
Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş, il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bası Kanularda Değişiklik Yapılmasına yasa tasarısını Başbakan'a sordu. Beştaş'ın önergesinde şu ifadelere yer verildi:
AKP hükümeti tarafından, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı Meclis’e sunulmuş olup ilgili yasa tasarısına göre il ve ilçe müftülerinin nikâh kıyabileceğine ilişkin bir düzenleme mevcuttur. Bahse konu tasarı daha önce de gündeme gelmiş ve uzmanlar tarafından uygulamanın çocuk evliliklerini yaygınlaştıracağı belirtilmişti.
Öte yandan Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2016 yılı istatistiklerine göre cinsel saldırı suçlarında önemli oranda artış olduğuna dair veriler yer almaktadır. Bu verilere göre; çocuklara yönelik cinsel istismarlarda özelikle son 4 yılda büyük bir artış olduğu gözlemlenirken 2006 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan 3 bin 778 dosyada karar verilmiş olup, 2016 yılında bu sayı 21 bin 189 olmuştur. Yine bu verilere göre, çocuklara yönelik cinsel istismarın en fazla mahkûmiyetle cezalandırıldığı yıl 2016 olurken, karara çıkan davalarda sanıkların yüzde 58,8’i mahkûm olmuştur. Cinsel taciz suçlarını işleyenlere yönelik 2006 yılında toplamda 5 bin 243 karar verilmişken, 2016’da bu rakam 13 bin 347’ye ulaşmıştır. Özellikle son 3 yıllık döneme bakıldığı zaman cinsel taciz suçlarında verilen kararlar artış gösterirken, mahkûmiyet sayılarındaki düşüş ise dikkati çekmektedir. Nitekim 2007 yılında cinsel taciz davalarının yüzde 47,7’sine mahkûmiyet kararı verilirken, 2016’da ise bu rakam 36,5’e düşmüştür.
Bu bağlamda;
1- Hükümetiniz müftülere nikâh kıyma yetkisini veren bu düzenlemeye neden ihtiyaç duymuştur?
2- Hâlihazırda belediyeler ve nikah memurları tarafından gerçekleştirilen evlenme akdinin yerine müftülerin bu eylemi gerçekleştirmesindeki pratik fayda ne olacaktır? Bu düzenlemenin kadın ve çocukların mağduriyetine yol açacağı hususu neden göz ardı edilmiştir?
3- Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi ülke gündeminde önemli bir yer iştigal ederken bu düzenleme ile erken yaştaki evliliklerin yaygınlaşacağı endişesini taşımıyor musunuz?
4- Kadınların “imam nikâhlı eş” konumlarının getirdiği dezavantajlı durumun bu düzenleme ile artacağı ve imam nikâhı ile evliliklerin yaygınlaşacağı ihtimali gözetildiğinde bu düzenlemenin amacı nedir?
5- Öngörülen düzenleme ile kadınların “imam nikahlı eş” konumundan kaynaklı hukuk ve yasalar önündeki dezavantajlı durumu bu düzenleme ile artmayacak mıdır?
6- Yukarıda da bahsettiğim üzere cinsel suçlardaki artış oranının bu düzenleme ile üzerinin örtüleceği kanaati mi hâsıldır?
7- Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının bu düzenleme ile görünmez kılınması mı amaçlanmıştır?
8- Adalet Bakanlığı verilerine göre cinsel saldırı suçlarındaki artış oranına mukabil mahkûmiyet oranlarındaki azalma hükümetinizin bu suçları meşru görmesi ile mi ilintilidir?
9- Kadınların ve küçük çocukların maruz kaldığı cinsel saldırı suçlarını önlemek yerine müftülere nikâh kıyma yetkisi veren bir düzenlemenin hayata geçirilmesi hükümet politikalarınızın bir yansıması mıdır?
10- Söz konusu kanun tasarısını geri çekecek misiniz?
11- Kadınların ve çocukların güven içinde yaşamalarının sağlanması adına hükümetiniz tarafından neden etkin bir çalışma yürütülmemektedir?
26 Temmuz 2017