HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle gözaltına alınan ve tutuklanan çocuklara ilişkin soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesi şu şekilde:

"Muhalif kesime yönelik gözaltı ve tutuklamalar süreklilik arzetmekle birlikte Kobane’ye destek ve IŞİD’i protesto eylemlerinin başladığı 6 Ekim 2014 tarihinden itibaren artış göstermiştir. Söz konusu göz atı ve tutuklamaların en büyük mağduru ise çocuklar olmuştur. Zira birçok ilde yapılan operasyonlarda somut delil ve kuvvetli suç şüphesinin varlığı gözetilmeksizin çocuklar yakalanmış ve bilahare de sevkedildikleri mercilerce tutuklanmışlardır. Çocuklara yönelik tutuklama ve göz altıların nedeni toplumsal olaylara katılmış olmalarıdır.

Sivil toplum kuruluşlarınca, hâlihazırda Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde Mardin cezaevinden getirilen 13 çocuk ile birlikte toplam 40 çocuk bulunduğu ifade edilmektedir. Ancak başka cezaevlerinde bulunan çocuk sayısına dair herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Bir diğer önemli husus da çocukların gözaltına alındıkları sırada ve gözaltında tutuldukları süre boyunca baskı ve şiddete maruz kalmış olmalarıdır. Keza bazı doktor raporlarında da çocuklarda darp izlerinin olduğu yönünde tespitler mevcuttur.

Bu yaşananlar 2010 yılında Terörle Mücadele Kanununda yapılan değişiklik ile çocuklar lehine yapılan düzenlemelerin artık fiilen geçersiz olduğunu göstermektedir. Zira 2010 yılında TMK’da çocuklar lehine düzenlemeler yapılıncaya kadar çocuklar, çok ağır cezaevi koşullarında uzun yıllar tutuklu kalabilmekteydi. Bu ağır hak ihlalinin giderilmesi amacıyla çocuklar lehine nispeten olumlu düzenlemelerin yasalaşması ile çocukların mağduriyetleri giderilmişti ancak mevcut durumda yasal dayanağı dahi olmayan ağır bir mağduriyet söz konusudur."

Baluken, Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

"6 Ekim 2014 tarihini müteakip gözaltına alınan ve tutuklanan çocuk sayısı nedir?
6 Ekim 2014 tarihinden itibaren gözaltına alınarak tutuklanan çocuklar hangi cezaevindedirler? Hangi cezaevinde kaç çocuk tutuklu bulunmaktadır? Tutuldukları cezaevleri çocuklar için uygun mudur?
Gözaltına alınan ve tutuklanan çocuklar hangi yaş aralığındadır? Cinsiyetleri nedir?
Çocuklar hangi neden ve hangi yasal dayanak çerçevesinde tutuklanmışlardır? Mevzuatta çocukların lehine düzenlemelerin uygulanmamasının ve mevcut hukuksuzluğun nedeni nedir?
Çocuklara yönelik gözaltında işkence ve kötü muamelenin nedeni nedir? Çocuklara yönelik yasa dışı uygulamaların nedeni nedir?
Çocuklara işkence ve kötü muamele uygulayanlar hakkında herhangi bir adli ya da idari işlem başlatılmış mıdır?
Emniyet Müdürlüklerince suça sürüklenen çocuk adı altında başlatılan fişleme ve milli eğitim müdürlüklerine yazılan yazılar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
Çocuklar hâlihazırda cezaevinde hangi koğuşlarda kalmaktadır? Çocukların cezaevindeki fiziki koşullarının yaşlarına ve gelişimlerine dair yaratacağı tahribatın önlenmesine dair ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda yasaların uygulanması ve bu bağlamda çocukların tahliyelerinin sağlanması gündeminizde midir?"

29.12.2014