Baydemir: Erdoğan 20 milyonu şiddete sevk ediyor

Yeni yasama yılının ilk haftalık grup toplantısında Parti Sözcümüz Osman Baydemir kürsüdeydi. Baydemir şöyle konuştu: 

Fransa’da kundaklanan bir evde 3 masum insan hayatını yitirdi. Bu ırkçı saldırıyı kınıyoruz. Rize’de sel felaketinde bir kez daha bir canımızı yitirdik, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Vegas’ta vahşi bir katliam gerçekleşti. Sivil masum insanlara saldırıyı kınıyoruz. 

Katalan olmaya Kürt olmaya gerek yok 

Bugün bir kez daha, şahitlik ediyoruz ki dünyanın hangi coğrafyasında yaşarsanız yaşayın, duygusallık evrensel ilkeler açısından kaçınılmazdır. Bugün görüyoruz ki Kerküklü bir Kürdün, Duhoklu bir Kürdün duygu dünyasıyla Barselona’daki bir Katalan’ın duygu dünyası aynıdır. Nasıl olur da dünyanın iki farklı coğrafyasındaki halklar aynı duygudaşlıkta buluşuyor? Barcelona halkının duygularını anlamak için Katalan olmanıza gerek yok. Ve bir Kerküklü'nün, bir Hewlêrlinin bir Zaxolu’nun duygu dünyasını anlamak için Kürt olmaya gerek yok. 

Sadece İspanya iç savaşına baktığımızda, Franko uygulamalarına baktığımızda, Saddam’ın uygulamalarına baktığımızda, Enfal Katliamına baktığımızda anlamamız yetiyor. Yani anlamak için insan olmak yetiyor, insan olmak. Bu duyguyla Katalan Halkının hür iradesini grubum adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 

HDP neden Edirne’deydi? 

Bundan 2 gün önce HDP Grubu, Edirne Cezaevi’nin kapısındaydı. Neden Parlamento’nun açılış seremonisine HDP katılmadı? Neden HDP tercihini cezaevi kapısı önünde buluşmak yönünde kullandı? Bunun anlamak için, iyi bir siyaset bilimci olmaya gerek yok.

Parlamentolar her şeyden önce demokrasinin mabedidir. Parlamentolar demokratik bir rejimin sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz mekanizmalardır. Ama bu ülkede parlamento bir kere değil birden fazla kere darbelendi. Bakın, dokunulmazlıkların kaldırılması başlı başına bir darbeydi. Aynı şekilde 4 Kasım’da Eş Genel Başkanlarımızın, milletvekillerimizin tutuklanması bir darbeydi. Tamı tamına 333 gündür bu Parlamento iradesi darbelenmiş bir şekilde faaliyet sürdürüyor.

1 Ekim’de yaşanan açılış tiyatrosuydu

Bir kez daha söylüyoruz: Bu parlamentonun 3. Büyük siyasi partisinin içinde yer almadığı her faaliyet eksiktir, meşruiyet sorunu yaşanmaktadır. Bizler elbette ki bu gayrı meşru darbe hukukunu deşifre etmek, "kral çıplak" demek için 1 Ekim’deki o tiyatroya katılmadık. O tiyatroya iştirak etmemek demek aynı zamanda yüzlerine ayna tutmak demektir. Bundan dolayı rahatsız oldular. İki tablo var. Bir tanesi, Selahattin Demirtaşların, Figen Yüksekdağların, milletvekillerimizin zindanda tutulduğu. Diğeri de açılış tiyatrosu. Bu tablo HDP’nin 2 yıl boyunca ısrarla kuvvetler tek bir elde toplanıyor demesinin ispatıdır. 

Meclis Başkanı kendi masasında yancı oldu

Bir siyasi partinin genel başkanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Meclis Başkanı, aynı zamanda yargı kurumlarının başkanı. Bu tablodan demokrasi çıkmaz, buradan refah huzur çıkmaz. Bakın Meclis Başkanı’na adeta kendi masasında yancı gibi oturuyor. Bakın yargı kurumlarının başkanlarına. Bu  yargı kurumlarının başkanlarından halk adalet bekliyor. 

333 gündür Selahattin Demirtaş tutuklu, rehin, 333 gündür halen yargı huzuruna çıkarılmış değil. Neden? Çünkü kuvvetler tek bir elde toplatılmış. Neden? Çünkü yargı tehdit altında. Her fırsatta Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş “Ben bağımsız bir yargı istiyorum” diyor. Yargıdan korkan yok. Yargıdan çekinen yok. Tam tersine “duruşma salonunu oluşturun gelip ifade vereyim" diyor. 

Ankara’da güvenlik yoksa devleti nasıl yönetiyorsun? 

Ne diyorlar? Güvenlik yok diyorlar. Diyarbakır’dan dosyayı Ankara’ya çekiyorlar, güvenlik gerekçesiyle. Ankara’da duruşmayı neden yapmıyorlar? Güvenlik gerekçesiyle. Ankara’da güvenlik yoksa, sen nasıl devlet idare ediyorsun?

Ne diyorlar yargı maliyeti tasarrufu gereği SEGBİS üzerinden ifade vereceksin. Aksi takdirde susma hakkını kullanmış olursun. Biz susmadık, susmayacağız. Demirtaş susmadı, susmayacak. Çünkü sizin amacınız yargılama yapmak değil. Çünkü siz o yargılamalarda yargılanmaktan korkuyorsunuz.

Suçlular masumları yargılıyor 

Gerçeklerin açığa çıkarılmasından ürküyorsunuz. Eğer ki gerçekten bütçe boşalmışsa gerçekten yargılama giderini karşılamaktan acizseniz Demirtaş’ı, Yüksekdağ’ı nasıl ki Parlamento’ya gönderdiyse bu halk o yargılama giderini de karşılar. Mesele çok açık ve nettir, artık öyle bir noktaya gelmiş ki suçlular masumları yargılıyor. Çünkü yargıya talimat vermek suçtur.

Yargıyı talimatla yönetmek suçtur ve şu anda her bir rehin tutulan arkadaşımız iktidarın talimatıyla yargılanıyor. Mahkemeye dahi çıkarılıp çıkarılmayacağı talimatla belirleniyor. Eğer Şırnak’ta güvenlik sorunu varsa, bu Demirtaş’ın politikasının, HDP’nin politikasının sonucu değil. Tek başına iktidar olma uğruna bu ülkenin evlatlarını ölüme gönderenlerin politikasının sonucudur. Ama hiç birinizin şüphesi olmasın. Zulümle abad olunmaz. Bir gün gelecek Demirtaş burada olacak. Bu kürsüden size hitap edecek. 

Meclis kışlaya dönmüş durumda 

Bugün grup toplantısı var, TBMM adeta kışlaya dönüştürülmüş. TBMM’yi kışlaya dönüştürmek isteyenler, milletvekillerini de emir eri yapmak isteyenler toplumun yüzüne bakamayacaklar. Esas onlar o zaman yargılanacak. İşte o zamana kadar bizlere düşen de, bu onurlu bayrağı düşürmemek. Eşitlik özgürlük bir arada yaşama arzusunu ısrarla ve inatla sürdürme çabasını ortaya koymaktır. 

Hedef Meclis’i muhalefetsiz bırakmak 

Muş Milletvekilimiz Burcu Çelik. Bir çocuk annesi. Genç yaşta babasını yitirdi. Bugün öyle bir noktaya geldi ki Burcu Çelik’in 3 yaşındaki kızı yine annesi tarafından büyütülüyor. Bu zulüm size kalmaz. Bu ah size kalmaz. Gerekçe ne? 2015 yılı Haziran ayında Muş’ta seçim çalışması atmosferinde seçimin olduğu gün sandık başına silahlı köy korucuları milletin iradesinin sandığa yansıtılmasını engelliyor. 

Bu kayıt altına alınıyor ve Burcu Çelik tarafında müdahale ediliyor. Bu, dipçikler darp ve ölüm tehditleriyle karşılık buluyor. Burcu Çelik’in o atmosfer içinde söylediği sözler fezleke konusu oluyor. Ama milletin iradesini engelleyenler, milletin vekilini darp edenler hakkında hiçbir işlem yapılmıyor. 

Mahkeme ara kararında tanıklar var, tanıkların dinlenmesine karar veriyor, birdenbire mahkeme tanıkların dinlenmesi kararından vazgeçiyor. Neden vazgeçiyor, çünkü talimat var. Çünkü hedef bu Meclis’i muhalefetsiz bırakmak. Tüm kardeşlerime çağrımdır. Bir ülkede hukuk yoksa, adalet yoksa bir ülkede asıl o zaman beka sorunu olur.

Bakın, İdris Baluken’e isnat edilen suçlardan bir tanesi: güya twit atmış ve güvenlik görevlisini tehdit etmiş. Mahkemeye sunulan belgede atılan böylesi bir twit olmadığı ispat edilmiş ama ceza isteniyor. İddia ediliyor ki Baluken bir cenaze törenine katılmış. 

Aynı gün, bu Parlamento’da İdris Naim Şahin hakkındaki gensoruda konuşturduğu ispat edilmiş, o gün Meclis’te olduğu ispat edilmiş ama yine de hakkında ceza isteniyor. Ne yaparsanız yapın bu halk size boyun eğmez. 

Erdoğan 20 milyonu şiddete sevk ediyor

Ne diyor HDP’lilerin yeri Kandil’dir diyor. Birazcık akıl olsa 20 milyon bir toplumu arkasına alan bir siyaseti şiddete sevk ediyor. AKP Genel Başkanı 20 milyona diyor ki siyaset yapmayın. Gidin hakkınız hukukunuzu şiddetle savunun diyor. 20 yıl önce bu ülkeyi yine kanla, gözyaşıyla yönetenler vardı. Onlar ne diyorlardı, dağı bırakın ovaya gelin diyorlardı. Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönem bu dönem kadar akli melekelerini yitirmemişti. 

“Kral çıplak” diyen bir HDP kaldı

Peki neden? Çünkü bu çatı altında kral çıplak diyen tek bir siyasi hareket kaldı, o da HDP’dir. Kral çıplak demeye devam edeceğiz. Bakıyorsunuz; savaş tezkeresi getiriyorlar. Ya Allah aşkına, savaş tezkeresi. Milletin vekili, milletin evladının ölmesini ister mi? Milletin vekili milletin yoksullaşmasını ister mi? Bu nasıl bir vekalet anlayışıdır. 

Bu halktan özür dileyeceksiniz

Bir bakıyorsunuz, AKP-MHP koalisyonuyla ülke savaşa sürükleniyor, CHP de buna sol arka yedek lastik oluyor. Arkadan sol lastik oluyor. Sonra dönüp dolaşıp HDP şiddeti destekliyor diyorlar. Kim şiddeti destekliyorsa Allah onun bin kere belasını versin. Kim şiddetten besleniyorsa Allah onun bin belasını verdin. Var mı ötesi? Dönüp dolaşacağınız yer kürkçü dükkanı. Sizin eninde sonunda dönüp geleceğiniz yer bu halktan özür dilemek olacaktır. Günü gelecek HDP size bu halktan özür diletecek. 

Bahçeli sen önce kendi derdine düş 

Öyle bir akıl tutulması ki. Öyle bir vicdan erozyonu ki çıkmış HDP’nin Meclis’te olması da olmaması da anlam iade etmiyor diyor. Sayın Bahçeli sen HDP’ye bir laf söylemeden önce 40 kere düşünmen lazım. Bak sen Saray’a sütun oldun. Sütun fazla olur, koltuk değneği oldun. Sen bırak HDP’yi bak liderleri cezaevinde. Bak 5 bin üyesi cezaevinde, HDP dimdik ayakta. Paradigmasını savunuyor. HDP’nin tek bir milletvekili eş genel başkanlarını yarı yolda bırakmadı. Sen önce ülkünü sattın. Ülküdaşlarını sattın. Sende parti diye bir şey kalmadı. Sen bırak HDP’yi, kendi derdine düş. 

Bahçeli ve Erdoğan iflas memuru gibi 

Şimdi çıkmış diyor ki Musul ve Kerkük plakasını sayıyor. Qurbana Xwedê bim. Çünkü bir aklı selim siyaset olsa, bir aklı selim liderlik olsa “ya bizim ne işimiz var Suriye’de” diye sormaz mı? Ne işimiz var Suriye’de, ne işimiz var başka ülkenin topraklarında. Bu milletin bekası Erdoğan-Bahçeli ikilisi tarafından ateşe atılıyor. İcra iflas hukukunu bilenler bilir ki şu anda bu ikili iflas memuru gibi, zaten partileri dağıldı dağılacak, ülkeyi dağıtmanın siyasetini yapıyor. Niçin, birazcık daha iktidar ömürlerini uzatmak için. Bütün bu ahval içinde AKP Genel Başkanı “OHAL rejiminin hiçbir yurttaşımıza zararı yoktur” diyor. Tamı tamına 130 bin insan işinden, aşından oldu. KHK’lerle bu millete yapmadığınız bırakmadınız.

Koalisyonsunuz, ortaksınız, neredeyse Meclis’teki sandalye sayınız 357’yi aşıyor. Eğer milletin iradesi en büyük güçse 357 sandalyeniz var. OHAL’e KHK’ye niye ihtiyaç duyuyorsunuz. 59 vekilli siyasi partinin milletvekillerini niye cezaevine koyuyorsunuz. Güveniniz yok çünkü meşruiyet zemininden çıktınız. Biliyorsunuz ki OHAL olmazsa, KHK’ler olmazsa, zor ve baskı olmazsa bu halk sizden hesap soracak biliyorsunuz. Bu nedenle siyasi ömrünüzü uzatmanın çabasına giriyorsunuz.

Yüksekdağ gibi, Demirtaş gibi direnin 

OHAL rejimi ve darbesi cuntanın başaramadığı darbeyi hayata geçirdi. Hiç kimse etkilenmedi diyor. Allah’tan kork, 50 insan intihar etti. Bu vesileyle bir kez daha Kürdüyle, Türküyle, Alevisiyle, emekçisiyle, herkese sesleniyorum.  İntihar etmeyin, canınıza kıymayın. HDP gibi, Demirtaş gibi, Yüksekdağ gibi siz de direnin. 

Her fırsatta HDP 80 milletvekiliyle Parlamento’ya girdi, Parlamento’nun kıymetini bilmedi diyorlar. Yalan. Yalan. HDP 80 milletvekili ile Meclis’e girdiği için siz müzakere masasını devirdiniz. HDP Ermeninin, Süryaninin, Asurinin, çevrecinin bu ülkenin bütün renklerini Parlamento’ya taşıdığı için müzakere masasını devirdiniz. 

Tek çare Kürt fobisinden kurtulmak 

Bakın 5 Haziran’da Diyarbakır’a bir IŞİD’li saldırı gerçekleştirdi. Biz inatla ve ısrarla her fırsatta araştırma önergeleri verdik. Bu bir organize suçtur. Bu, bir merkezden yönetiliyor. Bunu açığa çıkarırsak şiddetin önünün keseriz dedik. Şiddetin önünü keseriz. Ne yaptılar? Bütün araştırma önergelerimizi reddettiler. Akabinde Suruç, akabinde Gar Katliamı. Bütün bunlar planlı programlı idi. Bu ülkeyi şiddet sarmalına sürüklemek amaçlandı. 

Görüntüler ortaya çıktı. Saldırgan arama noktasından elini kolunu sallaya sallaya geri dönüşüm kutusuna kağıt atar gibi bomba bırakıyor. 1-2 dakika sonra polis köpekleriyle birlikte sözüm ona arama yapıyor. Polis köpeği bombanın kokusunu almış, bombaya doğru yürüyor. Polis, köpeği geri çekiyor. Bombanın atılmış olduğu çöp kutusu bir diğer polis tarafından tekmeleniyor adeta bomba yerine ulaşmış mı ulaşmamış mı onu kontrol ediyor. Bakın bu görüntüler, mobese kayıtları ve bir miting alanının mobese kayıtları bir yerden canlı izleniyor. 

Aynı durum Suruç için de geçerlidir. 10 Ekim Ankara Katliamı için de geçerlidir. Bütün bunlar bizim 1 Ekim’deki tiyatroya figüran olarak katılmayışımızın en meşru nedenleridir. Şimdi kalkmışlar, bizi olduğumuzdan faklı bir ithama sürüklüyorlar. Her şeyden önce bu ülkenin kurtuluşu bu girdaptan çıkışının bir yolu var. Halen var. Bu saat itibariyle var. O da Kürt fobisinden kurtulmak, Kürt düşmanlığından vazgeçmektir. Bakın, Güney Kürdistan’da halkın sandık başına gitmesine, iradesini ortaya koymasına gösterilen bu reaksiyon sadece Kürt düşmanlığının resmi düzeyde dışa vurumudur.  

Kürt halkı açlıkla terbiye olmaz

Ne diyor AKP Genel Başkanı? Açlıkla terbiye edeceğim. Hani Filistin’deki ablukaya karşıydın?  Tıpkı Kerbela’daki gibi, Hz. Hüseyin ve yanındakileri aç ve susuz bırakarak katlettiler. Aynı Yezit zihniyeti, oradaki Kürtleri açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Yezitler ne kadar ısrarlı olursa olsun and olsun ki bizler Hüseyin gibi kararlı olmaya devam edeceğiz. Kürt halkı açlıkla terbiye olmadı, olmayacak.

40 milyon Kürt halkı suyunu da ekmeğini de bölmüştür, günü geldiğinde suyunu da ekmeğini de bölmeye hazırdır. Mesele şu; özgürlük mü ekmek mi? Böyle bir ikilem içinde tutuyorlar. Ben sizlere soruyorum: özgürlük mü ekmek mi? İşte HDP hem özgürlük hem ekmek diyor. Çünkü özgürlük olmadan ekmek olmaz, özgürlük olmadan onurlu bir barış olamaz. HDP’nin mücadelesi hem özgürlük hem ekmek hem de onurlu bir barışı inşa etme mücadelesidir.

Eğitim sistemini kurtarmanın yegâne bir yolu Ayşe öğretmenlere sahip çıkmak

Hayatın her alanında siyaset kurumu sorunlara derman olma mekanizmasıdır. Neredeyse 15 yıldır AKP hükümeti iktidar. 15 yıl boyunca kaç tane sınav sistemi değişti? 15 yıl önce ilkokul 1’e başlayan bir çocuk, şimdi üniversiteden mezun oluyor. Bir nesil eğitim sisteminden geçti, halen muteber bir eğitim sistemi yok. Halen elle tutulur bir sistem yok. Halen çocuklar yarıştırılıyor. Hala çocukların geleceği karartılıyor. Eğitim sistemini kurtarmanın yegâne bir yolu var: O da Ayşe öğretmenlere sahip çıkmaktır. Çünkü Ayşe Öğretmeler çocukların hayat hakkını cesaretle savunuyor. Çocuklar ölmesin dediği için zindana konulmak istenen Ayşe Öğretmen, bu iktidarın bakışının somut bir örneğidir.

Bir diğer bakan sürgünlere ilişkin çıkmış diyor ki; ya işin ya da eşin! Ya işini tercih et ya da eşini tercih et. Bu kadar mı? Bu kadar mı küçüldünüz? Böyle bir anlayışın sahibinin çocuklarımıza vereceği hangi eğitimden söz ediyoruz? Bütün bu öğretmen kardeşlerimiz mutlaka hakkınıza kavuşacaksınız. Şu ana kadar sadece KHK ile 39 bin öğretmen işinden atıldı. 

Öğretmen düşmanı bu Hükümet. Binlerce akademisyen akademiden uzaklaştırıldı. Sizlere de bir çağrımız var, durmayın, susmayın. Bu ülkede faşizm gerileyecek, özgürlük hakim olacak bu ülkede. Özgürlük hakim olacak bu ülkede. Onun için gelin HDP ile birlikte sesinizi yükseltin. 

Milli Eğitim Bakanı’na bir soru sormak istiyorum: Nevin Cin neredeyse 20 yıllık öğretmen. Onu neden sürgün ettiniz? Bu zulümle kendinizi daha ne kadar ayakta tutacaksınız? Bu zulüm eninde sonunda sizin ayaklarınıza dolaşacak. O gün geldiğinde emin olun pişmanlıklarınız sizi kurtarmayacak. Önemli olan bugün zulme hayır diyebilmektir. Bugün zulme itiraz etmektir. 

Zammı müjde olarak sunmak yüzsüzlüktür

Zammı bir müjde olarak sunuyorlar. Bu yetenek gerektirir diyenlere itirazım var. Zammı müjde olarak sunanların yeteneğini değil yüzsüzlüğünü konuşmamız lazım. Bunlar hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da büyük bir yüzsüzlüğü ortaya koyuyorlar. Bakın, bu hafta içinde grubumuz en yüksek performansla torba kanuna itirazlarımız ve alternatif önerilerimizi sunacak.

Bu torba kanun A’dan Z’ye hayatın her alanına ekonomik maliyet getiriyor. Bir ekonomik fatura getiriyor. Neredeyse gelir vergisinde %30’luk bir zam. Motorlu Taşıt Vergisi’nde (MTV) %40 zam. Bir limonlu sodaya yüzde 25 oranında zam getiriyorlar. Urfalıların deyimiyle “ma gazoz da içmiyax.” 8 milyar lira, savunma sanayine bütçe hazırlıyorlar. İşte mesele bu. 3 yıldır AKP Hükümeti’nin MHP ile yaptığı koalisyon, Suriye, Ortadoğu politikasının iki temel maliyeti var. Biri insanlar evlatlarını yitiriyor, dİğeri insanlar yoksullaştırılıyor. Bunların savaşının, bunlarının kendi bekalarını faturasını sen niye ödüyorsun ey Türk anne? Sen niye ödüyorsun ey emekçi kardeşim. İşte itiraz etmenin en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu olmalıdır. 

Susmak ortak olmaktır 

Öyle bir noktaya geldi ki, şu anda Cerablus’ta insanlıktan nasibini almamış kimi silahlı örgütlerin maaşını kim ödüyor? Fındık üreticisinin cebinden çıkıyor, üzüm üreticisinin cebinden çıkıyor. Tütün üreticisinin cebinden çıkıyor. Siz yoksullaşıyorsunuz. Ne yapmak lazım? Adıyaman’ın yaptığını yapmak lazım. Onlar itiraz ettiler, yürüdüler, seslerini bize kadar ulaştırdılar. Şimdi susma zamanı değildir. Çünkü susmak ortak olmaktır, göz yummaktır, vebal almaktır. 

Nuriye ve Semih’in ne suçu var. Tek suçları ekmeklerine sahip çıkmak. Onurlarına sahip çıkmak. Ne diyorlar Firavun’a karşı Musa olacağız diyorlar. Zulme karşı boyun eğmeyeceğiz diyorlar. Zulme karşı boyun eğmeyenlere binlerce kez selam olsun. 

Mem’in aşkıyla, Zîn’in aşkıyla özgürlük davasına sahip çıkacağız

Kayyum politikası, sözüm ona HDP’nin bileşeni olan DBP’ye bir saldırı olarak lanse ettiler. Oysa ki kayyum politikasının özü Kürdün iradesine, milletin iradesine saldırıydı. Şimdi bakıyoruz, nerede Kürt diline, Kürt kültürüne dair bir üretim varsa o oardan kaldırılıyor. En son Mehmet Uzun’un anıtı yıkıldı, kitabesi yıkıldı, Ehmedê Xanî’nin anıtı yıkıldı. Ceylan Önkol’un adı parktan kaldırılıyor. Kürde ait ne varsa ona saldırılıyor. Ama bunlar bilmiyorlar ki Şêx Ehmedê Xanî bundan 300 yıl önce Mem û Zîn’in Destanını yazdı. Bu yol, bu dava, bu özgürlük ve eşitlik davası, onurlu barış davasının yolu ne kadar dikenli olursa olsun, and olsun ki Mem’in aşkıyla, Zîn’in aşkıyla özgürlük davasına sahip çıkacağız.

Faşizm evlatlarını yemeye başladı

Dünya tarihine baktığımızda derler ya devrim çocuklarını yemeye başladı. Böyle anlar vardır. Türkiye halklarına binlerce kez müjdeler olsun. Bu ülkede faşizm aktörlerini, evlatlarını  yemeye başladı. Bakın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı kim görevden aldı. Ve yarın göreceksiniz, başka belediye başkanları da görevden alınacak. Bir çeşit kol kırılır yen içinde kalır kayyum uygulaması bu. Kol kırıldı yen de içinde kalmayacak. Tarumar olacaksınız. Şiddet, düşmanlık politikasında ısrar ederseniz, tarumar olacaksınız. 

Ne diyor İstanbul’un “Kadir Abisi”? Bu arada milyonlarca oyla seçilmiş bir belediye başkanı kendisi. Bir seçilmiş belediye başkanını Kadir Topbaş da olsa Gültan Kışanak da olsa ancak onu seçenler görevden alabilir. 

Seçimle gelen ancak seçimle gider ama Kadir Bey ne diyor, insan yerine konulmamaktan bahsediyor. Ben bir kez daha soruyorum: Kadir Bey’in, milyonlarca insanın oyunu alan birisini insan yerine koymayan her kimse onu buradan kınıyoruz. Kimdir Kadir Bey’i insan yerine koymayan? Biliyorsunuz.

Kadir Bey, Sayın Başkan, siz vakti zamanında milletin iradesine kayyum atandığında itiraz etseydiniz o kol kırılmayacaktı. Size bugün saygı duymayanlar, milletin iradesi üzerinde vesayet kuranlar, bu vesayeti kurma imkanı bulamayacaklardı. 

Bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Özgürlük mazlum halkların olacaktır. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum. 

3 Ekim 2017