HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Adıyaman Kömür Beldesi'nde faaliyet gösteren maden ocaklarının yarattığı çevre tahribatının nedenlerinin bütün yönleriyle araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. "Adıyaman ilimizin Kömür beldesinin Kuzey, Kuzeydoğu ve Kuzeybatı mevkilerinde mermer ocakları faaliyet göstermektedir. Devletten mermer arama ve işletme faaliyeti için 1.832.309 hektarlık alan için izin alınmıştır. Kömür belde belediyesinin sınırları içerisinde faaliyet gösteren ocak sayısı 24'tür. Faaliyet için ruhsat bekleyen ocak sayısı 56 olmak üzere toplam 80 Ocak bulunmaktadır" bilgisini veren Ayhan, mermer ocaklarının Kömür Belediye'sinin ekolojik dengesini bozduğunu ve beraberinde ise çevre ve insan sağlığını riske edecek sorunlara sebebiyet verdiğini söyledi. Ayhan, 56 maden ocağının daha faaliyete geçmesi durumunda Kömür Beldesi'nin bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalacağının altını çizdi.

Ayhan, mermer ocaklarının çevreye verdiği zararları 4 ana başlıkta toplandıklarını belirti. Ayhan, "Yollar; Bahse konu olan bu mermerlerin nakliyatı ağır tonajlı araçlarla yapılmakta olup bu araçlar belde yerleşim yeri içinden geçmektedir. Belde yollarının dar olması ve ince bir asfaltla kaplı olmasından dolayı sürekli yollar bozulmakta hendekler oluşmaktadır. Ağır tonajlı araçların belde de geçen yolu kullanması kazaları da beraberin de getirmektedir. Ayrıca belde halkının araçları da hasar görmektedir. Su sorunu; Kömür Beldesinin içinde bulunan kaynak suyu özellikle yaz aylarında bulanık akmaktadır. Ayrıca kaynak suyu her geçen gün azalmaktadır. Belde halkı şebekeyle beldeye ulaştırılan suyu içememektedir. İçme suyu Kömür Belediyesinin kendi yerel imkânlarıyla açtığı sondaj kuyularından karşılanmaktadır. Tarımsal sorun; Belde halkının başlıca geçim kaynağı sulu tarımdır. Mermercilik faaliyetlerinden dolayı sulama suyu ciddi oranda azalma göstermektedir. Bu durum belde halkının temel geçim kaynağı tarım arazilerinin azalmasına neden olmaktadır. Hayvancılık; Kömür Beldesi'nde 12500 küçükbaş 5000 büyük baş hayvan beslenmekte olup gittikçe hayvancılık faaliyetlerinde de azalma gözlemlenmektedir. Mermer ocaklarının faaliyette bulunduğu alanlar aynı zamanda mera alanlarıdır. Mera alanlarının azalması beraberinde hayvancılık faaliyetlerinin azalmasına neden olmaktadır. Bu durum mermercilik faaliyetlerinden büyük rantlar elde ederken, belde halkı ise hayvancılık faaliyetlerinde ki girdi artışları ve mera alanlarının azalması nedeni ile ekonomik zorluklar yaşamaktadır. Devletin de teşvikiyle firmalara mermer havzası peşkeş çekilmektedir. Bu faaliyetler hiç bir alt yapı oluşturulmadan yürütülmektedir. Mermer ocaklarındaki çalışan işçilerin iş güvenliği konusunda da herhangi bir tedbir alınmamaktadır. Bu durum birçok ölümcül kazalara sebebiyet vermektedir" diye kaydetti.

Belediye başkanının valilik nezdinde yaptığı görüşmelerden de herhangi bir sonucun çıkmadığını ifade eden Ayhan, "Yukarıda belirttiğimiz gerekçeler doğrultusunda Adıyaman ilimizin Kömür beldesinde faaliyet gösteren maden ocaklarının yarattığı tahribatın önüne geçmek, gerekli tedbirlerin yerinde ve zamanın da alınması amacıyla Anayasa'nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması'nın açılmasını saygılarımla arz ederim" dedi.

14.12.2014