Beştaşın Sağlık Bakanlığının "Acil Servis Hizmetleri Genelgesi"ne ilişkin önergesi

Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş'ın Sağlık Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi:

Bakanlığınız tarafından yeni yayınlanan genelgeye göre acil servislerde yaşanılan yığılmanın önüne geçebilmek için, acil servislere başvuran hasta sayısı 1000'in üzerinde olan 63 hastanede, gece 23.00'e kadar uzatılmış polikliniklerin hizmet vermesi gündeme gelmiştir. Söz konusu genelgeyle birlikte, İstanbul’da 16, Türkiye genelinde 63 acil serviste uygulanacak olan mesai dışı uzamış vardiya polikliniklerinin çalışması yurttaşların acil sağlık hizmetinden yararlanmasını engelleyeceği gibi sağlık emekçilerinin çalışma şartlarını da zorlaştıracaktır. Uygulamanın bir diğer sonucu da acil sağlık hizmetlerinin daha yüksek meblağlara mal olması olacaktır. Oysa yurttaşların sağlığa erişim hakkı ücretsiz ve devlet güvencesi altında olmalıdır. Sürekli değişen uygulamalarla sağlığa erişim hakkı giderek yurttaşlar için lüks haline gelmiştir. Diğer yandan mesai saatlerinin artmasına da tekabül edecek bu uygulama ile birlikte hâlihazırda çok yoğun mesai harcayan sağlık emekçilerinin çok daha vahim bir tablo ile karşı karşıya olacakları açıktır. Son zamanlarda pek çok hekimin intihara sürüklendiği, fazla mesaiden kaynaklı tedavilere yetişemedikleri bir düzlemde yeni uygulamanın çok daha vahim sonuçlar yaratacağı kuşku götürmemektedir. Acil servislerde bir yığılmanın olduğu kuşku götürmemekle birlikte bunun başlıca nedenlerinden birisi de hastanelerin tedavi süreçlerini uzun zamana yaymaları ve emek yoğun çalışan kesimin doktora ayıracak zamanı işini kaybetme baskısından ötürü bulamamasından kaynaklanmaktadır. Hastalık nedeniyle işyerinden izin alamayan yurttaşlar çareyi acil servis hizmetlerinde ararken buna bulunan çözümün sağlık emekçilerine fazla mesai ve yurttaşlarına acil sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılacak olması toplumda kaygı ile karşılanmıştır.

Bu bağlamda;

1- Bahse konu genelge hazırlanırken hangi kriterler esas alınmıştır?

2- Acil sağlık hizmetlerinin sağlıklı işleyebilmesi için bu genelge dışında başka yöntem bulunamamış mıdır?

3- Hâlihazırda acil servislerindeki aşırı yığılmanın sebepleri nelerdir?

4- Acil sağlık hizmetlerinin yerine polikliniklerin çalışma saatlerinin artırılması çözüm müdür? Fazla mesai yapacak olan sağlık emekçilerinin yoğun çalışma koşulları altında uygun tedaviyi yapması beklenmekte midir? Bunun için hangi önlemler alınmıştır?

5- Genelge ile amaçlanan özel hastanelerin kar marjlarının artırılması mıdır?

6- Acil sağlık hizmetlerinin hâlihazırda ücretli olması doğru bir uygulama mıdır? Acil durumda olan hastaların paraları olmadığı takdirde yaşam haklarından vazgeçmeleri mi önerilmektedir?

7- Acil serviste yeterli yer olmadığı gerekçesiyle poliklinik hizmetlerine yönlendirilecek olan acil hastalarından daha fazla ücret alınmasına olanak tanıyan bu düzenleme sağlığa erişim hakkını engellemiyor mu?

8- Açılan şehir hastaneleri ile birlikte değerlendirildiğinde hükümetinizin sağlıkta dönüşüm politikaları yurttaşların sağlığa erişim hakkını yok saymak biçiminde midir?

9- İşyerinden izin alamadığı için mecburen acil servislere yönelmek durumunda kalan yurttaşların sağlığa erişim hakkını temin etmek için tek yöntem vardiya poliklinikleri midir? Yurttaşların en temel hakkı olan sağlığa erişim hakkının güvence altına alınması için başka yöntemler geliştirilmesi gündeminizde olacak mıdır?

10- Yayınladığınız genelgenin sağlık emekçilerinin nitelikli sağlık hizmeti vermesini zorlaştırıcı olduğunu düşünüyor musunuz? Son yıllarda sağlık emekçilerinin intihara yönelmesi yahut antidepresan kullanım oranlarının artmasında hükümetinizin sağlıkta dönüşüm politikalarındaki hataların payı olduğunu düşünüyor musunuz? Sağlık emekçilerinin daha verimli ve nitelikli hizmet vermesine dair bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

11- Yurttaşların sağlığa erişim hakkının ücretsiz ve nitelikli olması yönünde çalışmaları yapılması gündeminizde olacak mıdır?,

7 Şubat 2018