AKPM Raportöründen cezaevlerinin boşaltılması çağrısı

AKPM Raportörü Türkiye ve İspanya’yı Korona Virüs nedeniyle cezaevlerinden salıverileceklere siyasetçileri de dahil etmeye çağırdı.

Avrupa Komisyonu Parlamenter Meclisi (AKPM) Raportörü Boriss Cilevics İspanya ve Türkiye'yi, Korona Virüs tehdidi nedeniyle aşırı kalabalık cezaevlerinde erken salıverileceklere cezaevindeki siyasetçileri de dahil etmeye çağırdı. Cilevics açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Topluma tehdit oluşturmayan, şiddete başvurmayan mahkumlar için birçok ülkede serbest bırakma veya tutuksuz müeyyideler uygulama şeklinde alınan önlemleri memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, Korona Virüsün cezaevlerinde yayılması riskine karşı yapılacak en doğru şeydir. 

Ekim 2017'de yapılan anayasa referandumundaki rolleri nedeniyle hüküm giymiş Katalan politikacılar gibi siyasi geçmişe sahip tutuklular veya görevleri sırasında yaptıkları konuşmalar nedeniyle hapsedilen Türk parlamenterleri, belediye başkanları ve diğer politikacılar kesinlikle bu tür düzenlemelerden yararlanmalıdır.

Geçen Şubat İspanya'ya yaptığım ziyaret sırasında Katalan meslektaşlarımla şahsen tanıştım ve bu kadın ve erkeklerin kimseye tehdit oluşturmadığına tamamen ikna oldum. Tutukluluk durumları zaten endişe yaratıyordu, ancak COVID-19 krizi kesinlikle salıverilmelerini hızlandırmalıdır. Aynı şey tutuklu Türk muhalif politikacılar, gazeteciler ve sivil toplum aktivistleri için de geçerlidir.”

2 Nisan 2020