Atalan Başbakana Almanyanın silah ambargosunu sordu

Mardin Milletvekilimiz Ali Atalan'ın Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

Almanya'da Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Jan van Aken'in soru önergesini yanıtlayan Federal Ekonomi Bakanlığı'na göre, Almanya Hükümeti 2010 - 2015 yılları arasında 8 kez, Kasım 2016’dan bu yana 11 kez Türkiye'ye silah sevkiyatına onay vermemiştir. Konuyla ilgili basına yansıyan haberlere göre silahların sevkiyatına, Türkiye hükümetinin bu silahları Türkiye içerisinde baskı unsuru olarak kullanmasından endişe edildiği ve AKP hükümetinin bu silahları kendi halkına karşı kullanma olasılığı nedeniyle onay verilmediği, Türkiye'deki insan haklarının durumunun da sevkiyat izni çıkmamasında etkili olduğu kaydedilmiştir.

Almanya’da hükümet adına yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin yasal düzenlemeleri çerçevesinde hareket edildiğine dikkat çekilmiş ve silah gönderilen ülkelerdeki insan haklarıyla, uluslararası insani hukukun bu tür kararlara esas teşkil ettiği belirtilmiştir. Silahların kullanıma gireceği bölgelerdeki gerilimler ve silahlı çatışmaların sonucunun göz ardı edilemeyeceğini hatırlatan Bakanlık Sözcüsü, “Alman silahlarının Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında kullanılmasından” kuşku duyulduğuna da işaret etmiştir. 

Bu bağlamda;

1.      Basına yansıyan bu haberlere göre Almanya Hükümetinin 2010 yılından bu yana 19 kez Türkiye’ye silah sevkiyatına onay vermediği doğru mudur?

2.      Türkiye, Almanya’dan ne tür silah, mühimmat ve zırhlı araç almaktadır?

3.      Almanya’nın sevkiyatına onay vermediği silah, mühimmat ve zırhlı araç sayısı kaçtır, türü nedir?

4.      Almanya’nın bu ambargosu sonrası, Almanya’dan alınan ve arızalan veya yedek parçaya ihtiyaç duyulan silahlar ve zırhlı araçlar için nasıl bir yol izlenecektir?

5.      Türkiye’ye silah ambargosunun bundan sonra da devam edeceği bilgileri doğru mudur?

6.      Almanya tarafından silah sevkiyatına onay verilmemesinin NATO üyeleri arasında alışılmadık bir uygulama olduğu göz önüne alındığında, Almanya’nın böyle bir karar almasının nedeni nedir?

7.      Almanya’dan alınan silahların “Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında” kullanıldığı bilgisi doğru mudur?

8.      Söz konusu silah ambargosunun, son günlerde gergin olan Türkiye-Almanya ilişkileri ile bağlantısı nedir?

9.      Almanya’nın aldığı bu kararları uygulayan başka NATO ülkeleri var mıdır?

10.      Başka AB ülkelerinin de Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması söz konusu mudur?

27 Mart 2017