Bu utanç AKPnindir

İnşaatına başlandığı günden bu yana adeta işçi mezarlığı haline gelen İstanbul 3. Havalimanında geçtiğimiz gün yine bir iş cinayeti meydana geldi ve 19 yaşındaki emekçi Mehmet Aydın yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçi kardeşimizin ailesinin acısını paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz.

Açılmış olmasına rağmen inşaatı devam eden 3. Havalimanını İGA adlı konsorsiyum yani ülkenin altyapı ve üstyapı yatırımlarında tekel oluşturmuş Cengiz-Limak-Kolin-Kalyon dörtlüsü yapıyor. Biz bu şirketleri yakından tanıyoruz. Türkiye'deki bütün "mega-rant projeleri" aynı şirketlerin ortaklığında yürütülüyor. Bu şirketlerin iş cinayetleri sicili oldukça kabarık. İnşaatları Erdoğan'ın keyfi olarak belirlediği sürelerde bitirmek onların en büyük hüneri sayılıyor, yaptıkları usulsüzlükler de herhangi bir yaptırıma tabi tutulmuyor.

Bekasını savaşa ve inşaata bağlayan AKP iktidarı, 'Türkiye'nin kalkınmasına ve gelişmesine 3. havalimanı örnektir. Çok kısa bir sürede bitiriliyor. 24 saat üzerinden çalışıyor buradaki ekipler.' diye övünüyor. Oysa ki, 2019 yılının ilk 9 ayına baktığımızda, 1.320 işçinin iş cinayetlerinde hayatını yitirmiş olduğunu görüyoruz. Bu AKP iktidarının utanç tablosudur. Utanılacak bir tablodan övünç duyan bir zihniyetle karşı karşıyayız.

İş güvenliği önlemleri alınmaksızın, kötü hava koşullarına aldırış edilmeksizin, çalışma saatleri önemsenmeksizin, yeterli beslenmeye ve insanca barınmaya özen gösterilmeksizin insan kapasitesinin çok ötesinde çalışmaya zorlama bu iş cinayetlerinin nedenleridir. Altyapı ve üstyapı yatırımlarında ülkenin geleceğini ipotek altına alan Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine artık son verilmeli ve bu yatırımlar kamunun hukuki ve siyasi sorumluluğu altına alınmalıdır.

İstanbul 3. Havalimanı inşaatında yaşamını yitiren Mehmet Aydın'ın ölümünde sorumluluğu olanların bir an evvel yargılanmasını talep ediyor ve bu sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Hüseyin Taka
Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü