Beştaş: Önceden planlanmış bir kumpas devreye sokuldu

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel hakkında devamsızlık gerekçesiyle gönderilen Başkanlık Tezkeresi görüşmelerine başladı. Görüşmelere Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, Milletvekillerimiz Hüseyin Kaçmaz, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Muazzez Orhan Işık, Murat Çepni, Zuleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı.

Komisyonda konuşan Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

Semra Güzel vekilimizin vekilliğinin düşürülmesine bu komisyon karar vermeyecek. Semra Güzel’in fotoğraflarını dört yıl dosyada tutup, hiçbir işlem yapmayıp, zamanı kendilerince geldiğinde bir düğmeye basıp kamuoyuna servis eden akıl ve iktidar aslında o gün Semra Güzel ile ilgili linç kampanyası ve saldırı kararını vermiştir. Bu bir sır değil. Aslında Meclis de gayet iyi biliyor, burada bulunan milletvekilleri de gayet iyi biliyor.

Milletvekilliği yapmasına engel olundu

Semra vekilimiz linç edildi, aylarca Meclis’e gelemedi. Çünkü bütün basın yayın organları, fotoğrafları günlerce işleyerek milletvekilliği yapmasına engel oldu. Hakkında bir yakalama, tutuklama kararı yoktu. Dokunulmazlığı devam ediyordu. Milletvekilliği faaliyetinde bulunması önünde bir engel yokken bizzat iktidar ve ortağının yönettiği medya, özellikle de AKP bunu kendince bir seçim propagandasına, siyasi bir propagandaya ve şova dönüştürdü. Biz o zaman da söyledik bugün de söylüyoruz. Semra Güzel ile ilgili gerçekten bir soruşturma iradesi olsaydı, o fotoğrafların dosyaya girdiği gün bu soruşturma açılmalıydı. Bu fotoğraflar milletvekilliğinden önce vardı. Milletvekili oluyor, aradan üç buçuk yıldan uzun bir zaman geçiyor ve sonra iktidar kendisini zayıf hissettikçe, oyları düştükçe, kamuoyunda anti propagandaya maruz kaldıkça kara kara düşünüyor ve önümüze devamsızlık gerekçesiyle bir dosya getiriyor.

Karar önceden verilmiş

Bu kesinlikle sadece bir kılıftır. Şu anda her birimiz, biz de dahil, maalesef figüran konumundayız. Önceden karar verilmiş. Ben iddia etmiyorum, biliyorum. Bu komisyondan başka bir karar çıkmayacak. 4 Kasım darbesinden bu yana benzer toplantılara girdik. Çünkü Semra Güzel bir kadın, bir Kürt, bir HDP’li. Çünkü Semra Güzel bir muhalif. 

Özel hayatıyla ilgili milletvekili olmadan önce yapmış olduğu bir ziyaretin, tamamen bir arkadaşının duygusal bir iletişiminin bir sonucu olarak burada milletvekilliğinin tartışmaya açılması büyük haksızlık ve zulümdür. Diğeri bu milletvekili eğer AKP sıralarında oturuyor olsaydı her halükarda korunuyor olacaktır. Korunuyorlar, korunmaya devam ediyorlar.

4 Milyon Euro'ya tekne kiralayan milletvekili soruşturulmadı

Biz bin kere söyledik. Bir kez daha söyleyelim. Bir milletvekilinin evinde bir kadın ölü bulundu. Bundan daha büyük bir suç olabilir mi? Dokunulmazlığı bile tartışılmadı. Cinayet işledi demiyorum ama buna dair çok güçlü şüpheler var. Kamuoyunda aylarca tartışıldı. O milletvekili hala milletvekilliği yapıyor. Bizim bırakın evimizden cenaze çıkmasını ortada gün gibi açık beyanlar varken iktidar kendisini hukuk savunucusu ilan ediyor. Değilsiniz. Zehra Taşkesenlioğlu. Bu sıralarda milletvekili. Onun ayrıntılarını söyleyeceğiz. SPK Başkanıyla, Cumhurbaşkanı danışmanıyla girdiği hukuk ve ahlak dışı paraya dayalı ilişkiler bütün Türkiye’nin bilgisi dahilinde. 4 Milyon Euro'ya tekne kiralamış. Kira bu ya! Buna dair tek bir kişi “Dokunulmazlığını kaldıralım yargılansın bu para halkın parası, bir tekne kiralamak için bu para nereden geldi” diye sormadı. Çünkü o AKP milletvekili. O dokunulmaz. Çünkü onun arkadaşları ve yönetimi iktidar sıralarında oturuyor. Ama biz soruyoruz. Bu yolsuzluklar rüşvet ve para trafiğiyle ilgili hiçbir açıklama yok. Taşkesenlioğlu bir örnek. Bunun gibi çok sayıda örnek var ve hepsinin kaydını, belgelerini bu komisyona sunacağız. Bugün bir istifa haberi var mesela. Ahmet Eşref Fakıbaba, “Siyasi ahlakıma uygun olmayan kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum” dedi.

Hukuku araçsallaştırıp silah olarak kullandınız

Semra Güzel Meclis’e neden gelmedi? Devamsızlık bir kılıf. Buraya gelmemiz için özel karar alındı. Dört hafta yoklama alındı. Öncesinde de sonrasında da yoklama alınmadı. Bu Meclis’in yoklama geleneği yoktur. Semra Güzel'in vekilliğini düşürmek için özel olarak yoklama aldırılmıştır. Hukuku ve iç tüzüğü yine araçsallaştırdınız, bir silah olarak kullandınız.

Devamsızlığı işinize geldiğinde kullanıyorsunuz

Elimde Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer örnekleri var. Leyla Zana yeminden dolayı düşürüldü. 100 yıllık arka tarihte 5 örnek var. Üçünün Kürt olmasının, muhalif olmasının, HDP’li olmasının tesadüf olduğunu kim söyleyebilir? Devamsızlığı işinize geldiğinde kullanıyorsunuz. Parlamento geleneğinde ayrımcı uygulamalar olduğuna dair tartışmalar da var. 2018 yılının Eylül ayı itibariyle Başkanlık Divanı kararlarına dayanarak devamsızlık saptamasında özürlü sayılan milletvekili sayısı 115. Bu sayı 2019 sonunda 126’ya çıkmış, neredeyse her 5 vekilden birinin bu konumda olması iç tüzük hükümleriyle bağdaşmıyor. O sıralarda kaç kişinin olduğunu biliyoruz.  

Milletvekilleri arasında ayrımcılık yapılıyor

Milletvekilleri arasında belirgin bir ayrımcılığa, adaletsizliğe yol açıyor. Müşahede ile açılan birleşimlerde zaten devamsızlık saptaması yapılamıyor, yaptırımlar uygulanmıyor. Bunun net olarak uygulanması lazım. Başkanlık Divanın kararları 63 yılından bu yana birikimli olarak ilerlemiş ve devamsızlık saptanmasında özürlü sayılan sayı artmıştır. Meclis’te devamsızlık yapan sadece Semra Güzel değil. Bu mecliste yoklama alınırsa çok sayıda milletvekilinin yoklamaya katılmayacağı, birçoğunun mazeretinin olduğu biliniyor. Ama burada Semra Güzel’e özgü, özellikle iktidar grubu tarafından alınan bir karar ve Başkanlık Divanı yazısı var.

Meclis Başkanlığında tarafsızlık yok

Meclis Başkanı tarafsızlığı mı? Yok böyle tarafsızlık. Tarafsızlık değil yanlılık var. Bunu da geçtim düşmanlık var. Erdoğan’ın dün Kürt halkının tamamına dönük, çocuk sayılarına yönelik söylemi artık malumun ilanıdır. Dünkü söylemiyle bu netleşmiştir. Buna ilişkin hem AİHM kararlarını hem AYM kararlarını ve daha birçok mevzuat hükümlerini tabii ki alt komisyonda, karma komisyonda ve Genel Kurulda çok ayrıntılı tartışacağız.  

Tetikçileriniz iş başındayken Semra Güzel nasıl gelsin?

Semra Güzel neden gelemedi çünkü linç ediyordunuz. Sizin basınınız gece gündüz demeden Semra Güzel’i linç ediyordu. Meclis’e gelemezdi. Diğerlerinin yaptığı gibi sahte doktor raporları sunmadı. Bunu ahlaki bulmuyoruz. Etik davrandık. Gelemezdi. Gelseydi burada can güvenliği tehlikesi vardı. Bizim bir vekilimiz şu anda hastanede tedavi görüyor. Bir linç girişiminden sonra tedavi görüyor. Kolluk kuvvetleri tarafından bacağının üç yeri bilerek kırıldı. Yaşamına kast edildi. İnsan öldürmeye tam teşebbüs edildi. Hem de bir milletvekilinin. Hem de bu meclisin başkanı ve milletvekilleri "geçmiş olsun bu yanlıştır bile" demedi. Habip Eksik vekilimiz bu tablodayken, sizin tetikçileriniz iş başındayken, paramiliter güçler sokakta cirit atarken, sosyal medya üzerinden her gün tehdit savrulurken Semra Güzel nasıl gelsin? En büyük mazeret budur. Siz linç ediyorsunuz, linç edilirken gelemiyor ve siz bunu devamsızlık sayıp vekilliğini düşüreceksiniz.

Semra Güzel’in başı dimdiktir

Diğer mesele gözaltına alınma şekli. Peruk dediniz, değil. Bir hafta bütün basın yayın organları saçına peruk takmış kaçıyordu demiş. Hepsi yalan. Çıkan haberlerin tamamı yalan. Kendileri bir tesise giriyor ve su almak için inmişler. Polis bile durdurmamış. Kontrolde alınmış. Zaten kendisi görevine devam etmek için bekliyordu. Şimdi dava açıldı. Gözaltına alma senaryosunun yazarı Süleyman Soylu’ydu tabii. Özel olarak gözaltına alınma şekli servis ediliyor. İntikam bu. Öç alınıyor. Biz bir milletvekilini nasıl zorbalıkla, başını eğerek gözaltına alırız mesajı verilmek istendi. Ama başı eğemediler. Hiçbir güç bizim başımızı eğemez. O da başını dimdik kaldırdı ve mahkemede de gerekli dersi verecektir. Bizim bu konuda söylemekten imtina ettiğimiz hiçbir şey yoktur.

Bu önceden planlanmış bir kumpastır

Bu bir kumpastır. Önceden planlanmış bir kumpasın devamıdır. Bu parlamentoda yoklamaya katılmayan yüzlerce vekil vardır. Yoklama yüzde doksan dokuz alınmıyor. Meclis her zaman müşahede ile açılıyor. Bunun dışında alınan karar da Semra Güzel’in vekilliğini düşürmek için planlanmıştı. Bu da kumpastır. Hazırlanmış, planlanmış. Ama unutmayın bunları tarih yazıyor. Kesinlikle bunun hesabını demokratik bir sistemde yargı önünde verecekler. Bu parlamentonun üyeleri Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu hakkında AYM ihlal kararı verdi. Leyla Güven halen cezaevinde. Konuştuğu için ceza veriliyor. AYM’den, AİHM’den dönecek. Ama bu parlamentoya iki milletvekili iade edildi. AYM kararıyla vekilliği iade edildi. Karar verirken en azından hukuki normları, mahkemelerin kararlarını da dikkate almak gerekiyor. Meclis tarihinde rastladığımız meseleler değil bunlar. Çoğunluk sizde, çoğunlukçu totaliter sistem var. Üyeliği düşürebilirsiniz ama bu AYM’den, AİHM’den döner. Başkanlık Divanı tartışmalarına da vakıfız. Taraflı bir karar verilmiştir. Yoklama vermeyen onlarca vekil ayrı tutulmuş, ayrımcılık yapılmıştır. Ayrımcılık en büyük insan hakkı ihlallerinden biridir. Kürtlere, kadınlara yönelik bir çifte standart var.

20 Ekim 2022