Beştaş: Seçim çalışmalarını parti genel başkanlarını tutuklayarak, gözaltı yaparak yürütenlere kötü haberimiz var

Partimizin bileşenlerinden DBP’nin Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun’un tutuklanması üzerine Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, şunları söyledi.

4 gündür gözaltında tutuluyorlar. Partinin Diyarbakır’daki Genel Merkez Danışma Bürosu ve Ankara’daki Genel Merkezi başta olmak üzere birçok ilde eş zamanlı bir operasyon yapıldı. Aslında AKP ve MHP, yargıyı nasıl kullandığını, kendi amaçları ve emelleri doğrultusunda nasıl dizayn ettiğini ilan etmiş oldu. Yargıya şu konuda ihtiyacı vardı. DBP’den rahatsız oldular. Muhalefetinden, güçlenmesinden, halkın desteğinden rahatsız oldular.

 

Yargıtay'ın yetkisi gasp edilerek parti binaları basıldı

Ortada hiçbir şey yokken bir partinin genel merkezi ve il örgütleri basıldı. Yetki gaspı yapıldı, hukuk işletilmedi, yasa dinlenilmedi. Hiçbir hukuk mevzuatına uyulmadı. Hangi parti olursa olsun bir partinin genel merkezi, il örgütleri il savcılığının böyle keyfi kararıyla basılamaz. Yargıtay Başsavcılığı siyasi partileri denetlemekle ve soruşturmakla yükümlüdür, sorumludur. Yargıtay'ın yetkisini gasp ettiler. Yargıtay’dan tabii ki çıt çıkmıyor. Yargıtay da yerel mahkemeler gibi AKP ve MHP’nin emrinde çalışıyorlar. Sadece bir silah olarak kullanıyorlar. Yargı yargı olalı, yasa yasa olalı Türkiye tarihinin hiçbir döneminde bu kadar ayaklar altına alınmadı. Bugün DBP değil de başka bir siyasi partinin genel başkanı tutuklansaydı, 4 gün gözaltında tutulsaydı muhalif ve yandaş kanallar günlerce haber yapardı. Şimdi bakıyoruz tek bir satır haber bile geçmiyor, görünmez kılıyorlar. 

 

Bileşenimiz DBP’nin yanındayız

Türkiye’de kendisine muhalifim diyen, AKP ve MHP’nin totaliterizmine karşıyım, tek adam rejimine karşıyım diyen herkese; demokrat olan, insan haklarından, hukuktan ve adaletten yana olan herkese Diyarbakır Adliyesinin önünden sesleniyorum. DBP bu ülkede 104 belediye kazanmış bir partidir, milyonlarca oyu olan bir siyasi partidir. Kürt halkının en büyük desteği verdiği partidir. Türkiye’de HDP’nin en büyük bileşenidir. Kürt meselesi çözülmeden hiçbir meselenin çözülemeyeceğini ifade eden ve bu uğurda büyük bedeller ödeyerek mücadele eden bileşinimiz olan DBP’nin tabii ki yanındayız tabii ki onlarla birlikteyiz. Bu mücadeleyi birlikte yürüttük, bundan sonra da birlikte yürüteceğiz.

Ülkenin geleceğinin anahtarı HDP ve bileşenlerinin elindedir

Keskin Bayındır’ın tutuklanması sakın ola kimse tarafından alelade öylesine bir soruşturma olarak değerlendirilmesin. Biz dosyanın her bir satırını Türkiye’deki, dünyadaki bütün kurumlara, bütün basın kurumlarına göndereceğiz. Bir partinin genel başkanına sorulanlar şunlar: “Siz basın açıklaması yaptınız, mitinge gittiniz, sizin evinizde bir dergi ve kitap bulundu, siz röportaj verdiniz.” Böyle utanç verici sorular soruldu. Bizim için değil bunu sorduranlar için utanç verici. Bu sorularla bir partinin eş genel başkanı tutuklandı. Bir siyasi partinin genel başkanı röportaj vermeyecekse, bir demokratik kurumu ziyaret etmeyecekse, mitinge katılmayacak, basın açıklamasında konuşmayacaksa ne yapacak? Bunun cevabını versinler. Herkes iktidar gibi düşünmek zorunda değil. Biz muhalefetiz. Sizi oradan düşürecek olan, indirecek olan muhalefetiz. Bu ülkenin geleceğinin anahtarı HDP’nin ve bileşenlerinin elindedir.

Halk kendi iradesinin arkasında duruyor ve durmaya devam edecek

Son günlerin en popüler konusu İstanbul’da İmamoğlu’na ceza verilmesi ve hakkında soruşturma açılması. O da bu planın parçasıdır. İmamoğlu çok sonra geldi. Bu bölgede Kürt illerinde 10 yıla yakındır zaten irade gasp ediliyor, kayyımlarla yönetiliyor bu bölge. Ama buna rağmen halk kendi iradesinin arkasında duruyor ve durmaya devam edecek. Seçim çalışmalarını partilerin genel başkanlarını tutuklayarak, kayyım atayarak, partimize kapatma davası açarak, her gün yeni gözaltılar yaparak yürütecek olanlara kötü haberimiz var. Sizin bu yaptıklarınız bize vız gelir tırıs gider. Emin olun biz asla ve asla bu yoldan dönmeyeceğiz.


Birlikteyiz, yan yanayız ve mücadelemizi sürdürüyoruz

Nasıl olursa olsun demokratik siyaseti, demokratik muhalefeti dosta da düşmana da göstereceğiz. Daha da büyüyoruz, daha da güçleniyoruz, dayanışmamızı daha da büyütüyoruz. Keskin Başkanın herkese selam ve sevgileri var. Biz de HDP adına kendisine ve DBP’ye, birlikteyiz, yan yanayız ve mücadelemizi sürdürüyoruz demek istiyoruz.

27 Aralık 2022