Beştaş: Milletvekilimiz Ömer Öcalan’a yönelik saldırıya karşı yarın en güçlü şekilde irademizi ortaya koyacağız

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır’da yaptığı açıklamayla Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın polislerce uğradığı saldırıya ilişkin yarın yapacakları basın açıklamasına çağrı yaptı. Açıklamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç katıldı. Burada konuşan Beştaş, şunları söyledi ve yarın saat 19:00’da konuya ilişkin yapacakları eylemlere katılım çağrısı yaptı. 

Anmada milletvekillerimiz haydutça saldırıya uğradı 

Urfa Halfeti’de bir saldırı olayı gerçekleşti. AKP’nin zorbalıklarına yeni bir halka daha eklendi. Peki neydi bu zorbalığın nedeni? Hem Gençlik Meclisi üyelerimize hem de Milletvekilimiz Ömer Öcalan’a ve halka yönelik şiddet görüntüleri herkes izledi. Ama yandaş medya bunları yine görmedi. Bozo Yılmaz daha önce bizim Halfeti Belediye Eşbaşkanımızdı, 2016’da tutuklandı tıpkı diğer arkadaşlarımız gibi. Bozo Yılmaz, cezaevinde ölüme mahkum edildi, 19 Ağustos’ta cezaevinde yaşamını yitirdi. Dün Urfa il ve ilçe örgütlerimiz mezarı başında Bozo Yılmaz için anma töreni yaptı. Açıklama yapıldığı sırada milletvekillerimizle birlikte kitle haydutça bir saldırıya uğradı. Burada zincirleme bir suç var. Anmaya saldırı ile birlikte Gençlik Meclisi üyelerimiz kaçırılarak gözaltına alındı, işkence edildi. Bunu yapanların özellikle yüzlerinin maskeli olduğunu belirtmek isterim. Vekilimiz gözaltına alındı. Aslında gözaltına alınmaktan ziyade bir kaçırma var. Çünkü Milletvekilimiz Ömer Öcalan askerlerin zoruyla sürüklenerek araca bindiriliyor, karakola götürülüyor. Milletvekili olduğu biliniyor, milletvekili olmasa da bu uygulamayı kabul etmek mümkün değil. Burada ayrıca vekilimiz şahsında halk iradesine yönelik ciddi bir saldırı ile karşı karşıyayız. 

Bu fotoğrafın hesabını AKP ve MHP iktidarı verecek

Urfa, uzun süredir işkence merkezine dönüşmüş durumda. İşkence ve insanlığa karşı suçların sıkça yansıyan illerimizden biri maalesef. Bu kirli ve karanlık politikalara boyun eğmeyeceğimizi söylemeye artık gerek duymuyoruz, bunu kendileri de gayet iyi biliyor. Bu fotoğrafın hesabını AKP ve MHP iktidarı verecek. Kürt halkının iradesine yönelik doğrudan bir saldırı ile karşı karşıyayız. Bu saldırı doğrudan halka yapılmış ağır bir saldırıdır. Bu saldırıları bundan önce de kabul etmedik bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Değerlerimize de hapisteki yoldaşlarımıza da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Onlar anmaya bile saldıracak acizlikteyken biz yoldaşlarımıza sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz. Hukuk Komisyonumuz ilgili mekanizmalarda suç duyurularını yapıyorlar, bunun hesabını hukuk önünde soracağız. Başka bir milletvekiline bu muamele yapılsaydı şu anda Türkiye’nin tek gündemi bu olacaktı. Bir vekilin yaklaşık 20 dakika askerlerin zorbalığı ile -aslında üzerlerindeki asker kıyafetlerini çıkarın- yaptıkları haydutluk ve eşkiyalıktır. 

AKP yönetemediği her yerde zorbalığa başvuruyor

Ne demek şehir merkezinde bir milletvekilini zorla araca bindirmek, kaçırmaya çalışmak? Hukuk devletinin olduğu yerde bunun bir izahı yoktur. Silah zoruyla ve asker sayısıyla bir milletvekili derdest edilmiştir. AKP yönetemediği her yerde zorbalığa başvuruyor. İstanbul’da Cumartesi Annelerine ters kelepçe vuruyor, Akbelen’de halka saldırıyor, Tatvan’da köylülere işkence yapıyor, kayyım ve DEDAŞ zorbalığı devam ediyor. Sevgili arkadaşımız Gültan Kışanak’a dönüşte işkence uygulanıyor. Şimdi de Sayın Öcalan’a derdest etme zorbalığı yaşatılıyor. Türkiye yüzyılı dedikleri aslında zorbalık, zulüm yüzyılıdır. Bunu halka kabul ettirmeye çalışıyorlar. Darbeci iktidar halkın üzerindeki baskı, tehdit ve yargı kıskacı ile AKP’nin demokrasi, halk ve Kürt düşmanlığı politikasına sımsıkı sarıldığını dün gördük. Bunun karşısında duracağız. 

Asker postalı giyen AKP bilmelidir ki bu zorbalık sonuca ulaşamayacaktır

Asker postalı giyen AKP bilmelidir ki bu zorbalık sonuca ulaşamayacaktır. Bize de halkımıza da bir milim geri attıramadılar, bundan sonra da geri adım attıramayacaklar. Saldırılarınız karşısında daha çok mücadele ve daha çok direniş görmeye devam edeceksiniz. Ömer vekilimize yapılan bu saldırı ve diğer üyelerimize yapılan saldırının siyaseten hesabını soracağız, hesabını sormadan bir adım geri durmayacağız. Hesabını hukuk önünde verecekler. 

Saldırıyı yapan askerler derhal görevden alınmalıdır 

İlgililere de çağrım var. Bu saldırıyı yapanların görevden alındığı, gözaltına alındığına dair bir açıklama yok. Bu ülkenin İçişleri Bakanı TBMM'nin üyesine yapılan bu saldırıya dair tek söz etmedi, Meclis Başkanı tek söz etmedi. Saldırıyı yapan ve saldıran askerler derhal görevden alınmalıdır. Urfa Valisi bunun sorumlusudur ve bir saat bile bu koltukta oturmamalıdır. İçişleri Bakanına çağrımızdır; valilerinize söyleyin Yeşil Sol Parti üyelerine, milletvekillerine yönelik bu saldırı girişimlerinize son verin! 

Yarın en güçlü şekilde irademizi ortaya koyacağız 

Meclis Başkanına çağrı yapıyoruz, bu saldırının karşısına durun. Siz de bu meclisin başkanısınız, bu zorbalığa boyun eğmeyin. Bizler de tepkimizi eş zamanlı olarak yarın saat 19:00’da Türkiye’nin her yerinde göstereceğiz. İlk olarak Urfa Topçu Meydanında eş sözcülerimiz, milletvekillerimiz ve halkımızla protestomuzu ortaya koyacağız. Herkesi bekliyoruz. Herkesi kendi iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bizim irademize saldıranların yarın asıllara saldırmaması için yarın en güçlü şekilde tepkimizi ortaya koyacağız. Herkesi halkın iradesine, adalete ve özellikle bizim seçtiğimiz milletvekillerine yönelik bu saldırılara karşı irademize sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Saldırı Kürt halkına yönelik açık ayrımcılığın göstergesidir

Mehmet Kamaç ve Sinan Çiftyürek de konuya ilişkin yaptıkları Kürtçe konuşmada bu saldırının Kürtlere karşı ayrımcılığın en önemli göstergesi olduğunun altını çizdi. Kamaç ve Çiftyürek, “AKP vekillerine kimlik soran askerler görevden alınırken Kürt vekillerine bu zorbalığı yapanların korunması, Kürt halkına karşı açık ayrımcılıktır” değerlendirmesinde bulundu ve yarın yapılacak açıklamalara herkesi katılmaya çağırdı. 

20 Ağustos 2023