Bedia Özgökçe: Tarafsız habercilik yapmanın bedeli tutuklu yargılanmak, terörist damgası yemek

Van Milletvekilimiz Bedia Özgökçe, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada gazetecilere yönelik baskılara değindi:

Emin olun, bugün bize dayattığınız yasama yöntemini basın özgür bir şekilde yazabiliyor olsaydı tepkiler çok daha yüksek olacaktı, çok daha büyük olacaktı. Belki Genel Kurul’a bu aşamada gelememiş olacaktı bu tasarı. Çünkü doğayı, ormanları, meraları yok eden, talan eden birçok düzenlemenin önünü açan düzenlemeler var. 

“Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak”

Ben bu maddeyi ilk gördüğümde aklıma şu ünlü Kızılderili atasözü geldi: "Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak." Çünkü bu düzenleme ilk haliyle artık ormanlardaki ihtiyaç fazlası ağaçları kesip kütük haline getirmek yerine canlı ağaçların doğrudan ihale yoluyla satılmasının önünü açan bir düzenlemeydi. Şimdi kısmen orman köylüsü lehine değiştirildiği söyleniyor.

Basın özgür olsaydı birçok şey bu kadar rahat yapılamıyor olacaktı ama bugün basın büyük bir abluka altında. Özgür basın geleneğinden gelenler zapturapt altına alınamadığı için sürekli olarak tutuklama, gözaltı, soruşturma tehdidi ve tehlikesiyle karşı karşıya. Daha dün Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 26 çalışanı tutuklandı. Geçen hafta da hepimizin gözü önünde, Doğan Medya Grubu gibi satın alınamadığı için önce kayyum atandı. Bugün de bildiğimiz, aslında bize hiç uzak olmayan, tanıdığımız, bildiğimiz gerekçelerle 26 çalışanı, editörü ve çalışanları tutuklandı. Böylece, hapishanelerdeki tutuklu gazeteci sayısı tam 220'ye ulaştı ve Türkiye, bir kez daha, sayenizde, bu alanda liderliğini kolay kolay kimseye bırakmayacağını açıkça göstermiş oldu.

Ayrımcılığı, yargısız infazları yazanlar suçlanıyor  

Bu gazetecilerin, tutuklanmasına yol açan, bizler açısından tanıdık gerekçeler: Terörle Mücadele Yasasından kaynaklanan- "örgüt propagandası yapmak" ya da "örgüt üyesi olmak", "bile isteye örgüte yardım ve yataklık yapmak". Ama biz, pekala biliyoruz ki özgür basın Kürt sorununu yazıyorsa ya da Kürtlere yönelik, Kürt vatandaşlara yönelik ayrımcılığı, şiddeti, yargısız infazları yazıyorsa bu suçlamalarla karşı karşıya kalıyor. 

Örneğin, sivil alanda bulunmaması gerekip de bulunduğu için, tam 21 sivilin ölümüne yol açmış, artık adeta ölüm saçan zırhlı araçlardan bahsettiği zaman "örgüt propagandası" gerekçesiyle tutuklanıyor. Ya da örneğin, sadece Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğrafladığı için bu soruşturmalardan geçebiliyor bir gazeteci. Örneğin, Yüksekova'da bir şantiyeye yapılan asker baskınında aralarında çocukların da olduğu 52 işçiyi yüz üstü yatırıp kafalarına tekmeyle basıp "Türk'ün gücünü göreceksiniz" diye bağıran askeri ve bu görüntüyü çekip yayınladığı için yani gazetecilik yaptığı için mesela, Nedim Türfent'i "örgüt üyeliği" suçlamasıyla bir yıldır tutuklu yargılamak anlamına geliyor çünkü bu. 

Tarafsız habercilik yapmanın bedeli tutuklu yargılanmak, terörist damgası yemek

Çok zor koşullarda ama gerçek ama ilkeli ama objektif ama tarafsız habercilik yapmanın bedeli bu ülkede tutuklu yargılanmak, terörist damgası yemek, terör örgütü üyeliğiyle suçlanmak demek. 

Ape Musa'nın çocukları asla ilkelerinden vazgeçmeyecek

Ama bu zor koşullara rağmen, her şeye rağmen kayyum da atasanız, onları terörist diye susturmaya da çalışsanız özgür basın geleneğine sahip olan çocuklarımız, çocuklar hiçbir zaman kalemlerini yerde bırakmayacaklar. Ben eminim ki, Ape Musa'nın çocukları asla bu ilkelerinden vazgeçmeden basın, gerçek basın nasıl çalışır bunu, bu geleneği sürdürmeye gayret edecekler.

Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasinin, adaletin gelmesi çok zor

Tabii, böylesi bir ortamda gazetecilik yapmak elbette ki zor ama basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasinin, adaletin gelmesi de çok zor. Unutulmamalıdır ki düşünce ve ifade özgürlüğü ve bununla bağlantılı olarak basın özgürlüğü demokratik toplumun vazgeçilmezi ve olmazsa olmazlarındandır. Herkesin sorunları özgürce tartışabildiği, bütün yasama süreçlerinin demokrasi işletilerek, adalet işletilerek işletildiği bir Meclis ve bir toplum diliyorum. 

12 Nisan 2018