Anders Knape: Üç büyükşehir belediye başkanının görevden alınması kararına ilişkin endişemiz derin

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape’nin açıklaması:

Türk yetkililerin ülkenin güneydoğusundaki seçilmiş üç büyükşehir belediye başkanını (Diyarbakır, Mardin ve Van) görevden alma ve yerine vali atama kararına ilişkin derin endişemi ifade ediyorum.

Kongremizin de gözlemlediği üzere bu üç belediye başkanı, 31 Mart 2019'da, Türk halkının adil ve özgür iradesi sonucunda seçildi.

Kongre geçmiş yıllarda da, Türkiye'de yerel seçilmiş temsilcilere yönelik yargı süreçlerinin 'aşırı' kullanımına yönelik endişelerini dile getirmişti. Bu uygulamalar yerel demokrasinin uygulanmasına ciddi şekilde zarar veriyor.

Aynı zamanda Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 2017'de Türkiye'de seçilmiş temsilcilerin durumuna ilişkin hazırladığı öneriyi hatırlatıyorum ve Türk yetkililere bu konuyla gecikmeden ilgilenmeleri ve belediye meclislerine belediye başkanının değişmesi durumunda yenisini seçme yetkisini geri vermeleri çağrısını yapıyorum.

Kongre ofisimiz durumu yakından izlemeye devam edecek ve 11 Eylül 2019'da Strazburg’da yapılacak toplantıda özellikle bu konuyu takip edecektir. Bu durum aynı zamanda 1-4 Ekim tarihleri arasında Türkiye'de 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın uygulanıp uygulanmadığının değerlendirileceği çalışmada masaya yatırılacaktır.

Etiketler: #van , #diyarbakır , #mardin , #kayyım