Askeri darbenin yıldönümü Urfa 78'liler Girişimi tarafından yapılan yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınandı. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Van Milletvekili Kemal Aktaş, DBP il ve merkez ilçe yönetimiyle 78'liler Girişimi üyelerinin katıldığı yürüyüş, Topçu Meydanı'nda başladı. Sloganlarla eski Kız Meslek Lisesi'nin önüne gelen kitle burada yaptığı basın açıklamasında lisenin, Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılmasını kınayarak müze olmasını istedi. 78'liler Girişimi üyesi ve aynı zamanda darbe döneminde eski Kız Meslek Lisesi'nde işkence gören DBP meclis üyesi Hasan Karaoğlu, "Burada 45 gün bu işkencehanede kaldım. Büyükşehir Belediyesi'ne buna ilişkin İnsanlık Müzesi olması için önerge verdik. İsteğimiz yüzlerce yurttaşın işkenceden geçtiği bu işkencehanenin müze olmasıdır" dedi.

Van Milletvekili Kemal Aktaş ise 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında gözaltına alındığını ve önünde bulundukları binaya getirildiğini belirterek şunları söyledi: "Burada gördüğünüz büyük bir bölümü saçları, sakalları ağarmış her arkadaşın bu binanın alt katında ayları bulan çok ağır işkenceler yapıldı. Bunca işkenceye rağmen bedenleriyle inançlarıyla hiç taviz vermeyen bu insanların mücadelesi sonucu bu günlere gelebildik. Bu binanın bodrum katı birçok devrimcinin, demokratın, yurtseverin tabutuyla karşılaşmış bir yerdir. Burası insanların günlerce aylarca aç susuz bırakılarak, en vahşi dünyada eşi benzeri görülmeyen işkencelerin tabi tutulduğu yerdir. Ama tarih elbette burada kanı akan birçok devrimcinin direnişi canlı olarak durmaktır" diye konuştu.

78'liler Girişimi Başkanı Abdurrahman Pişkin de 12 Eylül darbe anayasasının kaldırılması ve eşitlikçi özgürlükçü bir anayasanın yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kanlı geçmişimize sünger çekerek aydınlık yarınlara ulaşamayız" dedi.

13.09.2014