Buldandan tekstil işçisi kadınlara ziyaret: Bu ülkeyi yönetenler emekçi kadınların alın terini yok sayıyor

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekillerimiz Tülay Hatimoğulları ve Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere, Kadın Meclisi üyelerimiz Seher Kadiroğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve Adana İl Kadın Meclisi üyelerimizden oluşan heyet, Kadınlar İçin Adalet Kampanyamızın ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları kapsamında Çukurova’da. Heyet, Çukurova’daki planlamanın ikinci gününde de Adana’daki kadınlarla buluştu.

Eş Genel Başkanımız Buldan’ın da dahil olduğu heyetin bugünkü ilk durağı tekstil işçisi kadınlar oldu. Sıcak bir şekilde heyeti karşılayan kadınlar, ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

Tekstil işçisi bir kadın, sabah 8:00’den akşam 18:00’e kadar asgari ücretle çalıştıklarını belirterek, “Elbette ki aldığımız para yetmiyor. Bu bizlerle ilgili bir durum değil ülkenin geneli ile ilgili” dedi.

Kadın işçilerin sesini parlamentoda duyurmaya çalışıyoruz

Kendilerini sıcak bir şekilde karşılayan işçilere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Buldan, şunları söyledi:

“Siz çok zor olmayan bir ortamda çalışıyorsunuz ama herkes sizin gibi aynı şeyleri yaşamıyor. Bugün Türkiye’de çok zor koşullarda, çok zor şartlarda çalışan ama çalışmasının ve emeğinin karşılığını alamayan milyonlarca işçi var, emekçi var kadın var. Dolayısıyla biz bu kadınların, bu işçilerin bu emekçilerin sesi olmaya; onların sesini Meclis'te, parlamentoda kamuoyuyla paylaşmaya ve duyurmaya çalışıyoruz. Ancak biz biliyoruz ki bu ülkeyi yönetenler işçinin emekçinin kadınların can güvenliğini alın terini emeğini yok sayan yerden onlara yaklaşıyor. Dolayısıyla biz HDP olarak elbette ki bugün bu ülkede yaşayan milyonlarca işçinin, emekçinin ama aynı zaman da kadın işçilerin yaşadığı binbir türlü sıkıntının olduğunu biliyoruz. Hele hele pandemi koşullarında özellikle bir buçuk yıldır kadınlar işçiler, emekçiler her türlü zor şartlarda çalışmaya ve üretmeye zorlandılar. Bunu yaparken elbetteki çok zor sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar. Fakat biz HDP olarak sizlerin yaşadığı bütün bu sıkıntıları dile getirmek için bugün buradayız. Varsa eğer sıkıntılarınız ve sorunlarınız elbetteki bunları dinlemeye de hazırız. Bir kez daha sizlere çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Emeğinize sağlık diyorum. Yüreğinize sağlık diyorum. Hep birlikte kazanacağımıza olan inancımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

3 gün stajda, 4 gün tarladayım

Heyet daha sonra Ceyhan ilçesinde fıstık işçisi kadınları ziyaret etti. Sabah saat 6:00’dan akşam 17:00’ye kadar günlük 95 TL’ye çalıştıklarını belirten kadınlar, kazandıklarının ancak birincil ihtiyaçlarına yettiğini söyledi. Muhasebe okuyan üniversite öğrencisi genç bir kadın, “3 gün stajda, 4 gün buradayım. Evde yalnız ben çalışıyorum. Babam 3 yıldır işsiz. Aldığımız para yetmiyor. Her şey çok pahalı” dedi.

Sizlerle sorunlarınızı konuşmak istiyoruz

Tarlada çalışan kadınlarla sohbet eden Buldan kadınların seslerini Meclis’e taşıyacaklarını söyledi. Buldan, “Kadın Meclisimizin başlattığı Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarımızda sizlerin yaşadığı sıkıntıları inceleyerek tespit etmeye çalışıyoruz. Birçok bölgede ziyaretlerimiz oldu. Arkadaşlarımız kadınlarla tarlalarda, atölyelerde, fabrikalarda bir araya geldiler; çalışan kadınların sorunlarını dertlerini dinlediler. Bu dinlediklerini de parlamentoda dile getirmeye çalıştılar. Bugün de buradayız. Sizlerle biraz sorunlarınızı konuşmak istiyoruz” dedi.

15 Haziran 2021