HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a YPG'lilerin hangi gerekçelerle ve hukukla tutuklandığını sordu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması isteği ile verdiği soru önergesinde PYD' ve YPG'nin Rojava'daki Kürt halkının hakları için mücadele ettiğine işaret eden Ayhan, PYD'nin Kürtler arasında da önemli bir güç ve muhatap olduğuna işaret etti. Önergede, "Genel Kurmay Başkanlığı 02.10.2014 tarihinde 5 YPG'linin gözaltına alınarak adli tahkikatın devam ettiği bilgisini kamuoyuna bildirmiştir. Bu durum Türkiye'nin PYD'yi siyaseten ve hukuken illegal bir örgüt olarak gördüğü izlenimini vermektedir" denilerek şu soruların yanıtlanması istendi.

" Türkiye cezaevlerinde PYD'li ve YPG'Lİ oldukları için tutuklu bulunan kişi sayısı kaçtır? Tutuklanma gerekçeleri nedir? Açılan davalar ve soruşturmalar hangi yasa maddesine göre sürdürülmektedir? Diğer tutuklu ve hükümlülere tanınan aile görüşü, avukat vb. haklar bu kişilere tanınmakta mıdır?"

07.11.2014