketlerde AKP'nin kaybettiğini biliyoruz. İşte bu saldırı, bu atanan kayyımlar, bu irade gaspı tam olarak AKP’nin kaybettiğinin bir göstergesidir. 

AKP kaybettikçe HDP büyüyor 

AKP kaybettikçe HDP’nin büyüdüğünü de görüyoruz. Ve bu saldırının asıl amacı HDP’nin büyümesini engellemektir. Onlar kaybettikçe biz büyüyoruz, onlar kaybettikçe bu saldırıyı hız kesmeden devam ettiriyorlar. 

Sadece belediye eşbaşkanlarına değil, bugün halkların iradesi olan Hakkari ve Diyarbakır Milletvekillerimiz sevgili Leyla Güven ve Musa Farisoğulları da üç gün önce Meclis'te vekillikleri düşürülerek, gözaltına alındılar, cezaevine konuldular. Bu uygulama yeni bir uygulama değil. Biz 4 Kasım tarihinde Selahattin Demirtaş'ın, Figen Yüksekdağ’ın ve onlarla birlikte onlarca milletvekilimizin vekilliğinin düşürülerek gözaltına alınıp tutuklandığına tanık olduk. 4 Kasım’ın ardından siyasi darbeler devam etti. Hem belediyelerimize hem milletvekillerimize yönelik. 

7 Haziran'dan bugüne tüm seçimlerde de HDP umut oldu 

Bugün 7 Haziran’ın yıldönümü. Türkiye halkları çok iyi bilir ki 7 Haziran tarihi Türkiye halklarına umut veren bir tarihtir. 7 Haziran bir dönüm noktasıydı. 7 Haziran 2015 seçimleri Türkiye’de yeni bir aralığın, bir değişimin, dönüşümün başlangıcıydı. Aslında ilk darbe 7 Haziran seçimlerine yapıldı. 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin başarısını hazmedemeyenler seçimleri iptal ettiler ve 1 Kasım'da bu ülkeyi bir kez daha seçime götürdüler. Ama ne oldu; HDP bir kez daha kazandı. Ne oldu; HDP seçimi kaybetmedi. Ondan sonraki seçimlerde de HDP Türkiye’de umut oldu, HDP Türkiye’de halkların sığınacağı liman oldu. 

İddia ediyoruz; Türkiye’nin hiçbir yerinde HDP olmadan kimse seçim kazanamayacak 

31 Mart yerel seçimlerinde her türlü engellemeye rağmen, kayyım gasplarına rağmen birçok belediyede eşbaşkanlıkları kazandık. İstanbul seçimi Türkiye tarihinde bir ilktir. Faşizmin karşısına, saldırının, şiddetin, yok saymanın, inkarın karşısına demokrasi güçlerinin birlikte çıktığı bir tarih 23 Haziran seçimleridir. HDP bir kez daha gösterdi ki 23 Haziran seçimlerinde Türkiye'nin birçok yerinde: İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da, Adana’da, Mersin’de HDP olmadan hiçkimse seçimi kazanamaz bir hale geldi. Bugün de söylüyoruz, bugün de iddia ediyoruz bundan sonra Türkiye’nin hiçbir yerinde HDP olmadan kimse seçimi kazanamayacaktır. Hiçbir siyasi eğilim HDP’yi esas almadan başarı elde edemeyecektir. 

HDP'yi tanımayan anlayışa karşı HDP demokrasi mücadelesine devam edecek

HDP Türkiye halklarına umut ve cesaret vermeye devam edecektir. Özellikle son seçimler bir kez daha bizlere göstermiştir ki yapılan her engelleme, her saldırı ve uygulanan her şiddet HDP'yi daha çok büyütmüş, HDP’yi daha çok genişletmiştir. Şimdi HDP’yi demokrasi güçlerinden ayırmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. HDP’yi Türkiye’de siyasi bir irade olarak tanımayan, siyasi bir irade olarak görmeyen bu anlayışa karşı HDP demokrasi mücadelesini vermeye her zamanki gibi devam edecek. Bizler Türkiye’nin barışına, demokrasisine, özgürlüklerine vesile olacak her türlü çalışma içinde yer alacağız. Buna seçimler de dahildir. Her seçim bir kazanım olacaktır. Her seçim AKP'nin kaybedeceği bir seçim olacaktır. 

AKP Türkiye’yi artık yönetemiyor 

18 yıldır Türkiye’yi getirdikleri nokta ortadadır. Artık Türkiye’yi bir uçurumun kenarına iteklemekten başka görevi kalmayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz biliyoruz ki AKP bu ülkeyi artık yönetemiyor. Pandemi sürecinde de gördük, siyasi krizlerde de sosyal krizlerde de ekonomik krizlerde de gördük ki AKP Türkiye’yi yönetemiyor. 

Hodri meydan; kurun sandıkları ve görün Türkiye halkları bir kez daha kenetlenecek

Bugün bir seçim kararı alınırsa, bizler HDP olarak bütün il ve ilçe örgütlerimizle birlikte seçime hazırız. Ve bugünden itibaren  Buradan AKP’ye çağrı yapıyoruz. Hodri meydan; kurun sandıkları ve bir kez daha görün gaspınıza karşı, kayyımlarınıza karşı, tanımadığınız irademize karşı Türkiye halkları bir kez daha kenetlenecek, bir kez daha kol kola verecek ve sizi iktidardan düşürecek, mutlaka seçimleri size kaybettirecek. Sizlerin şahsında Iğdır halkımıza geçmiş olsun diyorum. Hep birlikte kazanacağız.

7 Haziran 2020