AKPM Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu Başkanı Petra Bayer ile görüşmemiz

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Kadın Diplomasi Komisyonu Sözcümüz ve Ortadoğu Masası Eş Sözcümüz Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcümüz Feleknas Uca, milletvekillerimiz ile Kadın Meclisi Üyelerimiz Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu (AKPM) Başkanı Petra Bayer, Avrupa Sosyalistler Partisi Kadın Sözcüsü Zita Gurmai, İsveç Sol Parti Milletvekili Kadın Eşitlik Komisyon Üyesi Jallow Malcolm, Avrupa Sosyalistler Partisi Başkan Yardımcısı Katrine Skov ve Avrupa Sosyalistler Partisi Yerel Yönetim Üyesi Sanchia Alasia ile online bir toplantıda bir araya geldi. 

İktidara geri adım attırabiliriz 

Toplantıda; Rosa Kadın Derneği üyeleri ile TJA’lı aktivistler de yer aldı. Toplantıda söz alan Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi’nin iptal kararının dünyadaki kadın düşmanı politikalarından bağımsız ele alınamayacağını söyledi. 

“Daha net bir tutum almamız iktidara İstanbul Sözleşmesi konusunda geri adım attırabilir" diyen Başaran, kadınların ortak hareket etmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu dile getirdi.

Rosa Kadın Derneği Üyesi Adalet Kaya ise son 5 yılda kadına şiddetin yoğun bir şekilde arttığını ve İstanbul Sözleşmesi'nin devletin yükümlülüğüne işaret etmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Meclis'teki kadın çalışmalarına değinen Ankara Milletvekilimiz Filiz Kerestecioğlu da, "İstanbul Sözleşmesi'nden biz kadınlar çekilmiş değiliz, yalnızca Erdoğan çekildi" dedi.

Gurmai: Sözleşme’nin kaldırılması endişe verici

Avrupa Sosyalistler Partisi Kadın Sözcüsü Zita Gurmai de, "Türkiyeli kadınlar ile dayanışma içindeyiz. İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması kararı tüm dünya kadınları için endişe verici bir karar" ifadelerini kullandı.AKPM Başkanı Petra Bayer de, "Türkiye Avrupa Birliği'nin bir üyesi olmak istiyorsa bunu İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak ve milyonlarca seçmeni olan bir siyasi partiyi kapatarak yapamaz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi düşünen Avrupa ülkelerinin de bulunduğunun belirtildiği toplantıda, kadınların hep beraber mücadele etmeye devam edeceği mesajı verildi.

27 Mart 2021