AKPM Türkiye Eş-Raportörleri: Türkiyenin işleyen bir muhalefete ihtiyacı var, hükümet eleştirel sesleri susturmayı bırakmalı

Partimizin kapatılması girişimine ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine Avrupa'dan tepkiler gelmeye devam ediyor. AKPM Türkiye Eş-Raportörleri Thomas Hammarberg (İsveç) ve John Howell (Birleşik Krallık) yaptıkları yazılı açıklamada şunları söyledi:

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi Türkiye'de parlamenter hakları ve dokunulmazlığını baltalayan bir başka darbedir ve esasen sürekli tekrarlanan bir darbedir.

Bir insan hakları aktivisti ve sonrasında da milletvekili olarak Sayın Gergerlioğlu, Türkiye'de temel özgürlüklerin korunması için sürekli olarak mücadele etmiş ve parlamento da dahil olmak üzere her yerde insan hakları meselelerini gündeme getirmiştir. Parlamenter dokunulmazlığın kaldırılması, muhalefet milletvekillerinin eleştirel görüşlerini ifade etme ve gözetim işlevlerini yerine getirme haklarını daha da kısıtlıyor. Bu da parlamentonun işleyişini daha da zayıflatmaktadır.

Yargıtay'ın MHP’nin girişimiyle Anayasa Mahkemesi'nden HDP’yi tamamen kapatmasını talep ederek attığı son adım da geçen Ekim ayında AKPM tarafından kınanmış olan siyasi muhalefet ve sivil muhalefet üzerindeki baskıları artıran bir başka endişe verici gelişmedir.

Düzinelerce milletvekilinin ve diğer birçok vatandaşın, çok geniş kapsamlı olarak yorumlanan ve sürekli uygulanan bir terörle mücadele bahanesine dayanarak düşünceleri nedeniyle yargılanmaya devam etmesinden son derece endişeliyiz. Geçen hafta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin de belirttiği gibi “bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yaygın sorunlar yaşayan” Türk yargı sistemi, AYM ve AİHM içtihatlarına uygun olmayan cezalar vermeye devam etmektedir. Bu, parlamenter demokrasiyi yavaş ama istikrarlı bir şekilde aşındırmaktadır.

Bir demokrasinin olmazsa olmazı olan ifade özgürlüğü ile ilgili Türkiye'deki bu sorunlara ilişkin Venedik Komisyonu 858/2016 Sayılı Görüşünde, Türk makamlarını milletvekili dokunulmazlığını zayıflatmaya değil güçlendirmeye çağırmıştı. Biz de AKPM olarak bu çağrıyı yineliyor ve Türk makamlarını daha fazla gecikmeden parlamentonun işleyişini korumak üzere anlamlı ve somut adımlar atmaya çağırıyoruz. Türkiye'nin işleyen bir muhalefete ihtiyacı var ve yetkililer kendileri için can sıkıcı olsa bile eleştirel sesleri susturmayı bırakmalı.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin Sayın Gergerlioğlu tarafından yapılan bireysel başvuruyu hızla incelemesini umuyoruz. Temel haklar sözlerle değil, eylemlerle korunmalıdır. Türk makamlarından demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü zayıflatan politika ve eylemleri durdurmalarını, Strazburg Mahkemesi kararlarına uymalarını, eski HDP lideri Demirtaş ve hayırsever Kavala'yı serbest bırakmalarını ve siyasi çoğulculuğun ve temel haklara saygının koşullarını sağlamalarını bir kez daha istiyoruz.

19 Mart 2021