Kars Milletvekilimiz Mülkiye Birtane, HES inşaatında gerçekleşen iş cinayetine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Birtane'nin önergesinin gerekçesi şu şekilde:

"Erhan Aslan, Muhammed Işıklı, Nusret Er, Özgür Can Özyürek ve Lokman Çelik adındaki 5 işçi Trabzon'da Okan Holding'e ait olduğu söylenen HES inşaatında çığ altında kalarak hayatını kaybetmiştir.

Köknar Köyünü de kapsayan ve Başyurt ile Kavlatan arasındaki Balkodu -2 HES projesinin asıl sahibi olan Okan Holding'in, taşeron şirkete verdiği süre içerisinde işi teslim alamadığı; bu nedenle patronların, koşullar ne olursa olsun inşaatın en geç Mayıs ayına kadar bitirilmesi yönünde talimat verdiği öne sürülüyor.

Taşeron şirketin de bu talimat doğrultusunda işçileri açık risk altında çalıştırdığı ortaya çıkıyor. Solaklı Vadisi Ogene Deresi üzerinde 7'den fazla HES projesi bulunuyor. Doğayı, dereleri, vadileri yok eden bu projeler aynı zamanda can almaya da devam ediyor.

Şirketlerin kâr hırsı ile devletin patronu koruyan, işçinin hayatını hiçe sayan politikaları 5 işçiyi daha hayattan koparmıştır.

Köy sakinleri iki gün öncesinde aynı bölgeye küçük parçalar halinde çığ düştüğünü, kendilerinin inşaat yetkililerini uyardıklarını, ancak buna rağmen bir önlem alınmadan, işçilerin çalıştırıldığını aktarmışlardır. Bu da şirketin maliyeti düşürmek, işi kısa sürede teslim etmek için işçilerin hayatıyla oynadığını gösteriyor.

Çünkü Türkiye'de iş cinayetleri genellikle cezasızlıkla sonuçlanıyor. Denetim yapılmıyor. Devletin patrondan, iş sahibinden yana olan bu tutumu iş sahiplerinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem almasına gerek bırakmıyor.

10 Ocak günü Trabzon'da yaşanan faciada da benzer bir ihmal bulunuyor. Bölgede çığ tehlikesinin olduğu açıktır. Ancak önlem almak yerine çığ düşmesini tetikleyecek faaliyetlerde bulunulduğu ve daha birkaç gün önce çığ düşmesi sonucu şirketin dinamit deposunun çığ altına kaldığı ileri sürülüyor.

Çığ düşmesini tetikleyen asıl unsurun da dinamit patlatılması ile yürütülen çalışmalar olduğu dile getiriliyor.

Trabzon'un Çaykara İlçesi Köknar Köyü sınırları içinde bulunan Balkodu- 2 HES inşaatında, kış koşullarının oldukça ağır geçtiği biliniyor. Böylesi bir risk altında işçi çalıştırmaya devam edilmesi açık bir suç teşkil ediyor.

Köknar Köyü Muhtarı Abdullah Sevin, firmanın risk yaratan faaliyetlerine yönelik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile BİMER’e başvurarak durumu ilettiğini, dilekçede ÇED’e uygun çalışılmadığını aktardığını ileri sürmüştür. İddialara göre daha önce de tünel girişinde çökme yaşanmış, projeye uygun olmamasına rağmen tünel girişi çığ düşebilen mevki doğru açılmıştır."

Birtane şu soruları yöneltti:

1-İşçilerin açık risk altında çalıştırılıyor olması Bakanlık olarak size bir sorumluluk yüklemiyor mu? Erhan Aslan, Muhammed Işıklı, Nusret Er, Özgür Can Özyürek ve Lokman Çelik'in ölümünden Bakanlığınız da sorumlu tutacak mısınız?

2-Olayla ilgili başlatılan soruşturma ne aşamadadır? Göz altına alınan ya da tutuklanan kimse bulunuyor mu? Çığ tehlikesi bilindiği halde işin yetiştirilmesi için çalışmalara ara verilmediği doğru mudur?

3-HES inşaatı durdurulmuş mudur? İşçilerin çığ düşme olaylarının sıkça yaşandığı bölgede çalıştırılmasına neden izin verilmiştir? İşçiler kış koşullarında çalıştırılmadan önce çığ düşme tehlikesine karşı o bölgede bir araştırma yapılmış mıdır?

4-İnşaat bölgesinde açık olarak çığ düşme riski bulunduğuna göre, işçileri çığ altında kalma tehlikesine karşı korumak için nasıl önlemler alınmıştır? Bakanlığınız bölgede bu koşullar altında HES inşaatında işçi çalıştırıldığından haberdar değil midir?

5-Olayda kimlerin ihmali vardır? Bir kaç gün önce aynı bölgeye çığ düştüğü iddiaları doğru mudur? Şirketin ÇED'e uygun çalışmadığı iddiaları hakkında inceleme yapılmış mıdır?

6-Aynı bölgede kaç HES inşaatı bulunuyor? Faaliyetleri devam edecek midir?

7- Son 5 yıl içinde HES inşaatlarında hayatını kaybeden işçi sayısı kaçtır?

16.01.2015