Ali İsmail Korkmaz’ı katleden sadece eli sopalı linç grubu değildi!

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması: 

Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran 2013’te Eskişehir’de Gezi eylemleri sırasında polis ve eli sopalı bir grup tarafından önü kesilerek işkenceye maruz kaldı, beyin kanaması geçirerek 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz’da yaşamını yitirdi.

Açılan davada 4’ü polis 8 kişi yargılandı. Bir kısım sanığa sadece yaralamadan, bir kısmına ise kasten insan öldürmeden değil, kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek suçundan ödül gibi cezalar verildi.

Linçin ortakları sadece o sokaktaki eli sopalı faşistler değil; aynı zamanda polis şiddetine “kahramanlık destanı”, “esnaf gerektiğinde polistir, askerdir, hâkimdir, kahramandır” diyerek onlara övgüler dizen ve meydanlarda “emri ben verdim” diye itiraf eden dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’dı, “arkadaşları dövmüştür” diye açıklama yapan valiydi, Ali İsmail’i acilde yoğun bakıma almayıp karakola ifade vermeye gönderen ve 20 saat geç teşhise sebep olan, daha sonra Gezi eylemleri karşıtı sosyal medya paylaşımları ortaya çıkan nöbetçi doktordu, kamera görüntülerini silen polis ve bilirkişiydi, hala toplumu ayrıştırıp kutuplaştırmaktan, savaştan beslenenlerdi.

Ali İsmail vahşice katledileli tam 10 yıl oldu. 10 yılda Türkiye’de düşmanlaştırma ve linç derinleştirilerek sistematik hale getirildi. Ne yazık ki hiçbir linç girişimi bu toplumda kolektif bir utanca dönüşmedi ve maalesef kötülük sıradanlaştı.

Bizler, baskın olan bu kötülüğe karşı direniyor, nice Ali İsmaillerin doğup büyüdüğü bu topraklarda özgür yarınları düşlemeye devam ediyor, mücadelemizi genç yaşında yaşamdan koparılmış insanlarımızın anılarıyla sürdürüyoruz.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri
10 Temmuz 2023