
2015’te Cizre'de yaşanan “Cizre bodrum katliamı”na ilişkin duruşma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmayı Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcümüz Ayşe Acar Başaran ve Şırnak Milletvekilimiz Hüseyin Kaçmaz izledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde duruşmaya ilişkin açıklama yapan Başaran, şu ifadeleri kullandı:
Bugün önemli bir duruşmaya tanıklık ettik. İlk defa Cizre’de yürütülen katliamlarla ilgili AİHM’de bir duruşma görüldü. Uzun süredir Türkiye’nin Kürt halkına karşı yürüttüğü katliamlara karşı sessizliğini bozma şansı verilmiş oldu. Bu açıdan bu dosya tarihi önemdedir.
Bu duruşma katliama karşı sessizliğin bozulması için bir şans
Bütün dünya Cizre’de yaşananlara tanıklık etti. Sokağa çıkma yasakları vardı, şehirler abluka altındaydı. Bütün dünya bu sesi duydu, bu döneme tanıklık etti. Ama bu süreç boyunca BM, Avrupa Parlamentosu ve kendine ‘demokrat’ diyen kurumlar, bu süreçle ilgili gerçek anlamda bir tepki ortaya koyamadı. Gerçek anlamda Türkiye’ye bir tavır takınamadı. Bugün bütün bunlara rağmen Strasburg’da, AİHM’de bu sessizliğin bozulması için bir şans olarak karşımızda duruyor.
Katliamlar burada da örtbas edilmeye çalışılıyor
Duruşma boyunca mahkemenin ve avukat arkadaşlarımızın yönelttiği hiçbir soruya hükümet cevap verememiştir. Devlet sırrı adı altında, terörle mücadele adı altında katliamlar burada da örtbas edilmeye çalışılıyor.
AİHM misyonunun farkında olarak cevap vermeli
İnsan haklarını savunan, insanlığa karşı işlenen suçlarda tavır alan bir mahkeme olarak AİHM’in, misyonunun farkında bir şekilde karar vereceğini umuyorum. Bu beklentimiz devam edecek.
Cizre katliamına göz yummak Türkiye’deki savaşın derinleşmesine göz yummaktır
Orada katledilen sadece Kürt halkı değildi, sadece Cizreliler değildi. Orada katledilen insanlıktı. Orhan şahsında, Ömer şahsında, Mehmet şahsında, Asya şahsında insanlık katledildi. Buna duyarlı olması gereken çevrelerin bir mahkeme aracılığıyla tavır takınmasını bekliyoruz. Buna göz yummak demek Türkiye’deki savaşın derinleşmesine göz yummak demek. Buna göz yummak insanlık suçlarının destekçisi olmak demektir. AİHM’in bu misyonla, bu farkındalıkla, en kısa zamanda, bu acıların daha da derinleşmesine izin vermeden karar vermesini bekliyoruz.
13 Kasım 2018