Avrupa ve Ortadoğulu parlamenterlerden Leyla Güvenle dayanışma açıklaması

Kıbrıs’ta gerçekleştirilen “Orta Doğu ve Doğu Akdeniz - Aktif Bir Yanardağ” başlıklı konferansta Leyla Güven ve tecride karşı başlattığı açlık grevi de gündeme geldi. Konferansa katılan Avrupa ve Ortadoğulu parlamenterler ile diğer konuklar Güven’le dayanışma içinde olduklarını ifade ettikleri bir açıklama yayımladı. Yayınlanan destek açıklaması şöyle: 

Türkiye’deki Halkların Demokratik Partisi’nin milletvekili olan Leyla Güven, 7 Kasım 2018’den bu yana, Türk Hükümeti’nin Abdullah Öcalan’a uyguladığı hukuksuz tecridi protesto etmek için açlık grevine başladı. Bugün, kritik seviyeye ulaşan açlık grevinin 62. günü. Güven’in sağlığı hızla kötüleşiyor. Önemli oranda kilo kaybetti. Leyla Güven’in beyin tümörü var, gerekli ilaçları ancak tok karınla alması gerektiğinden ilaçlarını da alamıyor. Güven’in sağlığının kötüleşmesinden dolayı çok endişeliyiz.

Öcalan ile görüşmeye izin verilmiyor

Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşme hakkı kullandırılmıyor. Öcalan, 1999'dan beri İmralı Adası Hapishanesinde tutulmaktadır. Hakkında davalar olmasına rağmen, Öcalan’ın avukatları en son 27 Temmuz 2011'de kendisini ziyaret edebilmiştir. Son aile ziyareti iki yıl önce, erkek kardeşi 11 Eylül 2016'da hapishaneyi ziyaret ettiğinde gerçekleşti. Öcalan'ın sağlığına ve durumuna ilişkin o zamandan beri hiçbir haber gelmedi. Telefonla ya da posta yoluyla herhangi bir iletişim kurması da engellendi.

2013-2015 arasındaki barış sürecinin önde gelen isimlerinden biri olan Öcalan'a uygulanan mutlak tecrit, diyaloğu yeniden başlatma ve barış sürecini sürdürme çabalarını engellemektedir.

Leyla Güven 31 Ocak 2018'de tutuklandı ve Diyarbakır E-tipi Yüksek Güvenlik Hapishanesinde tutuluyor. Türkiye'nin kuzeybatı Suriye’deki Afrin’i işgalini eleştirmesi ve siyasetçi olarak yaptığı diğer konuşmaları nedeniyle 31 yıl ve 6 aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Güven, cezaevindeyken Hakkari milletvekili olarak seçildi. Türkiye Anayasası ve uluslararası hukuka açıkça aykırı bir şekilde Haziran 2018'de meclis dokunulmazlığı kazanmasına rağmen serbest bırakılmadı.

Bizler Leyla Güven'in mesajını buradan duyuyoruz!

Türkiye, Leyla'yı derhal cezaevinden salıvererek kendi kanunlarına saygı göstermeli ve Güven’in, Öcalan'ın ve diğer siyasi tutsakların yasa dışı tecridine son verilmesi talebini yerine getirmelidir. Kürt meselesinin çözümü tecrit ve hapisten değil barışçıl ve demokratik diyalogdan geçmektedir. 

Martina Anderson (SinnFéin-İrlanda), Lynn Boylan (SinnFéin-İrlanda), MattCarthy (SinnFéin-İrlanda), Takis Hadjigeorgiou (AKEL-Kıbrıs), Kostadinka Kuneva (Syriza-Yunanistan), LiadhNíRiada (SinnFéin-İrlanda), Dimitris Papadimoulis (Syriza-Yunanistan), Paloma Lopez (IU-İspanya), Sabine Lösing (Die Linke-Almanya), Lidia Senra (Bağımsız-Galiçya), Neoklis Sylikiotis (AKEL-Kıbrıs), Ángella Vallina (IU-İspanya), Miguel Viegas (PCP-Portekiz), Raid Fahmi (Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri), Aqel Taqz (Filistin Halk Partisi), Aida Touma (İsrail Komünist Partisi), NizarTrabulsi (Suriye Komünist Partisi-Birleşik).

10 Ocak 2019