Beştaş: %40lık MTV zammına yansıyan "zaruretin" kaynağı nedir?

Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş'ın Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi'nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:

Kamuoyunca da yakından takip edildiği üzere motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili geçtiğimiz günlerde tarafınızca yapılan açıklamada yüzde 40’lık bir zammın olacağı dile getirildi.  Daha sonra AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Motorlu Taşıtlar Vergisi zammının Bakanlar Kurulu'nda yeniden görüşüleceğini açıklamış, yine hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ bu rakamın aşağı çekileblecğeine dair sinyaller vermişti. Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek zammın sadece 2018 yılı için ve tüm araçlar için uygulanacağı yönünde başka bir açıklamada bulunmuştur. Ayrıca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yapmış olduğu açıklamada MTV zammına dair düzenlemenin zaruretten kaynaklandığını vurgulayarak  "Kısa sürede nasıl bir düzenleme olacağı açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken bu vergileri artırmaz. Yeni silah sistemlerini almak için Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktaracağımız, terörle mücadele, ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditleri bertaraf etmek ve caydırıcılık gücünü artırmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı'na aktaracağımız kaynak var. Türkiye önümüzdeki yıl savunma sanayisi ve Milli Savunma Bakanlığı için muhtemelen 17-18 milyar liralık ilave harcama yapacak. Net olarak MTV'den gelecek gelir 2018 sonrası alınacak araçlar da dikkate alındığında 2.8 milyar lira, ilave vergi artışının etkisi ise 2 milyar lira. Sadece savunma sanayisi harcamaları alacağımız tedbirlerin üçte ikisine tekabül ediyor" şeklinde beyanat vermiştir.

Bu bağlamda;

1- Bahsettiğiniz ve MTV zammına yansıyan zaruretin kaynağı nedir?

2- MTV’de %40’lık bir artış ile toplamda hazineye aktarılması öngörülen kaynağın tutarı nedir?

3- Elde edilmesi öngörülen kaynağın ne kadarı Milli Savunma Bakanlığı’na aktarılacaktır? Geriye kalan tutarın dağılımı ne şekilde olacaktır?

4- Yurttaştan zorla toplanan verilerin zaruri kullanım alanları nelerdir?

5- Yurttaştan alınan vergilerin silaha aktarılması ne anlama gelmektedir?

6- Ülke halklarının temel gereksinimi silah alımı mıdır?

7- Bilhassa Doğu ve Güneydoğu illerinde sivil yurttaşların jandarma ve polis kurşunu ile yaşamını yitirdiği bir ülke gerçekliğinde yurttaştan alınan verginin yurttaşın ölümüne yol açacak silahlara harcanması güçlü Türkiye iddiasındaki hükümetin temel politikası mı olmalıdır?

8- Pek çok alanda sağlık ve eğitim başta olmak üzere kaynakların aktarımı son derece eşitsizken kaynaktan en büyük payın silah alımına aktarımı sakıncalı değil midir?

9- Milli Savunma Bakanlığına aktarılacak kaynak ile hangi tür silah alımı gerçekleşecektir?

10- Silah alımlarının gerekçesi nedir?

11- Türkiye bir savaş hazırlığı mı yapmaktadır?

16 Ekim 2017